Suçlamayın yardım alın

Çocuklarda idrar kaçırmanın çok sık karşılaşılan bir durum olmasına rağmen birçok ailenin bu soruna karşı bilinçli yaklaşamadığını belirten uzmanlar, "Çocukların, kendine güvenen bireyler olarak yetişebilmesi için sorunun üzerini örtmeyin" uyarısında bulunuyor.

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 22 Ekim 2017 20:47, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57
Suçlamayın yardım alın

Birçok ailede çocukta idrar kaçırma meselesinin konuşulmadığını, bazı ailelerin ise durumun ciddiyetini anlamasına karşın, kime danışacaklarını bilmediğini ifade eden Üroloji ve Çocuk Ürolojisi Uzmanı Prof. Dr. Murat Dayanç,

şunları söyledi: "Kimi çocuk sadece gündüz idrar kaçırırken, kimi sadece gece ya da, hem gece hem gündüz idrar kaçırır. Bu, kimi zaman damla damla olabileceği gibi, kıyafetini ıslatacak kadar ya da bulunduğu yeri veya yatağı ıslatacak kadar şiddetli de olabilir. Miktarı ne olursa olsun idrar kaçırmanın altında yatan sebep iyi açıklanmalı ve tedavi edilmelidir. Günümüzde hiçbir çocuk idrar kaçırma derdiyle yaşamamalıdır. Unutmayın idrar kaçırma çocuğunuzun bilinçli yaptığı bir eylem değil. Bu durum onun tembel olmasıyla ya da dikkatsiz olmasıyla hiç alakalı değil. Bu konuda onu suçlamayın. İdrar kaçırma probleminin tedavisi; çocuk, anne-baba, hekim ve üroterapisti içeren bir ekiple yapılmalıdır."

BUNLARI YAPMAYIN

Dayanç, idrar kaçırma hakkında doğru bilinen yanlışları ise şöyle sıraladı:

* Erkek çocuklarının idrar kaçırma probleminin sünnet olduktan sonra geçeceği düşüncesi. * Kız çocuklarının idrar kaçırma probleminin ergenliğe girdikten sonra geçeceği düşüncesi. * İdrar kaçırma tedavisinin kısırlığa yol açacağı düşüncesi. * Çocuk idrar kaçırmasın diye sıvı kısıtlaması yapmak. * Yatak ıslatan çocuğu, yatak kuru kalsın umuduyla gelişi güzel bir saatte uyandırıp çiş yaptırmak. * İdrar kaçırma probleminin psikolojik kökenli olduğu düşüncesi. * Kendiliğinden geçmesini beklemek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber