TMSF, operasyonu kendi avukatlarından bile gizledi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 02 Nisan 2007 12:43, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'nun (TMSF), Turgay Ciner'in sahibi olduğu Medya ve Merkez Grubu'na el koyması için düğmeye pazar sabaha karşı saat 4.00'te basıldığı öğrenildi.

TMSF üyeleri, kendi binaları dışında, kendi avukatlarından bile gizledikleri operasyonla ilgili toplantıyı 4.00'te bitirdikten sonra, 20 güvenlik görevlisini, Sabah gazetesi ve ATV televizyonunun etrafını sarmak üzere gönderdiler.

ANKA'nın edindiği bilgiye göre, operasyon şöyle gerçekleşti: TMSF Kurulu, Ahmet Ertürk'ün başkanlığında, TMSF binası dışında, gizli bir yerde cumartesi günü toplandı. TMSF avukatları bu toplantıya davet edilmedikleri gibi, operasyondan da ancak cumartesi günü haberdar olabildiler.

DIŞARDAN HUKUKİ DANIŞMANLIK

Toplantıya, dışardan bir hukuk bürosu katıldı. TMSF Kurulu, söz konusu hukuk bürosundan, operasyonla ilgili danışmanlık hizmeti aldı.

Toplantı cumartesiyi pazara bağlayan gecenin sonunda, sabaha karşı 4.00'te bitti. Toplantının sona erişiyle de operasyon için düğmeye basıldı. 20 güvenlik görevlisi hemen Sabah gazetesi ve ATV televizyon binalarına gönderildi. Güvenlik görevlileri binaların etrafını sardı. Böylece dışarıya belge kaçırılması önlenmeye çalışıldı.

Sabah ve atv'nin İstanbul'daki merkezlerine görevlilerin girdiği saatlerde İzmir, Adana ve Antalya'daki tesislere de TMSF görevlileri girdi. Polis güvenlik önlemi alırken bir saat süreyle, binalarda internet ve telefon iletişimi kesildi.

BİLGİN -TMSF GÖRÜŞMELERİ

Operasyon için gizlilik üzerinde o kadar hassasiyet gösterildi ki, el koymaya gerekçe olan Dinç Bilgin ile Turgay Ciner arasındaki anlaşma, kurum avukatlarından bile gizlendi. Belge konusunda tek yetkilinin TMSF Başkanı Ahmet Ertürk olduğu bildirildi.

El koymaya gerekçe olan gizli anlaşmanın Dinç Bilgin tarafından TMSF'ye teslim edildiği iddiaları ortaya atılırken, gözler Dinç Bilgin ve TMSF görüşmelerine çevrildi. Dinç Bilgin'in, üç ay önce TMSF ile arka arkaya üç ayrı toplantı yaptığı öğrenildi.

ŞİRKETLER YENİDEN İHALE EDİLECEK

TMSF, el konulan yayın kuruluşlarını yeniden ihale edecek. Bu arada Sabah, atv ve Yeni Asır başta olmak üzere el konulan 63 yayın kuruluşunu kapsayan medya grubunun başına kayyum olarak Yavuz Onursal'ın atandığı öğrenildi.

Onursal, daha önce Sabah ve Star TV'de yöneticilik yaptı. Son olarak TV8'de genel müdür olarak çalıştı.

CİNER'E 433 MİLYON DOLARA, 10 YIL VADELİ SATILMIŞTI

- Etibank'a 27 Ekim 2001'de el konuldu.

- Sahibi Dinç Bilgin, daha sonra Sabah Gazetesi'nin marka ve lisans haklarını 5 yıllığına Ciner'in sahibi olduğu Merkez Gazetecilik'e kiraladı, ancak BDDK bu işlemi 'mal kaçırma' olarak değerlendirerek kabul etmedi.

- Etibank'ın eski sahibi Bilgin'den Sabah Gazetesi ve atv televizyonunu yılda 10 milyon dolara kiralayarak işleten Turgay Ciner, bu şirketleri satın alma konusunda Mayıs 2005'te TMSF ile anlaştı.

- Bu anlaşmada, Dinç Bilgin'in Etibank ve diğer fon bankalarına toplam 800 milyon doları bulan borcu, bazı indirimler yapılarak yeni ödeme planına bağlanmış oldu.

TMSF ve Ciner arasındaki prokolden şu sonuçlar çıkmıştı:

- Ciner'e ait Merkez Grubu, Satel Sabah Televizyon (atv) ve Bilgin Yayıncılık (Sabah gazetesi) için 18.5 milyon dolar peşinat ödeyecek.

- Merkez Grubu, 10 yılda 6 ayda bir 19.5 milyon dolarlık taksitlerle toplam 433 milyon dolar ödeyerek Bilgin'in medya şirketlerinin sahibi durumuna gelecek.

İmzalanan protokol kapsamında Ciner Grubu'nun üstlendiği borca karşılık grubun şirketi Park Enerji teminat olacak.

- Ciner, 433 milyon doları ödeyince, bu para Dinç Bilgin'in Etibank'a doğrudan olan 600 milyon dolara yakın borcundan düşülecek.

- TMSF, yüzde 50'si Bilgin'e ait A-Tel'i de satarak bunu Bilgin'in borcundan düşecek.

- TMSF, A Tel satışından 200 milyon dolar gelir hedefliyordu. Sabah ve atv satışından gelecek 433 milyon dolar ile birlikte toplam 633 milyon dolar gelir sağlanacak ve Bilgin'in Etibank'tan doğan borcu hemen hemen sıfırlanacaktı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber