Bağımsız kurulların ücret yapılarına müdahele ediliyor

Haber Giriş : 17 Nisan 2003 10:26, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Bağımsız kurulların ücret yapılarına müdahele ediliyor

Kamuoyunda üst kurullar olarak adlandırılan, bağımsız kurulların geleceği konusunda yaşanan tartışmalar 'tek çatı' yasası ile noktalanıyor. Üst kurullar, Sayıştay'ın yanı sıra TBMM denetimine de tabi olacak. Üst üste iki defa ibra edilmeyen kurulların başkan ve üyeleri görevden alınmış sayılacak. Ancak, kurulların 'bağımızlıklarına' dokunulmayacak.

Kamu Yönetim Reform Yasası ile birlikte ele alınması planlanan bağımsız kurullarla ilgili düzenleme, ayrı bir yasa ile yapılacak. Tüm kurulların kurul üye sayısı, personel ve ücret sistemlerinde aynı standardı sağlamayı hedefleyen düzenleme için ön çalışma yapıldı. Hazırlanan taslakta, "Kurullar görevlerini yaparken bağımsızdır. Hiçbir organ, makam, merci ve kişi kurumların nihai kararlarını etkilemek amacıyla emir ve talimat veremez" denildi. Kurullarda ücret sistemlerindeki farklılıklar gideriliyor. Kurul başkanının maaşı, Başbakanlık müsteşarı maaşını geçemeyecek.

Şeffaf atama
Kurul üyeliklerine atanacaklarda aranacak nitelikler de aynılaştırılıyor. Kurul başkanlığı ve üyeliklerine atanacakların, kurumun faaliyet göstereceği sektörde uzmanlaşmış ve mesleğinde en az 10 yıl tecrübesi olmak koşulu aranacak. Ayrıca, hukuk, iktisat, işletme, maliye, kamu yönetimi, uluslararası ilişkiler ve mühendislik dallarında lisans eğitimi almak gerekiyor. Bağımsız kurullar, biri başkan, biri ikinci başkan olmak üzere 7 üyeden oluşacak. Atamalar Bakanlar Kurulu tarafından yapılacak. RTÜK gibi kurumlarda Meclis'in üye seçimi kaldırılacak. Kurul üyeleri 5 yıllığına atanacak, süresi bitenler en fazla bir dönem atanabilecek. Rekabet ve SPK'da, üyelerin iki yılda bir üçte birinin yenilenmesi uygulaması sona erecek. Yeni yapıya uyumda, kurulların yönetimlerine son verilip verilmeyeceği ise henüz belirsiz. Kurulların tamamı Sayıştay denetimine tabi olacak. Kurumlar faaliyetleriyle ilgili olarak her yıl mart ayında TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'na yıllık rapor, bütçe ve mali denetim raporları ile kesin hesaplarını sunacak ve ibra edecekler. Gerekçe gösterilmek kaydıyla hesapları üst üste iki defa ibra edilmeyen kurumların başkan ve üyeleri görevden alınmış sayılacak. Kurum bütçeleri Meclis tarafından karara bağlanacak.

Tek çatı formülü
Kamu Reform Yasası kapsamında, bazı kurulların birleştirilmesi öngörülüyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu ile Sermaye Piyasası Kurumu'nun 'Mali Piyasalar Düzenleme ve Denetleme Kurumu' adı altında birleştirilmesi düşünülüyor. Ayrıca, Tütün ve Şeker Kurulları'nın da 'Tarım ve Tarımsal Sanayi Ürünleri Piyasa Düzenleme Kurumu' çatısında birleştirilebileceğine dikkat çekildi. Mevcut dokuz kurul sayısının birleştirme ile yediye indirilmesi planlanırken, Sağlık Bakanlığı'na bağlı İlaç ve Eczacılık Kurumu Başkanlığı'nın kurul olarak yapılandırılabileceği sinyali verildi.
Radikal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber