Sosyal güvencesi olan engelli de devlet bakımından yararlanacak

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 05 Nisan 2007 09:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sosyal güvencesi olan bakıma muhtaç özürlülere devlet bakımının yolu Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu (SHÇEK) yasasında yapılan değişiklik ile açıldı. Ancak yeni kanunun uygulanabilmesi için yönetmelikler henüz düzenlenmedi.

SHÇEK Genel Müdürü İsmail Barış, yayınladığı genelge ile yönetmelik düzenlenmeden de uygulamaya geçilmesini ve engellilere her türlü kolaylığın sağlanmasını istedi. Devlet bakımından yararlanması istenilen engelliler için Sosyal Hizmetler İl müdürlüklerine başvurmak gerekiyor.

Sosyal güvencesi olan engelliler devlet bakımından yararlanamıyordu. 10 Şubat'ta Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe giren kanun değişikliği ile sosyal güvencesi olan engellilere de devlet bakımının yolu açılmış oldu. Buna göre, devlet bakımına alınacak engelliler için sosyal güvence şartı aranmayacak. Toplam geliri aile içinde birey başına asgari ücretin 2/3 oranından yani 270 liradan az olan engellilerin bakımı devlet desteğiyle rehabilitasyon merkezlerinde ya da evlerde sağlanacak. Genel Müdür Barış, il sosyal hizmetler müdürlerine gönderdiği genelgeyle yapılan kanun değişikliği nedeniyle mevcut yönetmeliklerde değişiklik yapılacağını belirterek, şunları aktardı: "İl müdürlüklerimiz tarafından yapılmakta olan işlemlerde yönetmeliklerin kanunlara aykırı olamayacağı hükmü ve kanunun yayımı tarihinde yürürlüğe girdiği dikkate alınarak yönetmelik değişikliğinin beklenilmemesi, mevcut yönetmeliklerin yeni kanun değişikliği dikkate alınarak uygulanması ve bakıma muhtaç özürlülerin mağdur edilmemesi hususlarında gereği yapılmalıdır."

Başbakanlık Özürlüler İdaresi Başkanı Abdullah Güven ise yasada yapılan değişiklikle devletin bakacağı özürlülerin ekonomik ve sosyal özelliklerinin tanımının yapıldığını kaydetti. Güven, bakıma muhtaç özürlü tanımının 'günlük alışkanlıklarını yerine getiremeyenleri' kapsadığını, gelir düzeyinin ise asgari ücret üzerinden hesaplandığını ifade etti. Uygulamadan yararlanacak 65 bin özürlü rakamının bilimsel verilere dayanılarak ortaya çıkarıldığını dile getiren Güven, "Elimizdeki özürlülere ait veriler 2004 yılında yapılan Özürlüler Araştırması'na dayanıyor. Bu araştırmaya göre Türkiye'de 8,5 milyon özürlü var. Bakıma muhtaç özürlü oranı ise binde bir. Ekonomik geliri ise asgari ücret üzerinden ayarladık. Aileyi ortalama 4 kişi üzerinden hesaplarsak 1500 liranın üzerinde geliri olanlar bile bu hizmetten yararlanacak. Türkiye'de bu ücretin altında çalışan kesim çok fazla. Dolayısıyla hizmeti genişletmiş olduk." dedi. Rehabilitasyon merkezlerinin yetersiz olduğuna da değinen Güven, sağlanacak kolaylıklar ile bu konuda da yeterli sayıya ulaşılacağını vurguladı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber