Cinsel sorunlar kalp-damar hastalıklarının habercisi

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 08 Nisan 2007 12:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye'de yeterince konuşulmasa da eşler arasında cinsel sorunlara sıklıkla rastlanıyor. Aileleri kimi zaman boşanmanın eşiğine getiren bu sorunlar, aslında uygun yöntemlerle tedavi edilebiliyor. Ancak araştırmalara göre ülkemizde cinsel sorun yaşayan ailelerin sadece yüzde 16'sı doktora başvuruyor. Cinsel sorunlar tedavi edilmediği takdirde kalıcı hale gelebiliyor.

Öte yandan uzmanlar, cinsel işlev bozukluğunun kalp-damar, tansiyon ve şeker gibi hastalıkların habercisi olabildiğini belirtiyor.

Bu yıl Berlin'de düzenlenen Avrupa Üroloji Kongresi'nde cinsel işlev bozuklukları masaya yatırıldı. Kongrede Pfizer İlaç Firması tarafından Türkiye'nin de aralarında bulunduğu 31 ülkede yürütülen 'Global Cinsel Tutum ve Davranışlar Araştırması'nın sonuçları açıklandı. Buna göre Türkiye'de çiftlerin yaklaşık üçte biri çeşitli derecelerde cinsel işlev bozukluğu sorunu yaşıyor. Bunların ancak küçük bir bölümü uzmanlardan yardım alıyor. Cinsel sorunlar çeken ailelerin yüzde 12,4'ü üroloğa, yüzde 3,6'sı da psikiyatr ya da psikoloğa gidiyor. Yüzde 35,9'u ise sorununu eşi veya arkadaşıyla konuşarak çözmeye çalışıyor. Kalanları ise internet, kitap ve dergi gibi kaynaklardan bilgi almaya çalışıyor.

Araştırma hakkında bilgi veren Pfizer Medikal Direktörü Dr. Ivan Levinson, cinsel işlev bozukluğu şikayetinin internet, kitap ya da dergilerle değil profesyonel destekle atlatılabileceğini söylüyor. Bu sorunun pek çok çifti etkilediğini belirten Levinson, uzun süre tedavi edilmeyen bazı bozuklukların kalıcı hale dönüştüğünü vurguluyor.

Prof. Dr. Mike Kirby ise çoğunlukla gizli tutulan cinsel işlev bozukluklarının kalp-damar hastalıkları ile yüksek tansiyon, kolesterol ve şeker gibi tehlikeli rahatsızlıkların habercisi olabildiğini aktarıyor. Cinsel sorunları bulunan ailelerin doktora başvurması halinde bu tür hastalıkların da tespit edildiğini dile getiren Kirby, "Fiziksel kaynaklı cinsel sorunların kan dolaşımıyla yakından ilgisi var. Bu nedenle cinsel sorunları tedavi ederken kişinin kalp-damar, tansiyon ve kolesterol gibi rahatsızlıklarına karşı da önlem alıyoruz." açıklamasını yapıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber