Konut Kredi Faizlerinin seyrini seçim belirleyecek

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 05 Nisan 2007 10:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Faizlerin seyrini seçim belirleyecek

Yüzde 1.50 seviyesini koruyan konut kredi faizlerinin seyrini, seçimler sonrasında makro ekonomik verilerde yaşanacak gelişmeler belirleyecek. Peki piyasada beklenti ne yönde?

Konut kredi faizleri özellikle bütçe ve enflasyon hedeflerinde yaşanacak sapmalardan etkilenecek.

Seçimlerden sonra bir uyuşmazlık çıkmaması ve ekonomideki stabilizasyonun devam etmesi durumunda ise konut kredi faizleri yıl sonunda yüzde 1.45-1.40 seviyelerini görebilecek.

İpoteğe Dayalı Finansman Sistemi Mortgage'nin yasallaşmasına rağmen yüzde 1.50 seviyelerinde yatay hareket eden konut kredi faizlerinin seyrini, Cumhurbaşkanlığı seçimleri sonrasında makro ekonomik verilerde yaşanacak gelişmeler belirleyecek. Seçimlere dönük tahminlerin piyasa fiyatlarına yansıtıldığı belirten bankacılar, özellikle bütçe ve enflasyon hedeflemesindeki sapmaların konut kredi faizlerini etkilemesi bekleniyor. Seçim sonrası bir uyuşmazlık çıkmaması ve ekonomideki stabilizasyonun devam etmesi durumunda ise konut kredi faizlerinin yıl sonunda yüzde 1.45-1.40 seviyelerine inebileceği tahmin ediliyor.

MORTGAGE FAİZİ ETKİLEMEDİ

Geçen yıl mayıs ayında yaşanan dalgalanma sonrası, yüzde 1.80 seviyelerine kadar yükselen konut kredi faizlerinde bu yıl mortgage dört gözle beklendi. Mortgage ile birlikte faizlerin yüzde 1 seviyelerine kadar gerileyeceği beklentisi, tüketicilerin 'kira öder gibi ev sahibi olma' hayalleri kurmasına neden oldu. Ancak mortgage tüketicilerin beklentilerine cevap vermedi. Seçim yatırımı olarak nitelendirilen mortgage'nin yasalaşmasına rağmen faizlerin düşmemesi akıllara 'Türkiye'nin gündeminde olan Cumhurbaşkanlığı ve genel seçimlerde yaşanacak bir gerginlik faizleri yukarı taşır mı' sorusunu gündeme getirdi.

Bu ayın 16'sında Cumhurbaşkanlığı seçimine yönelik sürecin başlaması, ayrıca yıl sonuna doğru yapılması beklenen genel seçimler konut sahibi olmak isteyen tüketicilerin tedirginliğinin tırmanmasına neden oluyor. Bankacılar, konut kredi faizlerinin seçim sonrası oluşacak ortama göre şekilleneceğini dile getiriyor. Bankacılar, "seçimlere yönelik olarak tedirginlik para ve sermaye piyasalarında fiyatlandı. Bu nedenle seçimler piyasalarda büyük bir dalgalanma yaratmayacak. Ancak, seçim sonrası konut faizlerinin yönünü belirleyecek' yorumu yapılıyor.

Bankacıların özellikle kredi faizlerinde seyir belirlerken, bütçe ve enflasyona dönük yapılan hedeflemeler ile cari açık rakamının takip edildiğini söylüyor. Ayrıca piyasa faizlerindeki seyirde bankacıların hesaplamalarında büyük rol oynuyor. Buna göre seçim döneminde bu hedeflemelerdeki sapmalar konut kredi faizleri üzerinde etkili olacak. Bankacılar, "Cumhurbaşkanlığı ve genel seçimler sonrasında piyasaların yakından izleyeceği bütçedir. Çünkü yüksek bir cari açıkla hayatımızı sürdürüyoruz. Bütçe açığı cari açığa eşlik ederse piyasalar buna olumsuz tepki verir. Hükümet 'seçim ekonomisi diyerek bütçeyi zorlarsa', piyasalar dalgalanabilir. Ancak şu anda böyle bir zorlama gözlemiyoruz. Bütçe ve cari açığın birbirine eşlik etmesi büyük risktir" yorumunu yapıyor.

SEÇİMLERE RAĞMEN FAİZ YÜZDE 1.40

Bankacılara göre gerçekleşmesi beklenen iki seçime rağmen genel olarak konut kredi faizlerinde büyük bir düşüş beklenmiyor. Sektörde Cumhurbaşkanlığı seçimlerine yönelik büyük bir risk görülmüyor. Genel seçimler sonucu koalisyonla gelen bir hükümete rağmen ekonomik stabilizasyonun sağlanması durumunda piyasaların olumlu seyrine devam edeceği savunuluyor. Ancak bankacılar, geçen yıl olduğu gibi bu yıl faizlerin yüzde 1 seviyelerine gerilemeyeceğini belirtirken, "Bu yıl sonunda konut kredi faizleri yüzde 0.10-15 puanlık bir gerileme gösterir. Buna göre konut kredi faizleri en fazla yüzde 1.40 seviyelerine kadar gerileyebilir." diyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber