İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Kültür ve Tanıtma Müşavirliği'nde büro 'zimmet' davası

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 04 Nisan 2007 11:26, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye'nin Duşanbe Büyükelçiliği Kültür ve Tanıtma Müşavirliği eski Büro Sorumlusu Salih Suruç hakkında, Kültür ve Turizm Bakanlığının, büro masraflarında kullanılması için kendisine gönderdiği 108 bin ABD dolarını zimmetine geçirdiği iddiasıyla 5 yıldan 12 yıla kadar hapisle cezalandırılması istemiyle dava açıldı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Teftiş Kurulu, Suruç hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na, bakanlığın parasını zimmetine geçirdiği iddiasıyla ihbarda bulundu.

Kurulun ihbarına dayanak gösterdiği raporda, Suruç'un Haziran 2005 tarihinde iki aylık geçici görevle Tacikistan'ın başkenti Duşanbe'deki Türkiye Büyükelçiliği Kültür ve Tanıtma Müşavirliği'nde büro sorumlusu olarak görevlendirildiği, görevinin iki ay daha uzatıldığı, görev süresi sonunda Araştırma Planlama ve Koordinasyon Kurulu Başkanlığı'ndaki asli görevine zamanında başlamadığı ve bu nedenle görevinden çekilmiş sayıldığı kaydedildi.

Raporda, Suruç'un, 3 Haziran 2005 tarihinde bakan onayıyla Duşanbe Kültür ve Tanıtma Müşavirliği bürosunda yürütülecek reklam kampanyaları, fuar organizasyonunun zamanında yapılabilmesi ve büro işlerinin yürütülebilmesi için büro sorumluluğu ve harcama yetkisi de verilerek atandığı ifade edildi.

Teftiş Kurulu raporunda, Suruç'un kendi adına açtırdığı banka hesap numarasını Tanıtma Genel Müdürlüğü'ne bildirdiği ve bunun üzerine de büronun acil ve zorunlu ihtiyaçlarının karşılanması için söz konusu banka hesabına toplam 150 bin YTL karşılığı 114 bin 137 ABD doları yatırıldığı belirtildi.

Salih Suruç'un yaptığı harcamalar incelendiğinde, paranın 436 ABD dolarıyla büyükelçilikte kokteyl verildiği, 760 ABD dolarının sekretarya hizmetleri için kullanıldığı, 388 ABD dolarının telefon ve faks giderleri, bin 551 ABD dolarının bilgisayar alımı ve 2 bin 540 ABD dolarının ise 2005 yılında İstanbul'da düzenlenen tanıtım haftasına katılan 5 kişilik Tacikistan heyetinin yol masrafları için harcandığı kaydedildi.

Raporda, yaklaşık 6 bin ABD dolarının harcandığı belirlenirken, harcama kayıtlarında yer almayan 108 bin ABD dolarının ise hesapta bulunmadığına işaret edilerek, bu tutarın Duşanbe'deki görev süresi bitiminden bu yana kendisine ulaşılamayan Suruç tarafından zimmetine geçirilmiş olabileceğinin düşünüldüğü belirtildi.

?KUMAR BORCU NEDENİYLE KAZAKİSTAN'DA HAPSE ATILMIŞ?

Teftiş Kurulu raporunda, şunlar kaydedildi:

?Görev süresi boyunca dağınık ve sıfatıyla uyuşmayan davranışlar sergileyen, Türk ve Tacik vatandaşlarıyla defaten borç ilişkisine giren, iki buçuk aydan bu yana kendisinden haber alınamayan, bakanlığımızca da müstafi addedilmiş sayılan ve ailesiyle de temas kurulamayan Salih Suruç'un 108 bin ABD doları tutarındaki meblağı zimmetine geçirmiş olabileceğinin düşünüldüğü, keza adı geçenin kumara olan düşkünlüğü ve Almatı'ya sıkça giderek kumar oynadığı ve kumar borcu nedeniyle Kazakistan'da hapse atılmış olduğu ve hapisten çıktığı yönünde söylentiler var.?

Emniyet Genel Müdürlüğünün ise Teftiş Kurulu'na gönderdiği yazıda, Suruç'un, 1 Ocak 2005 ile 27 Mart 2006 tarihleri arasında Ankara Esenboğa Havalimanı ve İstanbul Atatürk Havaalanı'ndan 15 kez yurt dışına giriş-çıkış yaptığı bildirildi. Raporda, Suruç'un görev süresinin dolmasının ardından 27 Ekim 2005 tarihinde Kazakistan'a gitmek üzere Duşanbe'den ayrıldığı ve kendisinden bir daha haber alınamadığı kaydedildi.

Raporda, Suruç'un ardından Duşanbe Büyükelçiliği Kültür ve Tanıtma Müşavirliği'ne atanan kişinin, müşavirlik kayıtlarında incelemelerde bulunduğu, resmi hesap yerine neden şahsi banka hesabı açtırıldığını büyükelçilik yetkililerine sorduğu ve Salih Suruç'un Tacikistan'da bulunan başka Türkler ve Türk kuruluşlarından da borç para aldığı ve bunları geri ödemediğini öğrendiği aktarıldı.

Yeni müşavirin Suruç'un hesabının bulunduğu bankadan da bilgi almak istediği, ancak hesabın kişisel olduğu için yazılı bilgi edinilemediği fakat şifahi olarak hesapta para olmadığının banka yetkililerince bildirildiği belirtildi.

5 YILDAN 12 YILA KADAR HAPİS CEZASI İSTEMİ

İddiaları değerlendiren Kültür ve Turizm Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığı, Suruç'un zimmetine para geçirdiği yönünde Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na ihbarda bulundu.

Bunun üzerine Memur Suçları Soruşturma Bürosu Cumhuriyet savcılarından Alp Arslan, yürüttüğü soruşturmayı tamamlayarak, Suruç'un, Türk Ceza Kanunu'nun 247. maddesinde düzenlenen ?zimmet? suçundan 5 yıldan 12 yıla kadar hapisle cezalandırılması istemiyle ağır ceza mahkemesinde dava açtı. Mahkemenin, Suruç hakkında yakalama emri çıkarttığı bildirildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber