YÖK, 50/D'li ÖYP'lilerin ilişiğinin kesilmesinde karar düzeltti

Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulunun yürütme durdurma kararı sonrasında, Yükseköğretim Kurulu ÖYP'lilerin azami eğitim süreleri ile ilgili almış olduğu kararda düzeltmeye gitti.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 21 Ekim 2017 20:40, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59
YÖK, 50/D'li ÖYP'lilerin ilişiğinin kesilmesinde karar düzeltti

Bilindiği üzere, 26 Kasım 2014 tarihli ve 29184 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 6569 sayılı Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı Kurulması ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 32 nci maddesi ile 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu'na eklenen Geçici 67 nci maddesinde yer alan "Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihte yükseköğretim kurumlarına kayıtlı olan öğrenciler bakımından azami sürelerin hesaplanmasında, daha önceki öğrenim süreleri dikkate alınmaz." hükmünün ÖYP, 2547 sayılı Kanunun 50/d ve 35 inci maddeleri kapsamında araştırma görevlisi kadrolarında bulunanların lisansüstü eğitim sürelerinin hesaplanmasında uygulanmayacağı YÖK Yürütme Kurulunun 29 Temmuz 2015 tarihli Kararında açıklanmıştı. (YÖK Kararını görmek için TIKLAYINIZ)

Bunun üzerine açılan dava sonucunda; Danıştay 2547 sayılı Kanunun geçici 67 nci maddesinde, düzenlemenin yürürlüğe girdiği 26/11/2014 tarihinde yükseköğretim kurumlarında kayıtlı olan tüm öğrenciler bakımından azami sürelerin hesaplanmasında, daha önceki öğrenim sürelerinin hesaplanmayacağı öngörülmüş olup, bu tarihte araştırma görevlisi olan yada olmayan öğrenciler arasında herhangi bir ayrıma gidilmediği gibi söz konusu hükmün araştırma görevlilerine uygulanmamasına yönelik bir istisnanın da kanunda yer almadığından bahisle, ÖYP, 2547 sayılı Kanunun 50/d ve 35 inci maddeleri kapsamında araştırma görevlisi kadrolarında bulunanların lisansüstü eğitim sürelerinin hesaplanmasında uygulanmamasına ilişkin dava konusu YÖK Yürütme Kurulu Kararının üst norm olan 2547 sayılı Kanuna aykırı olduğundan yürütmesi durdurulmuştur. (Danıştay Kararını görmek için TIKLAYINIZ.)

Bu karar Danıştay tarafından araştırma görevlilerinin lisansüstü eğitim sürelerinin hesaplanmasında süre sıfırlanmasından yararlandırılmayacağı şeklinde yorumlanmıştır. Kararın lafzına bakıldığında Danıştay'ın doğru yorum yaptığı görülmektedir. Danıştay YÖK'ün, araştırma görevlilerinin lisansüstü eğitimlerinde 2547 sayılı Kanunun Geçici 67 nci maddesi hükümlerinin uygulanacağı ancak kadroda bulunma sürelerinde uygulanmayacağı yönündeki savunmasına itibar etmemiştir. Çünkü Danıştay'ın görevi kararda yazan hükümlerin hukuka uygunluğunu denetlemektir. Kararda açık bir şekilde lisansüstü eğitim sürelerinin hesaplanmasında Geçici 67 nci madde hükümlerinin uygulanmayacağı ifade edilmiştir. Bu nedenle yürütmeyi durdurma kararı alınmıştır. Kararda kadroda bulunma hakkından bahsedilmediği de aşikardır.

Bu karara istinaden Yükseköğretim Kurulu 29/07/2015 tarihli kararında düzeltme yoluna giderek; "2547 sayılı Kanunun geçici 67 nci maddesindeki hükümlerinin; 2547 sayılı 50 nci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendi kapsamında atanan araştırma görevlileri ile ÖYP kapsamında araştırma görevlisi kadrosunda bulunanların araştırma görevlisi kadrolarında bulunma sürelerinin hesaplanmasında uygulanmamasına; bu kapsamda yer alan araştırma görevlilerinin lisansüstü eğitim öğrencilik statülerinin hesaplanmasında ise uygulanmasına" şeklinde değiştirerek yeni bir karar almıştır. (YÖK Kararını görmek için TIKLAYINIZ)

Bu açıklamalar çerçevesinde; 2547 sayılı Kanunun geçici 67 nci maddesine göre yapılan lisansüstü eğitimdeki önceki sürelerin sıfırlanmasının ÖYP ve 50/d araştırma görevlilerinden;

1- Yüksek lisans/doktora/bütünleşik doktora eğitimini araştırma görevlisi kadrosuna atandığı zaman yürürlükteki azami eğitim sürelerinde tamamlayamayanların kadroları ile ilişikleri kesilecektir.

2- Bu durumda olanların lisansüstü eğitimde sıfırlanmış süreler dikkate alınarak eğitim hakları devam edecektir.

Yavuz Selim KAPLAN

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber