'Siz asker değil misiniz? Kaçıyor musunuz?'

Sanık Kenger, "Murat Çelik, beni görünce 'Kaçıyor musunuz? Siz asker değil misiniz? Kaçıyor musunuz?' dedi, beni yanında götürdü. Otopark bölgesinde bana dönerek 'Asker gibi çatışsanıza. Bu ülke cahil insanların eline mi bırakılacak. Sende mi o cahil hainlerdensin?' dedi, silah doğrulttu. Çelik, söylene söylene beni otopark girişine götürdü. Gece 03:30 gibi içeride bir tek ben kaldım.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 07 Kasım 2017 18:54, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'Siz asker değil misiniz? Kaçıyor musunuz?'

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişiminde biri polis iki kişinin şehit edildiği, 46 kişinin de yaralandığı Sarıyer'deki Borsa İstanbul'un işgal edilmesine ilişkin 1'i firari 2 binbaşının da aralarında bulunduğu 15 sanığın yargılandığı davada, sanıkların savunmasının alınmasına devam edildi.

İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Silivri Ceza İnfaz Kurumu Yerleşkesi karşısındaki binada görülen duruşmada, savunma yapan tutuklu sanık Muhammed Furkan Kenger, bu zamana kadar darbe kelimesini sadece ''teröre darbe'' olarak duyduğunu, hayatında ilk kez böyle bir şey yaşadığını, Borsa İstanbul'a gittiklerinde daha önce hiç görmediği Murat Çelik'i gördüğünü, Çelik'in emir-komutayı aldığını, Borsa İstanbul'da gezici olduklarını, komutanına, 'Endişelenecek bir şey var mı?' diye sorduğunu, komutanın da kendisine endişelenecek bir şey olmadığını söylediğini anlattı.

Sanık Kenger, "Binbaşı Murat Çelik, Borsa İstanbul'a gittiğimizde 'Hulusi Paşa'nın emriyle geliyoruz bu binanın yönetimini Türk Silahlı Kuvvetleri devralmıştır' dedi. Bunu duyduğumda garip bir şey hissetmedim. Çünkü komutan sabah 10'a kadar burada olacağımızı söyledi. Sabah 10'da kışlamıza geri döneriz diye düşündüm. Murat Çelik, çıldırmış bir şekilde silahını çekip ateş etmeye başladı. Herkese karşı tavrı değişmeye başladı. Emirlerini yerine getirmedim. Yoğun silah sesleri duyuyorduk." dedi.

Sürekli komutanlarla telefonda görüştüğünü, olayları anlattığını söyleyen sanık Kenger, 1-2 saat beklediğini, televizyondan cumhurbaşkanının açıklamalarını duyduğunu, özel harekatçı bir polisle konuştuğunu, ortada bir çatışma olduğunu ancak kimin kime ateş ettiğini görmediğini söyledi.

Sanık Kenger, "Murat Çelik, beni görünce 'Kaçıyor musunuz? Siz asker değil misiniz? Kaçıyor musunuz?' dedi, beni yanında götürdü. Otopark bölgesinde bana dönerek 'Asker gibi çatışsanıza. Bu ülke cahil insanların eline mi bırakılacak. Sende mi o cahil hainlerdensin?' dedi, silah doğrulttu. Çelik, söylene söylene beni otopark girişine götürdü. Gece 03:30 gibi içeride bir tek ben kaldım. Korku içinde bir fırsatını bulup kaçmaya çalışmayı düşünüyordum. Çalılık bölgesi görünce kendimi aşağıya bıraktım. Yuvarlandım. Kapıdaki polis aracını gördüm. Murat Çelik, benim olduğum yere ateş etti. Can havliyle kendimi binanın ön kapısına attım ve polis arabasına 'Beni ne olur alın ağabey' diye bağırdım, beni çektiler." diye konuştu.

- "Ölmek istiyorsan, teslim ol"

Bir diğer tutuklu sanık Muzaffer Bardakçı da savunmasında, çiftçilikle uğraştığını, 10 Temmuz 2016'da vatani görevini yapmak için birliğe girdiğini, olay günü 5 günlük asker olduğunu ve garaj bölgesinde tatbikat için toplandıklarını, komutanının kendisinin de arasında olduğu 3 eri ayırdığını söyledi.

Sanık Bardakçı, astsubaylar ile birlikte Borsa İstanbul'a gittiklerini belirterek, "3 er aracın içinde kaldık, silah sesleri duyduk. Baya bir süre geçti. Gazlardan etkilendik, aracı binanın içine çektik. Murat Çelik, bize kızdı. Tekrardan aracı binanın girişine götürdü. Murat Çelik bana 1 şarjör verdi, 'ateş et' dedi. Sivil halkı görünce 'ateş etmiyorum' dedim. Murat Çelik kızarak bana 'ölmek istiyorsan, teslim ol' dedi. Bizi bir odaya soktu, sabaha kadar tuttu. Daha sonra inşaat sokarak, işçilerin kıyafetlerini giydirdi, taksiye bindik. Kışlanın oraya geldiğimiz zaman Murat Çelik ve bir asteğmen bizden ayrıldı. Kışlanın girişi kapalıydı, ailemin gelmesini bekledim. İçeri giremeyince babamla Aydın'a gittik, Jandarma'ya teslim oldum." dedi.

Askerlik görevi için tekrardan İstanbul'a geri döndüğünü, kesinlikle kimseye ateş etmediğini bildiren sanık Bardakçı, Binbaşı Murat Çelik'in net olarak ateş açtığını dile getirdi.

- Duruşma yarına ertelendi

Tutuklu sanıklardan Orhan Baz da savunmasında, 66. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı'nda staj yaptığını, önce içtima olacağının söylendiğini, sonra terör olayları nedeniyle alarm verildiğini, bu durumun öncelikle tatbikat olduğunu düşündüğünü aktardı.

Sanık Baz, astsubay Seyit Ali Şahin'in kendilerine 30 Ağustos öncesi rutin olayların olduğunu söylediğini, olayları öğrenmeye başlayınca kaçmayı düşündüklerini ifade ederek, "Gece 1 gibi vatandaşlar, cumhurbaşkanıyla ilgili tezahüratlar yapmaya başladı. Bu tezahüratlardan sonra Murat Çelik havaya ateş etmeye başladı, daha sonra halka ateş etmeye başladı. 5-10 kişi yere düştü. Şok geçirdim. O karmaşada çalılık kısımlara geçtim. 155'i aradık. Polise teslim olduk." şeklinde konuştu.

Duruşmada bugün toplam 7 sanık savunmasını tamamladı. Duruşma yarına ertelendi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber