Yüzde 65 Sezer'i sevdi

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 02 Nisan 2007 06:57, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

A&G'nin 32 ilde 2 bin 380 kişiyle yaptığı araştırma, Türk halkının çoğunluğunun Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'i sevdiğini ortaya koydu. Kadınlar, orta yaş grubu ve gençler, eğitim seviyesi yüksek kesimler Sezer'i daha fazla sevdi

A&G Araştırma Şirketi'nin 32 ilde 2 bin 380 kişiyle yaptığı araştırma, Türk halkının büyük çoğunluğunun Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'i sevdiğini ortaya koydu. Araştırmaya katılanların yüzde 64.5'i Sezer'i sevdiğini, yüzde 63.4'ü başarılı bulduğunu bildirdi. Sezer'i tarafsız bulanların oranı da yüzde 42.7'de kaldı. AKP, SP, BBP ve DTP seçmenleri arasında Sezer'i sevmeyenler çoğunluğu oluştururken, CHP ve ANAP seçmenlerinin yüzde 90'ı Sezer'i sevdiğini söyledi.

Araştırmaya göre kadınlar, orta yaş grubu ve gençler, eğitim seviyesi yüksek kesimler 7 yıllık görev süresinin sonunda Çankaya Köşkü'nden taşınmaya hazırlanan Sezer'i daha fazla sevdi. Sezer'i sevdiğini söyleyen kadınların oranı 66.7, erkeklerin oranı yüzde 63.1 olarak belirlendi.

İlkokul mezunlarının yüzde 62'si, ortaokul ve lise mezunlarının yüzde 64.8'i, üniversite mezunlarının da yüzde 75.5'i Sezer'i sevdiğini ifade etti. Aynı yükseliş, kırdan kente doğru gittikçe de kendini gösterdi. Kırsal kesimde Sezer'i sevme oranı 59.8, kentlerde yüzde 72.3 olarak belirlendi.

AKP'lilerin % 42.5'i seviyor

AKP seçmenlerinin yüzde 57.5'i Sezer'i sevmediğini, yüzde 42.5'i de sevdiğini belirtti. CHP'li seçmenlerin yüzde 91.9'u, ANAP'lı seçmenin yüzde 90'ı, MHP'lilerin yüzde 64'ü, DYP'lilerin yüzde 64.3'ü Sezer'i sevdiğini belirtti. DTP'lilerin yüzde 65.2'si, BBP'lilerin yüzde 60'ı, Saadet Partililerin yüzde 76.9'u sevmediğini söyledi.

Mütevazılığı sevildi

Sezer'i sevdiğini belirtenler en büyük neden olarak yüzde 39.8'le mütevazı olmasını örnek gösterdi. Halkın yüzde 26.1'i tutumlu olması, yüzde 24.4'ü halktan biri gibi davranması, yüzde 16.8'i ailesinin kamuoyuna yansımaması nedeniyle Sezer'i sevdiğini kaydetti.

Kadınlar Sezer'in mütevazı, tutumlu ve halktan biri gibi davranmasını daha çok önemserken, erkekler arasında ailesini kamuoyu önüne çıkarmaması özelliği daha çok belirginleşti.

Eğitim seviyesi yüksek olan vatandaşlar da Sezer'in mütevazı ve tutumlu olmasını daha çok takdir etti. Orta eğitimliler de halktan biri gibi davranmasını daha çok önemsediğini bildirdi.

Kadınlar daha başarılı buldu

Araştırmaya katılanların yüzde 63.4'üne göre Sezer başarılı oldu. Kadınların yüzde 65.5'i, erkeklerin yüzde 61.5'i, büyük şehirlerde yaşayanların yüzde 72.1'i, kırsal kesimde yaşayanların da yüzde 58.5'i Sezer'i başarılı bulduğunu söyledi.

Katılımcıların yüzde 53.4'ü Sezer'in Türkiye'yi iyi temsil ettiğini, yüzde 31.6'sı bu konuda olumsuz düşünceye sahip olduğunu belirtti. Sezer'in Türkiye'yi başarılı bir şekilde temsil ettiği düşüncesi yine eğitim seviyesinin yükselmesi ve kırsal kesimden kentlere gidildikçe artış gösterdi.

Araştırmanın künyesi

Araştırma 17-18 Mart 2007 tarihlerinde Türkiye'nin 7 coğrafi bölgesinde, 32 il ve 115 ilçede 18 yaş ve üstü seçmen nüfusunu temsil eden, 1166'sı kadın toplam 2 bin 380 denekle, hanede yüz yüze görüşme metoduyla yapıldı.

Çalışma şu illerde yürütüldü: Adana, Afyon, Ankara, Antalya, Batman, Bolu, Bursa, Balıkesir, Bingöl, Çanakkale, Çorum, Denizli, Diyarbakır, Edirne, Eskişehir, Erzurum, Gaziantep, Hatay, İçel, İstanbul, İzmir, Kayseri, Kocaeli, Konya, Malatya, Manisa, Mardin, Ordu, Samsun, Trabzon, Van ve Zonguldak.

Tarafsızlıkta denge

Katılımcıların yüzde 42.7'si Sezer'in görev süresi içinde tüm partilere aynı mesafede olduğunu düşünürken, olumsuz düşünenlerin oranı da % 42.6 çıktı.

AKP'li seçmenler arasında Sezer'i tarafsız görenlerin oranı yüzde 27.2'de kalırken, CHP'lilerin yüzde 68.5'i, MHP'lilerin yüzde 40'ı, DYP'lilerin yüzde 41.5'i, DTP'lilerin yüzde 15.6'sı Sezer'in tüm partilere karşı aynı mesafede durduğunu belirtti.

AKP'ye göre vetolar siyasi

Sezer'in görev süresi boyunca bazı kanunları veto etmesi hakkındaki soruya, katılımcıların yüzde 30.2'si "Siyasi görüş farklılığından dolayı engelledi" yanıtını verdi. Hükümetin kanunları düzgün hazırlayamadığını düşünenlerin oranı da yüzde 29.2 olarak belirlendi.

AKP'li seçmenlerin büyük bölümü vetoları siyasi görüş farklılığına bağlarken, CHP'liler de hükümetin kanunları düzgün hazırlayamadığını savundu.

Katılımcıların yüzde 31.1'i Sezer'i laiklik endişelerinde haksız bulurken, yüzde 26.6'sı haklı olduğu taraflar bulunduğunu, yüzde 24.8'i de tamamen haklı bulduğunu belirtti.

Eğitim seviyesi yükseldikçe, kırdan kente doğru gidildikçe Sezer'i laiklik endişelerinde haklı bulanların oranı da arttı. Sezer'i sevdiğini belirtenlerin yüzde 38.7'si laiklik endişelerinde haklı buldu, sevmeyenlerin yüzde 61.6'sı ise endişelerinde haksız olduğunu savundu.

Sezer'in tavrı

Araştırmaya katılanlara "Sezer'in sert tavrı AKP'ye yaradı mı?" sorusu da yöneltildi. Sezer'in tavrının AKP'ye yaradığını düşünenlerin oranı yüzde 20.4'te kaldı, yaramadığını düşünenlerin oranı yüzde 34.3 oldu.

Eğitim seviyesi yükseldikçe "Cumhurbaşkanı ile hükümet arasındaki inatlaşma"nın AKP'ye yaradığını düşünenlerin oranı da artış gösterdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber