Devlet Bakanı Şahin, reform paketleri için tüm sivil toplum kuruluşlarına katkıda bulunma çağrısı yaptı.

Haber Giriş : 17 Nisan 2003 10:28, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Devlet Bakanı Şahin, reform paketleri için tüm sivil toplum kuruluşlarına katkıda bulunma çağrısı yaptı.

İl özel idare yasa taslağı hazır. Belediye sınırı dışında yaşayanlar kendilerini yönetmesi için bir il meclisi seçecek. O meclis, eğitimden sağlığa kadar bir dizi faaliyette belirleyici olacak

Hükümet, 'kamuda yeniden yapılanma paketi' çerçevesinde seçilmiş, güçlü yerel yönetim sistemini getirmeyi hedefliyor. 'İl özel idareleri yasa taslağı'na göre, eğitimden, sağlığa spordan çevre ve turizme kadar bir dizi faaliyet il meclisinin önderliğinde yürütülecek. İl meclisi halk tarafından seçilecek. Taslak, AB bünyesindeki 'Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik' şartına uyum sağlamayı amaçlıyor.

Sivil topluma katkı çağrısı
Kamuda yeniden yapılanma hazırlığının ilk aşamasını hükümet olarak tamamladıklarını belirten Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, tüm sivil toplum kuruluşlarına, 'devrim' olarak nitelendirdiği reform paketine görüşleriyle katkıda bulunma çağrısı yaptı. Şahin, sivil toplum örgütlerinin, yerel yöneticilerin görüşleriyle pakete son halini vereceklerini söyledi. Şahin, "Hafta sonunda tüm belediyelerle, mayıs başında da sivil toplum örgütleriyle görüşerek hazırladığımız pakete son şeklini vereceğiz. Bu görüşleri aldıktan sonra paketi mayıs ayı sonunda Meclis'e göndereceğiz" dedi.
Hükümetin, 'kamu yönetimi reformu' bağlamında hazırladığı il özel idareleri yasa taslağı ana hatlarıyla şöyle:
İl özel idareleri: İl sınırları büyükşehir belediye sınırlarında yer almayan illerde ortak yerel hizmet ihtiyaçları karşılamak amacıyla, il halkınca seçilen il özel idareleri kurulacak. İl özel idaresinin organları il meclisi ve il encümeninden oluşacak.
Karar organı seçimle gelecek: İl özel idaresinin genel karar organı il meclisi, ilçelerden belediye sınırları dışında yaşayan seçmenlerce seçilecek. İl ve ilçe belediye başkanları meclise doğal üye olacak. İl meclisi, dönem başı toplantısında kendi üyeleri arasından bir meclis başkanı seçecek.
İl encümenini de seçilmişler belirleyecek: İl meclisi, kendi üyeleri arasından il encümenine, meclis üye sayısı 15'e kadar olan illerde beş asil ve iki yedek, diğerlerinde yedi asil ve üç yedek üye seçecek. Meclis başkanı encümenin de başkanı olacak.
Sivil toplum katılımı: İl meclisi toplantılarına meslek odaları oy hakkı olmaksızın temsilci gönderecek.
İl teşkilatı: İl özel idaresi teşkilatı oluşturulacak, Eğer idare gerekli görürse de ilçe teşkilatı kurulabilecek.
İl ve ilçe koordinasyon kurulu: İl meclis başkanı, ilçe kaymakamları ve belediye başkanları ile vali tarafından gerekli görülen merkezi ve yerel yönetim hizmet birim amirlerinden oluşan 'il koordinasyon kurulu' oluşturulacak.
Koordinasyon kurulu üç ayda bir toplanarak yerel yönetim hizmetleri
arasında koordinasyon sağlayacak.
İl imar planlama kurulu: İl özel idaresi bünyesinde, belediye ve mücavir alan sınırları dışındaki alanlar için hazırlattırılan, çevre düzeni planının, nazım imar ve uygulama imar planlarının ilk incelemesini yapmak üzere il imar planlama kurulu oluşturulacak. İl imar planlama kurulu, il meclisince birisi il merkez belediye başkanı olmak üzere, uzman mühendis ya da mimar arasından üç ile kendi üyeleri arasından seçeceği üç olmak üzere toplam olarak yedi üyeden oluşacak.
İl zabıtası: İl özel idaresi görev alanlarında kararların uygulamalarını denetlemek ve yaptırımları uygulamak amacı ile zabıta teşkilatı kurabilecek. Zabıta, çevre, imar ve turizm gibi ihtisas kollarına ayrılabilecek.
Radikal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber