Havaalanları için yeni Avrupa standartları

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 06 Nisan 2007 20:07, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Havaalanları Emniyeti Düzenleyiciler Grubu'nun (GASR) 27-29 Mart tarihlerinde Portekiz'in Lizbon kentinde gerçekleştirilen 47. Çalışma Grubu Toplantısı'nda, havaalanı standartlarını yükseltecek olan yeni düzenlemeler konusunda son noktaya gelindi.

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nden yapılan açıklamaya göre, Havacılık Otoriteleri Birliğine (JAA) üye ülkelerin havaalanlarında gerçekleştirilen faaliyetlerin emniyetli bir şekilde yürütülmesi amacıyla uzun süredir devam eden çalışmaların değerlendirildiği toplantıda, önümüzdeki dönemde tüm üye ülkelerde uygulanacak olan yeni Avrupa standartlarının zemini oluşturuldu.

Havaalanlarının tasarım, planlama, işletim ve sertifikasyonu konusunda getirilen ve haziran ayı içerisinde son halini alacak olan GASR standartları, Avrupa Komisyonu'nun ve Avrupa Havacılık Emniyet Ajansı'nın (EASA) Avrupa'daki havaalanları için belirleyeceği emniyet düzenlenmelerinin de temeli olacak.

Üye ülkelerin havaalanlarında uçuş ve yer emniyetine yönelik mevcut uygulamaları hakkında görüş alışverişinde bulundukları toplantıda; uzun süredir alt çalışma gruplarında hazırlık çalışmaları devam eden yeni Avrupa standartları konusunda görüş birliğine varıldı. GAR (Gasr Aerodrome Regulations) adı verilen bu standartlar, Uluslararası Sivil Havacılık Teşkilatı (ICAO) tarafından yayımlanmış olan ve üye ülkelerce bazı konularda farklı şekillerde uygulamaları bulunan Annex-14 dokümanındaki standart ve tavsiyelerden havaalanları ile ilgili emniyet konularının güncelleştirilmesi ile Avrupa normlarına ve uygulamalarına uygun hale getirilmesi sonucunda oluşturuldu.

Türkiye'nin üyesi bulunduğu JAA bünyesinde kurulmuş olan GASR üyesi ülkelerden havaalanları konusunda teknik ve uzman temsilcilerin katılımıyla gerçekleşen ve Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nden de katılım sağlanan toplantıya, EASA, ACI, IATA gibi uluslararası kuruluşlardan da temsilciler gözlemci olarak katıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber