İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

5 günde YKS denemesi çıkaran yayınevi

Yeni üniversiteye giriş sınavında (YKS) henüz konu dağılımları bile kamuoyuna açıklanmazken, AK Partili bir vekilin de ortaklarından olduğu yayınevi, deneme sınavı kitapçıkları basmaya başladı...

Kaynak : Cumhuriyet
Haber Giriş : 18 Ekim 2017 00:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
5 günde YKS denemesi çıkaran yayınevi

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı'nın 6 gün önce adını açıkladığı yeni üniversiteye giriş sınavı (Yükseköğretim Kurumları Sınavı), konu dağılımı başta olmak üzere birçok hususta belirsizliğini korurken, Eğitim Vadisi isimli bir yayıncılık şirketinin, deneme sınavlarını basmaya başladığı ortaya çıktı.

Cumhuriyet'in haberine göre, bu eğitim-öğretim döneminde sınav değişiklikleriyle büyük bir mali krizle baş başa kalan eğitim kitapları basan yayınevleri, Milli Eğitim Bakanlığı'ndan (MEB) bilgi gelmesini beklerken, aradan sıyrılan Eğitim Vadisi, bastığı kitapçığı okullara satmak için sipariş almaya başladı bile.

YÖNETİM KADROSU

Yaklaşık 2 milyon 250 bin öğrencinin hazırlandığı üniversite sınavı için bu hızlı hamlesiyle pazarda büyük bir avantaj sağlayacak olan şirketin ortaklarının iktidarla bağlantısı ise seçenekleri azaltıyor. Eğitim Vadisi, 2008'de kurulmuş bir şirket. Ortaklarından bazıları ise şöyle:

- AKP Sinop Milletvekili Nazım Maviş. Maviş'in şirketteki varlığını önemli kılan asıl unsur ise aynı zamanda TBMM Milli Eğitim Komisyonu üyesi olması.

- Bir diğer isim ise daha önce Gaziantep'te AKP'den milletvekili aday adayı olan Ahmet Akça... Çözüm Eğitim Kurumları, Martı Okul Yayınları, Beyaz Kalem Yayıncılık şirketlerinin de kurucusu ve ortağı. Akça aynı zamanda Özel Öğretim Derneği'nin de başkanı.

- Şirketin bir diğer ortağı ise Deniz Feneri Derneği'nin Ankara şubesi başkanı Mevlüt Koca.

TUHAF DURUM

CHP'nin eğitimcilikten gelen milletvekillerinden Ceyhun İrgil, "Bakanlık daha sınavın adını yeni açıklamışken bu şirketin deneme sınavı basmaya başlaması, en kibar tabirle tuhaf bir durum" dedi. Son dönemde yapılan köklü değişikliklerle Milli Eğitim camiasında ciddi bir kaos olduğunu vurgulayan İrgil, "Birileri bu kaostan faydalanıyor. İçeriden aldıkları bilgilerle pazara hakim oluyor. Soru bankası, çalışma kitapları, deneme sınavları derken tüketimin çok devasa olduğu bir pazar yaratıldı. Bu pazarda pay kapmaya çalışan yüzlerce şirket arasından bazılarının, derin bağlantılarla öne geçebiliyor olması, aynı zamanda rekabet etiği açısından da yanlış. Milli Eğitim'deki gelişmeler devlet sırrı gibi saklanmaya devam edildikçe, maalesef bu tablo değişmeyecek" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber