Birinci basamak sağlık hizmetleri yeniden yapılandırılıyor

Haber Giriş : 01 Haziran 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Türkiye genelinde 6 bin 421 sağlık ocağı planladığını bildirerek şu anda 5 bin 996 sının hizmet verir durumda olduğunu belirtti.

Akdağ, birinci basamak sağlık hizmetlerinin ülke genelinde yaygınlaştırılması ve sağlık hizmetlerinde gerçekleştirilen yeniden yapılanma çerçevesinde, birinci basamak sağlık hizmetlerinde artan ihtiyacı karşılayabilmek amacıyla; farklı fiziki mekanlarda sağlık ocağına bağlı sağlık birimleri oluşturulması yolunda, il sağlık müdürlüklerine talimat verildiğini bildirdi. Akdağ, bu şekilde sağlık ocaklarının hizmet alanını genişleten 51 sağılk birimi oluşturulduğunu kaydetti.

Bugün itibariyle sağlık ocağı başına düşen ortalama nüfusun 11 bin olduğunu ifade eden Akdağ, ancak nüfusun dağılımı, bölgesel özellikler dikkate alındığında yeni ihtiyaçlardan bahsedilebileceğini vurguladı. Akdağ, ihtiyaç olan bölgelere sağlık ocakları ve bunlara bağlı sağlık birimleri açıldığını, son bir yıl içinde 123 sağlık ocağının hizmete girdiğini anımsattı.

Sağlık ocaklarından 4 bin 122 sinin kendi binalarında, 164 ünün kiralık binalarda, bin 710 unun da geçici binalarda hizmet verdiğini kaydeden Akdağ, şu bilgiyi verdi:

"Ayrıca, her 3 bin kişiye bir doktor ve her doktora bir poliklinik odası olmak üzere sağlık ocağı hizmet sunumunun geliştirilmesi şeklinde illere yeni hedefler öngörülmüştür.

Haziran 2003 tarihinde başlanan bu uygulama ile sağlık ocakları 10 bin kişiye hizmet veren bir mekan olmaktan çıkarak, her 3 bin kişiye bir doktor ve bir poliklinik odası olacak şekilde düzenlenmektedir. Bu çalışma ile poliklinik oda sayısı 5 bin 908'den 11 bin 432'ye çıkarılmıştır. Yüzde 94 oranındaki bu artış ile sağlık ocaklarının daha verimli kullanılması sağlanmıştır. Bu uygulama geliştirilerek devam etmektedir."

Cumhuriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber