Cumayı kılalım devletin işi kolay

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 03 Nisan 2007 07:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hileli akaryakıtı Samsun'daki kamu kuruluşlarına satan örgütün dinlenen telefonlarına ilginç konuşmalar da takıldı. Hileli akaryakıtı nereye boşaltacağını soran kamyon şoförüne cuma namazı için camide bulunan elebaşının yanıtı "Hele cumayı kılalım, devletin işi kolay" oldu.

SAMSUN'da kamu kurumlarına hileli akaryakıt satan örgütün, orijinal yakıtı değiştirmek için iki ayrı rafineri istasyonu kurduğu, özel bölmeli tankerler yaptırdığı, gözden kaçan numuneleri rüşvet karşılığında değiştirdikleri ortaya çıktı.

Çete üyelerinin mahkeme kararıyla dinlenen telefonları da nasıl sistemli çalıştıklarını gözler önüne serdi. Kayıtlarda, orjinal yakıta katılan hammaddelerin kod adının "ilaç" olduğu dikkati çekiyor. Örgüt lideri, adamına bir görüşmesinde, "Başım ağrıyor ilacın var mı?" diye soruyor. Çete üyesi de liderine, "Elindeki ilacın az olduğunu" söylüyor. Lider, "Ama başım çok ağrıyor acil lazım" yanıtını veriyor.

Diğer bir görüşmede kamyon sürücüsü E.G., örgüt liderine içeriği değiştirilmiş yakıt tankerini nereye boşaltacağını soruyor. Cuma namazı için camiye gittiği anlaşılan örgüt lideri ise "Hele cumayı kılalım devletin işi kolay" yanıtını veriyor. Tanker sürücüsü E.G. ifadesinde örgüt lideri R.E.'nin, cuma namazı dönüşünde hileli yakıt tankerini kendi elleriyle bir kamu kurumunun deposuna boşalttığını itiraf ediyor. Çetenin uyguladığı bazı yöntemler şöyle:

MEMURA RÜŞVET

Rafineriden alınan orjinal akaryakıtların niteliği, önceden tesis edilmiş, normal petrol istasyonlarının gizli bölümlerinde oluşturulan 80-100 tonluk tanklarda, karışım maddeleri katılarak değiştiriliyor. Yine yakıtları taşıyan tankerlerin içine özel bölmeler yaptırıldığı, bu bölmelere şoför mahallindeki düğmelerle kumanda edildiği ve numune verileceği zaman orjinal yakıtın olduğu bölümden yakıt verildiği belirlendi. Ayrıca numune için gönderilen gözden kaçmış bozuk yakıtların kurumda görevli memurlar tarafından rüşvet karşılığında değiştirildiği tespit edildi.

Valiliklerden emniyete, hastanelerden üniversitelere 50 ayrı kamu kurumuna niteliği değiştirilmiş yakıt satıldığı tespit edildi. Soruşturmayı yürüten Samsun Cumhuriyet Savcısı Nevzat Açıkgöz, 24 ayrı kamu kurumunun sorumluları hakkında, bozuk yakıt alımlarında ihmali görüldüğü gerekçesiyle soruşturma başlattı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber