Gürtuna'nun 'görevi suistimal' davası

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 06 Nisan 2007 21:27, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Eski İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna, başkanlığı döneminde yapılan bir ihalede usulsüzlük bulunduğu iddiasıyla yargılandığı davada ifade verdi.

İstanbul 4. Asliye Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuksuz sanık Ali Müfit Gürtuna katıldı.

Sorgusu yapılan Gürtuna, dava konusu işlerin, ihale içinde yer alan çevre düzenlemesi olduğunu söyledi.

Taksim Meydanı'na süs ve gösteri havuzu yapımından vazgeçildiğinden bahsedildiğini hatırlatan Gürtuna, malzemenin yurt dışından getirilmesi söz konusu olduğundan ve ortaya yüksek maliyet çıktığından yeni bir havuz yapımından vazgeçildiğini anlattı.

Ancak mevcut havuzların yeniden düzenlendiğini kaydeden Gürtuna, söz konusu dönemde İstanbul'da NATO Zirvesinin yapıldığını hatırlattı.

Gürtuna, ?NATO toplantısı söz konusu olunca, onun getirdiği yükümlülükler nedeniyle çalışmalar yapıldı. Ülke, devlet ve İstanbul olarak bu zirveye hazırlanma durumumuz vardı? dedi.

İhalelerin usulüne uygun bir şekilde yapıldığını, kendisinin herhangi bir talimatı ya da müdahalesinin söz konusu olmadığını belirten Gürtuna, ?yeni yönetimin, eski yönetimi eleştirmesinden başka bir kanıt olmadığını? savundu.

Gürtuna'nın avukatı Fatih Volkan da Kadir Topbaş'ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olmasının ardından, müvekkilinin dönemine ilişkin tüm ihalelerin didik didik edildiğini öne sürdü.

Buna rağmen, bir tek dava konusu olan ihaleye ilişkin soruşturma başlatıldığını belirten Volkan, ?Müvekkilimin tam parti kurma aşamasında olduğu bir dönemde soruşturma açılması da manidardır? dedi.

Volkan, dava konusu işleri müvekkilinin kamu faydasını gözeterek yaptığını kaydetti.

Dava konusu ihale ile yapılan iş konusunda hizmet ve zarar yönünden bilirkişi incelemesine karar veren hakim, duruşmayı erteledi.

İDDİANAMEDEN

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, Taksim Meydanı'na ses ve müzik sistemli gösteri havuzunun inşa edilmesine ilişkin düzenlenen ihalenin, dönemin Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna tarafından 5 Şubat 2003'te onaylandığı belirtiliyor.

Daha sonra, Gürtuna'nın onayıyla çevre düzenlemesi yapılmasının da ihale kapsamına dahil edildiği belirtilen iddianamede, Taksim Meydanı'na ses ve müzik sistemli gösteri havuzunun inşa edilmediği, bunun yerine ayrıntısı anlaşılamayan ihalenin keşif özetinde bulunmayan birtakım işler yaptırıldığı, bu işler için yüzde 59.99 keşif artışı verildiği kaydediliyor.

Uygulamanın, 2886 sayılı Devlet İhale Kanununa aykırı olduğu belirtilen iddianamede, Ali Müfit Gürtuna'nın ?görevi suistimal? suçundan 1 ile 3 yıl arasında hapis cezasına çarptırılması öngörülüyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber