Euro-2 motora geçiş zarara yol açacak

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 03 Nisan 2007 14:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hava kirliliğine karşı, daha az yakan ve kirleten Euro-2 motorların kullanımının 1 Temmuz'dan itibaren zorunlu hale gelmesinin ülke ekonomisinde, sadece traktör firmalarında 75 milyon Avro'luk bir zarara yol açacağı ileri sürülerek, bu yüzden Euro-2'ye zorunlu geçişin bir süre ertelenebileceği bildirildi.

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Alt Komisyon Üyesi, Türk Motor Sanayi ve Ticaret A.Ş (TÜMOSAN) Pazarlama Müdürü Fazlı Özaltın, Türkiye'de üretilen yerli traktörlerin önemli bölümünde Euro-1 motor kullanıldığını söyledi.

Bu motorların AB'de birkaç yıl önce kullanımdan kaldırıldığını, yerine daha az yakıt tüketen ve kirleten Euro-2 motorlara geçildiğini ifade eden Özaltın, Euro-2 motorların, özellikle hava kirliliğini azalttığı için çevre sağlığı açısından diğerine göre daha faydalı olduğunu kaydetti.

Türkiye'de ise AB uyum yasaları kapsamında, çevre sağlığının korunması yolunda Euro-2 motorların 1 Temmuz'dan itibaren üretimde kullanımının zorunlu olacağını dile getiren Özaltın, şunları söyledi:

''AB uyum yasaları çerçevesinde 1 Temmuz'dan itibaren üretimde traktör başta olmak üzere motorlarda Euro-2'ye geçilmesi zorunlu. 2010 yılında ise daha çevreci olan Euro-3'e geçeceğiz. Avrupa ülkelerinden bazıları Euro-3'e geçti bile. Ancak bu geçişler bile güçlü ekonomi gerektiriyor. Ama Türkiye, henüz Euro-2'ye bile hazır değil. Çünkü silindir kapağı, pompa ve egzoz gibi bütün parçaların değişmesi gerekecek.''

Euro-1'den Euro-2'ye geçerken üreticinin elindeki bütün bu parçaların Euro-1'e uyumlu olanlarının hurda haline geleceğini dile getiren Özaltın, ''Üreticiler bu parçaların tamamını uzun vade anlaşmalarla ithal ediyor. Yani iadesi mümkün değil. 1 Temmuz'dan itibaren bu parçaların hurdaya çıkması ülke ekonomisine 75 milyon Avro'luk zarara yol açacak'' dedi.

Özaltın, bu zararın oluşmaması için ülke ekonomisini de göz önünde bulundurarak Euro-2 kullanımı zorunluluğunun ertelenebileceğini belirterek, ''6 ay ertelenmesi düşünülüyor. Çünkü halen hazır değiliz. Özellikle TÜMOSAN olarak bizim hemen geçmemiz çok zor. Büyük ihtimalle bu süreyi 1 Ocak 2008'e uzatacağız'' diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber