Müslüman ülkelerde yaşam süresi 14 yıl daha kısa

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre Müslümanların yoğun olduğu ülkelerde yaşam süresi diğer ülkelere göre daha düşük seviyelerde.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 10 Kasım 2017 11:09, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Müslüman ülkelerde yaşam süresi 14 yıl daha kısa

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre Müslümanların yoğun olduğu ülkelerde yaşam süresi diğer ülkelere göre daha düşük seviyelerde.

İnsanlığın temel ihtiyacı olan sağlık sorununun giderilmesiyle yaşam süresinin diğer ülkeler ortalamasına çekilmesi için çalışmalar yapılıyor.

İstanbul'da 28 Kasım- 1 Aralık tarihlerinde düzenlenecek Dünya Müslüman Sağlık Toplulukları Kongresi'ne başkanlık eden Sağlık-Der Genel Başkanı Dr. Kasım Sezen, yapılan araştırmalara göre Müslümanların yoğun olduğu ülkelerde ortalama yaşam süresinin 65, diğer ülkelerin ise 79 olduğunu söyledi.

WHO verilerine göre aradaki 14 yılın çok uzun bir süre olduğunu, bunun da temelinde sağlıksız yaşam koşullarının geldiğini belirten Kasım Sezen, "Tüm Müslüman ülkelerin sağlık alanında önderlerinin katılacağı kongrenin ana hedefi, Afrika ve Güney Asya ülkeleri başta olmak üzere sağlık alanında çok geri kalan ülkelerin acil sağlık ihtiyaçlarını gidermek. Daha sonra da bu ülkeleri günümüz koşullarına ulaştırmak" dedi.

Kasım Sezen, WHO'nun "tüm insanlığa eşit derecede hizmet sunmadığını düşündüklerini" ifade ederek, şunları söyledi:

"ABD'de ortalama ömür süresi 79, İsviçre'de 83, İsrail'de 82 iken; İslam coğrafyasının öncü ülkelerinden Türkiye'de 75, Katar'da 78 ve Azerbaycan'da 71. Bu verilerin, Çad'da ve Orta Afrika Cumhuriyeti'nde 50'lere kadar düşmesi ise oldukça vahim ve sağlığın dünyanın her yerine eşit ulaştırılmadığı, diğer siyasi, ekonomik etkenlerin değişken olduğunun göstergesi. Dünyada, ezilenler, yoksulluğa, açlığa mahkum edilenler ve katliamlara uğrayanlar ne yazık ki genellikle Müslümanlar. Yardım kuruluşları bu konuda yeterli hizmeti sunamıyor. Daha doğrusu bazı bölgeler ihmal ediliyor. En büyük amacımız, bu eksiklik ve ihmalkarlığın sonuçlarını değiştirmek. Bu eksikler, ortak çalışmalarla ve güç birliği ile giderilebilir ki biz bunu çok iyi biliyoruz. Müslüman sağlıkçılar olarak amacımız, haksızlığa uğrayan, yoksullukla mücadele eden, varlığını dahi unuttuğumuz insanlara bu kongre vesilesi ile en iyi biçimde sağlık hizmeti sunmanın kapılarını aralamak."

Kasım Sezen, bu konuda çok sayıda alanda İslam ülkelerine önderlik yapan Türkiye'nin, sağlık alanında da attığı devasa adımlarla dünyaya rol model olduğu gibi İslam ülkelerine de olabileceğini kaydederek; kongrede, İslam ülkelerinde sağlık teşkilatlarının oluşturulması, aksaklıkların giderilmesi, sağlık personelinin yetiştirilmesi, güncel tıbbın uygulanırlığının artırılması gibi çalışmaların yürütüleceğini sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber