Maçlarda görev alan polise ücret ödenir mi?

Spor maçlarında görev alan polis memuruna ücret ödenir mi?

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 08 Ekim 2017 11:09, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Maçlarda görev alan polise ücret ödenir mi?

Maçlarda, saha güvenliğinin nasıl sağlanacağı 6222 sayılı Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanunun 6. maddesinde düzenlenmiştir.

İlgili madde şu şekildedir:

"Madde 6 - (1) Profesyonel spor dallarında yapılan müsabakalara katılanlar ile basketbol en üst ligindeki spor kulüpleri, genel kolluk ile birlikte görev yapmak üzere güvenliği sağlamaya yetecek sayıdaki özel güvenlik görevlilerini müsabaka öncesinden müsabakanın tamamlanıp seyirci ve sporcuların tahliyesine kadar geçecek dönem içerisinde, müsabakanın yapılacağı yerde bulundurmakla ve spor alanının iç güvenliğini sağlamakla yükümlüdür.
(2) Spor kulüpleri, özel güvenlik görevlileri dışında müsabakalarda seyirci sağlığını ve emniyetini ilgilendiren konularda çalıştırmak üzere ayrıca kulüp görevlileri bulundurmakla yükümlüdür.
(3) Spor kulüpleri, bu Kanunda yer alan yükümlülüklerini yerine getirmek amacıyla özel güvenlik hizmeti satın alabilir. En üst profesyonel futbol ligi kulüplerinin müsabakalarında güvenliğin sağlanması amacıyla genel kolluk görevlilerinden, görevde olmayanlar da görevlendirilebilir. Bu görevlendirme, ilgili kulübün başvurusu ve federasyonun talebi üzerine, müsabakanın yapılacağı yerdeki yetkili kolluk birimince yapılır. Bu kolluk görevlilerine, görevlendirildikleri müsabaka ile sınırlı olarak günlük harcırah miktarının iki katı kadar ödeme yapılır. Bu miktar, federasyon tarafından doğrudan kolluk görevlilerinin hesabına yatırılır. Federasyon, ödeyeceği para miktarını ilgili spor kulübünün alacaklarından öncelikle mahsup eder. İl veya ilçe spor güvenlik kurulları tarafından belirlenen özel güvenlik görevlisi sayısının üçte birini geçmeyecek sayıda ve bunların yerine genel kolluk görevlisi bu şekilde görevlendirilir.
(4) Spor alanlarında görev yapacak özel güvenlik görevlileri, 10/6/2004 tarihli ve 5188 sayılı Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanunda belirtilen görev ve yetkileri haizdir. Bu Kanundan doğan görevlerinin ifası sırasında, özel güvenlik görevlilerinin ateşli silah taşımaları yasaktır."

Bu maddeye göre, en üst profesyonel futbol ligi müsabakalarında kolluk kuveti yani polis memuru görevlendirilmektedir. Yine Kanunun 6/3 fıkrası gereğince görevde olmayan polis memurları da görevlendirilmektedir.

Ancak düzenleme sadece en üst profesyonel ligini kapsamaktadır.

Yapılan düzenleme gereğince, görevlendirilen polis memuruna günlük harcırah miktarının iki katı tutarında ödeme yapılması gerekmektedir. Bu ödemeyi federasyon direkt olarak polis memurunun hesabına yatırmaktadır. 1-4 derece için harcırah miktarı 2017 yılı için 37,25 liradır. Dolaysıyla bugün itibariyle müsabaka başına 74,5 lira ödenmelidir.

Görevlendirilecek polis memuru sayısı, görev alan özel güvenlik görevlisi sayısının üçte birini geçemez.

Bazen futbol kulüpleri, görevde olmayan polis memurları arasından yapılan görevlendirmelerde ücret ödememesi yapmamaktadır. Bu halde federasyon aleyhine, önce icra müdürlüğünden icra takibi başlatılmalı, daha sonra da Asliye hukuk mahkemesinde dava açılmalıdır. Rize'de yaşanan bir olayda da, 2013-2014 yılı liginde Çaykur Rize Spor'un maçlarında görev alan bir polis memuru, ücret ödemeyen federasyon aleyhine açtığı davayı bu ay içinde kazanmıştır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber