Teğmenleri tanımadıkları subayların emrine vermişler

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sırasında Jandarma Okullar Komutanlığındaki eylemlere ilişkin 61'i tutuklu, 317 kişinin yargılandığı davanın görülmesine sanık savunmalarıyla devam edildi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 08 Kasım 2017 16:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Teğmenleri tanımadıkları subayların emrine vermişler

Ankara 20. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuksuz yargılanan eski kursiyer teğmenler savunma yaptı.

Sanık Recep A, hayatı boyunca kanunlara hep saygılı olduğunu, vatan ve millete her zaman sadık kaldığını, kalmaya da devam edeceğini ve hiçbir terör örgütüne üye olmadığını ileri sürdü.

Recep A,15 Temmuz'da Jandarma Okullar Komutanlığında eğitimde olduğu sırada WhatsApp grubundan gelen mesajla akşam içtimasına gittiğini, içtima alanında tüm tabura saat 20.45'te gece eğitimi olacağının söylendiğini anlattı.

Gece içtimasına silahlı ve teçhizatlı olarak katıldığını anlatan Recep A, tabur komutanı binbaşı Tarık Görener'in içtimada, "Arkadaşlar, birliğimize saldırı olacağı bilgisi var. Bizim görevimiz birliğimizi korumaktır." dediğini aktardı.

Recep A, darbe girişiminin yaşandığı gece herhangi bir yasadışı eyleme katılmadığını, verilen emirler dışında yasal olmayan hiçbir şey yapmadığını öne sürerek beraatını talep etti.

- "İçtimada tanımadığımız rütbeliler de vardı"

Sanık Tacettin Ö. de eğitim içtiması sırasında tabur komutanı Tarık Görener ve bölük komutanlarının heyecanlı tavırları olduğunu belirterek, Görener'in verilen emirlere mutlak itaat ederek yerine getirmelerini istediğini ve eğitim süresince cep telefonu kullanmamalarını söylediğini aktardı.

Bölük komutanın emriyle 3 No'lu nizamiyeye gönderildiğini ve sabaha kadar kışla emniyetini almak için orada bulunduğunu ifade eden Tacettin Ö, gün aydınladığında tabur misafirhanesine giderek gözaltına alınana kadar beklediğini ileri sürdü.

Tacettin Ö, hukuka aykırı ve suç teşkil eden hiçbir emir almadığını FETÖ ile irtibatı olmadığını savunarak beratını talep etti.

Sanık Seyfullah U. ise gece eğitimi verileceği söylenerek 15 Temmuz akşamı birliğine çağırıldığını ve 20.45'te yapılan içtimaya katıldığını ifade etti.

İçtimada, tabur komutanı eski binbaşı Görener'in terör saldırısı olabileceğini söylediğini aktaran Seyfullah U., "İçtimada tanımadığımız rütbeliler de vardı. Bunların kim olduğunu, nereden geldiklerini bilmiyorduk. Komutanlarımız da bize bu kişilerin kim olduğunu söylemediler. Tatbikatta da bu subaylar başımızdaydı." diye konuştu.

Komutanların, kursiyer teğmenleri sekizerli gruplara ayırdığını ve silah ve teçhizat almalarını emrettiğini ileri süren Seyfullah U, kışlada yaşananlara ilişkin şunları anlattı:

"Ben o gece 1 No'lu nizamiyede görevlendirildim. İlerleyen saatlerde internete baktığımda TSK içerisindeki bir grubun darbe girişiminde bulunduğunu gördüm. Ben darbecilere karşı birliğin güvenliğini aldığımızı düşündüm. Sabah saatlerinde üsteğmen Uğur Kuzucu'nun bölük WhatsApp grubundan, 'Yaptığınız eylem kanunsuz. Sivil kıyafetlerinizi giyerek amfide toplanın' mesajını gördüm. Sonra silahımı bırakıp amfiye geçtim."

FETÖ ile kendisinin ve ailesinin herhangi bir bağı olmadığını ileri süren Seyfullah U, beraatını talep etti.

Sanık Şafak K. de darbe girişimi günü normal mesaisindeyken gece eğitimi yapılacağına yönelik mesaj geldiğini, 17.00'de akşam içtimasına katıldığını anlattı.

Gece eğitimi içtiması için zimmetli silah ve şarjörünü alıp saat 20.45'te hazır olduğunu anlatan Şafak K, içtimaya gelen binbaşı Tarık Görener'in telaşlı bir hali olduğunu ve terör saldırısından bahsettiğini söyledi.

Şafak K, Görener'in kışla emniyetini alacaklarını söylediğini, cep telefonlarının da açılmamasını istediğini belirterek, sekizerli gruplar halinde tanımadıkları komutanların emrine verildiklerini dile getirdi.

FETÖ ya da başka bir örgütle bağlantısı bulunmadığını savunan Şafak K, beraat talebinde bulundu.

Duruşmada savunma yapan diğer tutuksuz kursiyer teğmenler Süleyman S, Sinan Ü, Şuayip G, Volkan Ö,Yakup K, Şahin K, Turgay K, Yasin E, Yasin P, Zahit U, Zeki K ve Yasin B. de darbe girişimini öğrendikleri andan itibaren kanunsuz hiçbir eylemde bulunmadıklarını savunarak beraatini istedi.

Cemil Murat Budak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber