TOKİ, holding gibi tahvil ihraç edecek

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 06 Nisan 2007 08:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hükümet tarafından belirlenen 500 bin konut hedefine ulaşabilmek için nakit ihtiyacı duyan TOKİ, 1 milyar YTL'lik tahvil ihraç etme kararı aldı

Türkiye konut finansmanında mortgageden sonra yeni bir finansal enstrümanla tanışmaya hazırlanıyor. Piyasalardan 5 milyar YTL alacağı olan TOKİ, bu alacağına karşılık piyasaya tahvil ihraç etme kararı aldı. Buna göre SPK'yla birlikte bazı küçük yasal düzenlemeler gerçekleştirilip, tahvil ihracının hangi modelle yapılmasına karar verildikten sonra TOKİ tıpkı bir holding gibi piyasada finansal oyuncu olacak. Ev satılan vatandaşlardan milyarlarca YTL'lik alacaklar bir bankaya devredilerek tahvil basılacak. İlk etapta 1 milyar YTL'lik tahvil ihracı düşünülüyor. Bazı küçük yasal düzenlemeler dışında TOKİ'nin tahvil ihrac etmesinde ise herhangi hukuki bir engel bulunmuyor. Konuya siyasi iradenin de sıcak baktığı öğrenildi.

SPK İLE İŞBİRLİĞİ

Hükümet tarafından belirlenen 500 bin konut hedefine ulaşabilmek ve özellikle İstanbul'da yakın zamanda yapılacak 70 bin konut için acil nakit ihtiyacı duyan TOKİ, bu problemi çözmek için bundan bir süre önce SPK'nın kapısını çaldı. TOKİ yetkililerinin, '3-4 aylık zaman dilimi içinde çok acil 1 milyar YTL'ye ihtiyacımız var. Bankalardan kredi almak istemiyoruz. Bu finans problemini nasıl çözebiliriz' şeklindeki başvurusu üzerine SPK yönetimi tahvil ihracı formülünü önerdi. Bu formüle TOKİ'nin de aklı yatınca ortak bir komisyon kurularak ayrıntılar üzerinde çalışma başlatıldı.

ALTERNATİF MODELLER

Bugüne kadar SPK ile TOKİ yönetimi 3 defa bir araya gelip ayrıntıları görüştü. TOKİ'nin sermaye piyasaları mevzuatı çerçevesinde bir ihraç yapmasını kendilerinin de arzu ettiğini ifade eden SPK, konut kredisi veren bankalardan farklı olarak satılan konutlara ipotek koymayan ve alacakları ipoteksiz olan TOKİ sistemine uygun bir model geliştirmek için uzmanlarını seferber etti. Sonuçta SPK, TOKİ'ye finansmana ilişkin çeşitli alternatifler teklif etti. İpotek Teminatlı Menkul Kıymet (ITMK), İpoteğe Dayalı Menkul Kıymet (IDMK) ve Varlık Dayalı Menkul Kıymet (VDMK) modelleri alternatifleri üzerinde çalışılmasına karar verildi.

BANKALAR SIRAYA GİRDİ

Konuya bütün bankaların sıcak baktığını ifade eden TOKİ Strateji Geliştirme Daire Başkanı Mehmet Fatih Kara Yeni Şafak'a yaptığı açıklamada, 'Birçok yerli ve yabancı bankayla görüşüyoruz. Elimizdeki portföyün farkında olan finans şirketleri hergün kapımızı çalıyor. Yurt içi piyasaların gelişmesi için yerli bir bankayla anlaşmayı düşünüyoruz' diye konuştu. Kendilerinin SPK'ya VDMK modelini önerdiklerini ancak nihai kararın SPK'la sürdürülen görüşmeler sonrası alınacağını anlatan Kara, 'İlk etapta 1 milyar YTL'lik tahvil ihraç etmeyi planlıyoruz' dedi.

SPK 2. Başkanı Erol: Proje heyecan verici

Bu yeni finansal atakla ilgili y'a konuşan SPK İkinci Başkanı Turan Erol, projenin kendisini heyecanlandırdığını belirterek, kurum olarak TOKİ'ye her türlü desteğin verildiğini kaydetti. Kamu altyapı yatırımlarının finansmanı için çalışmalarına hız verdiklerini anlatan Erol, TOKİ ile görüşmelerin sürdürüldüğünü ve konut finansmanında yeni kaynaklar bulmak için kendilerine yardımcı olduklarını söyledi. Erol, 'Bu sistem hayata geçtikten sonra TOKİ sağlanan kaynakla daha fazla yatırım yapacak. Bu sistemle Türkiye'de adeta bir konut seferberliği başlayacak' dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber