Kuduz vakası yüzünden doktorun emekliliği durduruldu

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 03 Nisan 2007 12:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kuduz vakası yüzünden emekliliği durduruldu

Manisa, Alaşehir'e bağlı Horzumkesenler köyünde bir çocuğu ısıran köpeğin kuduz olduğunun anlaşılmasının ardından köyde karantina başlatılırken ilçedeki bir doktorun emeklilik işlemleri durduruldu.

03 Nisan 2007 11:41

Yazı boyutunu büyütmek için

Çocuğu ısıran köpeğin kuduz olduğunun anlaşılmasının ardından karantina başlatılan Manisa'nın Alaşehir ilçesine bağlı Horzumkesenler köyünde, vatandaşlara yönelik bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Alaşehir Kaymakamı Musa Uslan, Horzumkesenler köyü kahvesinde, Sağlık Grup Başkanı Dr. Hakan Ersin, Alaşehir Devlet Hastanesi İntaniye uzmanı Dr. Gürcan Civaner, İlçe Tarım Müdürlüğü ile sağlık ekiplerinin de katılımıyla yapılan bilgilendirme toplantısında, tüm memeli hayvanların aşılanması gerektiğini söyledi.

Köyde yaşanan talihsiz bir olay sonucu vatandaşların ekonomik yönden sıkıntılı bir dönem yaşayacağını belirten Kaymakam Uslan, ancak zorunluluk nedeniyle buna katlanılması gerektiğini bildirdi. İnsan sağlığından daha değerli bir şeyin olamayacağını anlatan Kaymakam Uslan, şöyle dedi: ''Köylülerimizin sıkıntılarını ilgili kurumlarla değerlendirip çözüm yolları üreteceğiz. İlçe Tarım Müdürlüğü ve sağlıkçılardan oluşan ekiplerimiz köyümüzü sürekli kontrol altında tutacaktır. Köyde aşılanmayan memeli hayvan kalmayacaktır.

Köylüler 'benim hayvanımda olmaz' diye düşünerek aşıla yaptırmaktan kaçınmasınlar. Bugün komşu köy olan Horzumsazdere köyünde şüpheli görülen bir köpek, İlçe Tarım Müdürlüğü ekiplerince müşahede altına alındı. Şimdilik hastalık kontrol altına alındı.'' Alaşehir Sağlık Grup Başkanı Dr. Hakan Ersin de bulaşıcı hastalıkların mutlaka yetkililere bildirilmesi gerektiğini ifade etti.

Kuduz virüsünün memeli hayvanlarda birbirine geçme özelliğinin bulunduğunu kaydeden Dr. Ersin, ışık ortamında ölen virüsün, nemli alanda yaşamını sürdürebileceğini söyledi. Köyde yaşayanların yedikleri ürünleri iyice kaynatmasını öneren Dr. Ersin, ''100 derece sıcaklıkta kuduz mikrobu ölür''dedi.

-UZMAN EMEKLİ OLAMIYOR-

Alaşehir Devlet Hastanesi İntaniye Uzmanı Dr. Gürcan Civaner de kuduz hastalığının bulaşması ve korunma yöntemlerini anlattı. Bu arada Alaşehir Devlet Hastanesinden 2 Nisan 2007 tarihinde emekliye ayrılmak için başvuruda bulunan ve talebi kabul edilen Dr. Gürcan Civaner'in, söz konusu durum nedeniyle emeklilik işlemlerinin Alaşehir Kaymakamlığı tarafından durdurulduğu ifade edildi.

-''KREDİ BORÇLARIMIZ ERTELENSİN''-

Horzumkeserler köyü Muhtarı İbrahim Yücel ise köyün geçim kaynağının hayvancılık olduğunu, karantina yüzünden hayvanları ve ürünlerini satamadıklarını bildirdi. Yücel, ''Kuzularımızın satış zamanı geldi. Köylülerimiz ihtiyaçlarını karşılayamadıkları gibi, bankalardan kullandıkları kredi borçlarını ödeyemezler.

Devletimiz en azından karantina bitinceye kadar kredi borçlarımızı ertelemeli, bize kredi ile destek vermelidir'' diye konuştu. Öte yandan, Horzumsazdere köyünde de şüpheli bulunan bir köpek, jandarma ekipleri tarafından yakalanarak İlçe Tarım Müdürlüğüne teslim edildi. Köpeğin 5 gün süreyle gözlem altında tutulacağı bildirildi.

-OLAY-

Mehmet Ersoy'a ait köpeğin, Kavaklıdere İlköğretim Okulu birinci sınıf öğrencisi Mehmet Çınar'ı (7) ısırdıktan ve bazı hayvanlara da saldırdıktan sonra bir aracın çarpması sonucu ölümü üzerine İlçe Tarım Müdürlüğü ekiplerince çalışma başlatılmıştı. İzmir'deki Bornova Veteriner Hastanesine gönderilen köpeğin kafasında yapılan incelemede kuduz virüsüne rastlanması sonucu 30 Marttan itibaren Horzumkesenler'de karantina uygulamasına başlanmış, çocuk da aşı programına alınmıştı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber