SSK dolandırıcıları operasyonu: 316 kişiyi sigortalı gösterip sağlık karnesi almışlar

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 06 Nisan 2007 16:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İzmir'de 7 kişi gözaltına alındı.

İzmir'de, faal olmayan 2 şirkette çalışır gösterdikleri kişilerin sigorta, emeklilik ve sağlık hizmetlerinden yararlanmalarını sağladıkları, sigortalı gibi gösterdikleri 316 kişiden de ''SSK'ya ödenecek primler'' adı altında para aldıkları ileri sürülen şebekeye yönelik gerçekleştirilen operasyonda, elebaşı olduğu iddia edilen muhasebecinin de aralarında bulunduğu 7 kişi gözaltına alındı.

Alınan bilgiye göre, Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Mali Büro Amirliği ekipleri, bir ihbar üzerine başlattığı ve SSK Bölge Müdürlüğü kayıtlarında yaptığı incelemede, ''Çağlar Konveyör Band Kauçuk Sanayi'' ile ''Demirkapı Sanayi İnşaat Malzemeleri'' şirketlerinin faal olmadığını belirleyerek, bazı kişinin bu şirketlerin sigortalı çalışanı gibi gösterildiğini fakat bu kişiler adına hiç bir prim yatırılmadığını saptadı.

Polis, SSK görevlileriyle birlikte yaklaşık 2 ay sürdürdüğü inceleme ve takibin ardından, konuyla bağlantıları bulunduğu tespit edilen kişilere yönelik önceki gün operasyon başlattı.

İzmir merkez ve Bergama ilçelerinde gerçekleştirilen operasyonlarda, her iki şirketin de eskiden muhasebeciliğini yapan ve şebekenin liderliğini yürüttüğü ileri sürülen E.Ö. (47) ile M.K.Ö. (51), L.Ş. (30), B.Ş. (32), E.Ş. (36), E.E. (31) ve E.A. (37) polis tarafından gözaltına alındı.

316 KİŞİYİ SİGORTALI GÖSTERMİŞLER

Zanlıların ev ve iş yerlerinde yapılan aramalarda ve incelenen bilgisayar kayıtlarında, 316 kişinin söz konusu firmaların çalışanı olarak gösterildiği ve bu kişiler ile aileleri adına sağlık karneleri çıkarıldığı, bu işlemlerin 3 yıldır yapıldığı belirlendi.

Faal olmayan şirketlerin eski muhasebecisi olan E.Ö'nün, firmalardan aldığı yetkiyle SSK'dan temin ettiği internet şifresi aracılığıyla işlemleri internet üzerinden yürüttüğü, şebekenin diğer elemanları aracılığıyla özellikle kendinde veya yakınlarında ciddi sağlık sorunu bulunan kişileri ''çalışmamalarına rağmen sigortalı gösterdikleri'', bunun karşılığında 316 kişiden de ''sigorta primi bedeli'' olarak aylık 100 ile 240 YTL arası para topladıkları, girişlerinin yapılmasına rağmen bu kişiler adına sigortaya hiçbir prim yatırılmadığı ileri sürüldü.

Yapılan incelemede, 316 kişiden 9'unun prim ödeme ve gün sürelerinin dolması nedeniyle emeklilik belgeleri çıkardıkları, emekli aylığı bağlanması için başvurdukları belirlendi.

EMEKLİLERE, 40 BİN YTL ''ZARAR'' CEZASI

Kayıtlardaki incelemede bu şirketlerden emeklilik hakkı kazandıkları belirlenen 9 kişinin işlemleri iptal edilirken, SSK'yı zarara uğrattıkları gerekçesiyle toplam 40 bin YTL ''ceza'' kesildiği bildirildi. 316 kişinin ve yakınlarının, SSK'ya mal olan sağlık harcamalarıyla ilgili de incelemelerin sürdüğü bildirildi.

Sorguları tamamlanan zanlılar, işlemlerinin ardından İzmir Cumhuriyet Başsavcılığına sevk edildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber