Bem-Bir-Sen, işgüçlüğü zammı kesilen bilgisayar kullanıcısı memurlar için dava açtı

Haber Giriş : 02 Haziran 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Açılan davaya ilişkin dava metni aşağıda yer almaktadır.

DANIŞTAY SAYIN BAŞKANLIĞINA

-YÜRÜTMENİN DURDURULMASI TALEPLİDİR-

DAVACI : Belediye ve Mahalli İdare Çalışanları Birliği Sendikası
(BEM-BİR-SEN)

VEKİLLERİ : Av.Prof.Dr.Mustafa KAMALAK
Av.Serkan GÜÇLÜ
Av.Abdulhamit GÜL-Adres Antette-

DAVALI : T.C.BAŞBAKANLIK

KONU :15.04.2004 tarih ve 25434 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Bakanlar Kurulu Kararı hakkında acilen yürütmeyi durdurma ve iptal kararı verilmesi talebidir.

AÇIKLAMALAR :

1- Bakanlar Kurulu, 06.02.2004 tarihinde, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ve aynı Kanunun ek geçici 9 uncu maddesi kapsamına giren kurumlardan aylık alanlara, 2004 yılında ne miktarda zam ve tazminat verileceğine ilişkin oranları belirlemiştir. Buna göre hazırlanan ve kabul edilen karar ve cetveller Resmi Gazete'nin 15.04.2004 tarihli 25434 sayılı nüshasında yayımlanmıştır.

2- 15.04.2004 tarihinde yayımlanan ve yürürlük tarihini 1.1.2004 tarihinden başlatan 2004/6996 sayılı kararname şu an yürürlükte olup memurların aldıkları tazminatlar bu kararnameye göre belirlenmektedir.

1.1.1998 tarihinden 1.1.2004 tarihine kadar memurların ne miktarda zam ve tazminat alacakları 1998/10548 sayılı kararnameye göre belirlenmekteydi. Bu kararnamede bilgisayar kullanan memurlara verilen yan ödeme belirlenmişti.

Söz konusu işgüçlüğü tazminatı ekte sunduğumuz kararda şu şekilde geçmektedir:

"Hafızalı ve en az 10 inç'lik ekranlı Kelime-İşlem makinesini (her makine için en çok bir kişi olmak üzere) sürekli kullanan Genel İdare Hizmetleri Sınıfına dahil Şef ve daha alt düzeydeki kadrolarda görevli olanlara (15 ve 16 ncı sırada sayılanlar ile dipnot 4/d sırasından yararlananlar hariç) (700) puana kadar İş Güçlüğü Zammı ayrıca verilebilir."

3- 1998'den itibaren söz konusu Bakanlar Kurulu Kararı uygulanmış ve yüzbinlerce memur bu yan ödemeden istifade etmiştir. Ancak 15.04.2004 tarih ve 25434 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Bakanlar Kurulu Kararı'nda iş güçlüğü zammına ilişkin düzenleme yapılmamıştır. Yıllardır uygulanagelen bir ödemenin birdenbire kesilmesiyle birlikte bu ödemeden yararlanan dört yüz bin civarındaki memur mağdur olmuştur.

4- Yukarıda tarih ve sayısı verilen bu kararda bilgisayar kullanan memurlara ödeme düzenlenmediği gibi ayrıca yürürlük tarihini de 1.1.2004 tarihinden itibaren geçerli kılınarak yapılan ödemeler de ayrıca talep edilmiştir.

5- 15.04.2004 tarih ve 25434 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Bakanlar Kurulu Kararı'ndaki hukuka aykırı düzenlemeler nedeniyle mağdur olan müvekkil sendika üyeleri adına 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu uyarınca iş bu davanın açılması zarureti hasıl olmuştur.

HUKUKA AYKIRILIK NEDENLERİ:

İŞLEM İDARİ İSTİKRAR İLKESİNE AYKIRIDIR

Yan ödemelere ilişkin düzenlemeleri içeren Bakanlar Kurulu'nun işlemi 1998'den itibaren uygulanmaktadır. Memurlar bu ödemeyle, yaptıkları işin güçlüğü karşısında az da olsa tatmin edilmiş, devletin, yaptıkları işin güçlüğünü takdir ettiğini bilerek çalışma yapmışlardır.

Yıllardır uygulanan bir işlemin birdenbire hukuki bir gerekçe olmaksızın sona erdirilmesi idarenin istikrar ilkesine aykırıdır. Anayasada da yer aldığı şekliyle "adil olan devlet" ilkesi nitelemesine uymayan bu işlemin derhal iptali gerekmektedir.

Altı yıldır dört yüz bin memur yaptığı iş karşılığında iş güçlüğü zammı almış, ödeme ve harcama koşullarını buna göre düzenlemiş, ancak işin büyük güçlük ve zorluklarına rağmen büyük bir özveriyle çalışan memurlara yedi milyon civarındaki ödeme çok görülmüştür. İşlem bu açıdan idari istikrar ilkesine aykırı olup iptali gerekmektedir.


ZAMMIN İPTALİ ADALET VE EŞİTLİK İLKESİNE AYKIRIDIR

Yan ödemelerin genel amacı memurların yaptıkları işle orantılı olarak kısmen de olsa ekonomik açıdan desteklenmesini sağlamaktır. Nitekim maaş idare hukuku anlamında yapılan işin değil işgal edilen memuriyetin karşılığıdır. Ancak yapılan işin güçlüğüne, niteliğine göre düzenlemeler yapılmakta bu işi yapan memurlara 657 sayılı kanun uyarınca ek ödenek, zam verilmektedir.
İşte tüm bu açıklamalar ışığında bilgisayar kullanan memurlara iş güçlüğü zammının dava konusu Bakanlar Kurulu'nda düzenlenmemesi açıkça hukuka aykırıdır.

Dava konusu işlemde tüm memur sınıfları ile ilgili düzenlemeler yapılarak bunlara yapılacak ek tazminatlar, zam ve ödenekler düzenlenirken bilgisayar kullanan memurlara yıllardır verilen iş güçlüğü zammının verilmemesi anayasada ifadesini bulan eşitlik ve adalet ilkesine aykırıdır. Hakkaniyete aykırı olan ve memurlar arasında yapılan işin niteliği göz önüne alındığında haksızlığa neden olan bu işlemin Sayın Mahkemenizce iptal edileceğine inanıyoruz.

İDARE, SEBEPSİZ İŞLEM TESİS EDEMEZ

İdare yaptığı işlemle mutlaka hukuka uygun işlem tesis etmek zorundadır. Aksi takdirde yapılan bu işlemler, yargı denetimiyle birlikte Anayasamız'ın 125. maddesi uyarınca iptal edilmektedir.
İdare yaptığı tüm işlemlerinde bir sebebe dayanmalı ve bu sebep de mutlaka hukuki, yerinde ve kamu yararına yönelik olmalıdır.

Oysa dava konusu işlemde Bakanlar Kurulu, hiçbir gerekçe yokken yılardır memurların aldığı ödemeye son vermiştir. Hiçbir haklı neden olmaksızın yapılan bu düzenlemeyle de yüz binlerce memur mağdur olmuştur.

İDARE, İŞLEMİ GERİYE YÜRÜTEREK HUKUKU İHLAL ETMİŞTİR

Söz konusu işlemin yürürlüğü geriye yürütülerek 1.1.2004'ten itibaren geçerli kılınmıştır. Bu da açıkça hukuka aykırıdır. Bu düzenleme iptal edilmediği takdirde yüzbinlerce memura yapılan ödemeler tekrar geri alınacaktır. İdarenin bir mevzuat değişikliği ile binlerce memuru borçlu hale getirmesi hukuku hiçe saymaktır.

Oysa idari işlemlerin geriye yürümezliği ilkesi bir hukuki güvencedir. Dava konusu işlemde düzenlemenin 1.1.2004 tarihinden başlatılması konu bakımından sakat olup iptali gerekmektedir.

YÜRÜTMEYİ DURDURMA NEDENLERİ

Dava konusu işlem, yukarıda açıklanan nedenlerle açıkça hukuka aykırıdır. Uygulanması halinde telafisi imkansız zararlar doğuracak olan bu işlem hakkında acilen yürütmeyi durdurma kararı verilmelidir.

Nitekim bu işlemden etkilen tüm memurların moral motivasyonu azalmış, tüm memurlar bir an evvel yürütmeyi durdurma kararı ile bu haksızlığın giderileceğine olan ümit ve beklenti içine girmişlerdir.

Dava konusu işlem geriye yürütülerek sene başından itibaren geçerli kılınmış, bununla dört yüz bin memurdan geçmişe dönük olarak yapılan yardımın fazlasıyla - ki bu miktar kişi başı yedi milyon civarındadır- tahsili mümkün hale gelmiştir.

Sayın Dairenizce iş bu dava konusu işlem hakkında bu nedenlerle öncelikle yürütmenin durdurulması kararı verilmesini, bilahare işlemin iptal edilmesini mağdur olan dört yüz bin memur adına vekaleten talep etmekteyiz.


SONUÇ VE TALEP : Yukarıda açıklanan ve Sayın Dairenizce resen görülecek nedenlerle açıkça hukuka aykırı olan 15.04.2004 tarih ve 25434 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Bakanlar Kurulu Kararı hakkında öncelikle ve acilen yürütmenin durdurulmasına, bilahare iptaline karar verilmesini, yargılama giderleri ve vekalet ücretinin karşı tarafa yükletilmesine karar verilmesini saygıyla arz ve talep ederiz.31.05.2004


EK: 1998 tarihli Bakanlar Kurulu Kararının ilgili kısmı

Vekalet sureti

Av.İsmail AYDOS

Av.Serkan GÜÇLÜ

Av.Abdulhamit GÜL



Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber