Babacan: Beyin göçü önemli ölçüde durdu

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 05 Nisan 2007 15:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, Türkiye'de son yıllarda yakalanan değişim rüzgarının artık beyin göçünü önemli ölçüde durdurduğunu, hatta tam tersine beyin göçünün geri dönüşünün başladığını bildirdi.

Nortel'in İstanbul'daki Küresel yüksek Teknoloji Operasyon Merkezinin açılışı ve Nortel Netaş'ın 40'ıncı Kuruluş yıl dönümü kutlamasında konuşan Babacan, açılışı yapılan merkezle birlikte 800'ü mühendis olmak üzere 930 kişiye iş imkanı sağlayan Nortel Netaş'a teşekkür etti.

Babacan, AB ile katılım sürecinde Türkiye'nin önemli bir avantajının genç, dinamik ve eğitimli bir nüfus olduğunu vurgulayarak, bugün yurt dışında, AB ülkelerinde ve ABD'de en çok öğrencisi bulunan ülkeler arasında ilk sıralarda Türkiye'nin geldiğini bildirdi.

Geçmişe oranla çok sayıda öğrencinin lisans ya da lisans üstü eğitim için yurt dışına gittiğini anlatan Babacan, ekonomide istikrarın, güven ortamının, sürdürülebilirliğin olmadığı, yeni iş imkanlarının oluşturulamadığı, özellikle kalifiye elemanların çalışma imkanı bulamadığı bir ortamda öğrencilerin gittikleri yerlerde kaldığını, hatta ülkede iyi eğitim görmüş gençlerin de çalışmak için yurt dışını tercih ettiğini söyledi.

Babacan, şunları kaydetti:

''Şunu sevinerek söylemek istiyorum ki Türkiye'de son yıllarda yakalamış olduğumuz bu değişim rüzgarı artık beyin göçünü önemli ölçüde durdurmuş durumda. Hatta tam tersine göçün geri dönüşü başlamış durumda. Türkiye bugün ekonomik, siyasi olarak bölgesinin adeta yıldızı haline gelmiş durumdadır. Türkiye bir yandan uluslararası doğrudan ve portföy yatırımları için cazip ülke konumuna yükselirken bir yandan da iş imkanları, kariyer imkanları açısından cazip bir ülke olma yolunda ilerlemektedir.

Bugün ABD'de, AB ülkelerinde çok önemli, çok stratejik görevlerde bulunan gençlerimiz var. Yine buralarda eğitimini tamamlamak üzere olan önemli sayıda gencimiz var. Bu gençlerimiz uygun ortam, uygun zemin, uygun sektörler buldukları takdirde kendi ülkelerinde çalışmayı tercih edeceklerdir. Bilgiyi, birikimi, tecrübeyi tekrar ülkemize döndürmek bizim için temel amaç olmalı.''

-''ARTIK YEPYENİ BİR TÜRKİYE VAR''-

Ali Babacan, Türkiye'nin son 4-5 yılda çok farklı bir dönem yaşadığını, çok önemli bir transformasyon yaşadığını ifade ederek, ''Artık yepyeni bir Türkiye var. Dünyanın çok uluslu kuruluşları da bunu farkediyor'' dedi.

Türkiye'nin yıllardır içine kapalı olmanın sıkıntısını yaşadığını, dışarıya açılmaktan korktuğunu dile getiren Babacan şeffaflık ve açıklığın hem Türkiye'ye hem de bölgeye, AB'ye ve dünyaya faydası bulunduğunu söyledi.

Türkiye'nin son 3-4 yılda elde ettiği başarıyı beğenmeyen, bu başarıları göz ardı eden, sorgulamaya başlayan içe dönük korumacı yaklaşımları sık sık duymaya başladıklarını belirten Babacan, ''Kim bunları söylüyorsa bilin ki öyle ya da böyle bundan faydalanıyordur'' dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber