Barua: Mikrokredi, fakirliği yenmek için önemli bir adım

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 06 Nisan 2007 21:04, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Grameen Bank Başkanvekili Dipal Chandra Barua, mikrokredi uygulamasının fakirliği yenmek için önemli bir adım olduğunu söyledi.

AK Parti Diyarbakır Milletvekili ve Türkiye İsrafı Önleme Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Aziz Akgül ile Diyarbakır'a gelen Barua, Mardinkapı semtinde bulunan Şemsiler Mahallesi'nde bir evde mikrokrediden yararlanan 20 kadınla görüşerek fikir alışverişinde bulundu.

Burada konuşan Barua İstanbul'da, Türkiye Grameen Mikrokredi Projesi kapsamında düşük gelirli kadınların ürettiği ürünlerin, satışının büyük marketlere yapılabilmesi için düzenlenen bir toplantıya katıldığını hatırlattı.

1976 yılında Bangladeş'te Muhammed Yunus tarafından kurulan ve mikrokredi sistemini uygulayan Grameen Bank hakkında bilgiler de veren Barua, ''Şu anda Bangladeş'te 7 milyon 100 bin kişiye kredi veriyoruz. Bu uygulamalarla 2006 yılında Bangladeş'teki yoksulların yüzde 63,6'sı yoksulluk sınırını aştı. İlk başlangıçta 50 dolar verdiğimiz bazı kişiler şu anda 16 bin dolara kadar kredi alabilir duruma geldi'' dedi.

Diyarbakır'da son 3 yıl içinde önce 100-400 YTL arasında kredi alan bazı kadınların, şimdi 4 bin YTL'ye kadar kredi alabildiklerini ifade eden Barua, şöyle konuştu:

''Diyarbakır'da verdiğimiz kredi miktarı yaklaşık 6 milyon YTL'dir. Burada sunulan imkanlarla sadece kadınların gelir elde etmesi değil, aynı zamanda çocukların daha iyi bir eğitim alabilmelerini sağlamaktır. Mikrokredi uygulaması fakirliği yenmek için önemli bir adım. Grameen yaklaşımı ile uygulama yapan 110 ülke var. Ama dünyada ABD, Norveç ve fakirliği yenmek için bu uygulamanın yapıldığı toplam 175 ülkede 135 milyon kişiye kredi veriliyor.'' Barua, Real hipermarketler zincirinin yoksul kadınların ürettiği ürünlerin satışı konusunda verdiği destekten memnuniyet duyduklarını kadınların ürettiği ürünü Türkiye'nin en önemli perakende mağazalar zinciri Real'de satabileceklerini de sözlerine ekledi.

Akgül de, kadınların ürettiği el işi ürünlerden birer tane satın alarak, Barua'ya hediye etti.

Kredi alan kadınlardan Suphiye Turan ise, 3 hafta önce 500 YTL kredi aldığını, bu krediyle örgü örmeye başladığını belirterek, ''Bu ürünlerimizin büyük marketlerde satılacak olması bizleri sevindirdi. ileri de daha fazla kredi alabilirsem işimi geliştireceğim'' dedi.

Kadınlar daha sonra Akgül'e çocuklarının gittiği okulun uzak olması nedeniyle mahallerine yeni okul yapılmasını talep ettiler.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber