KİK'in yeni üyeleri mevcut sisteme göre belirlenecek

Kaynak : Referans
Haber Giriş : 09 Nisan 2007 09:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yeni yasa yetişmediği için Kamu İhale Kurulu'nun yeni üyeleri mevcut sisteme göre belirlenecek. Maliye ve TOBB kendi adaylarını bildirdi. Danıştay ise gelecek hafta adayını belirleyecek.

8 üyenin değişeceği Kamu İhale Kurulu'nda (KİK) üye seçimleri için öngörülen yasal değişikliğin yetişmeyeceği ortaya çıkınca; yeni üyeler belirlenmeye başladı.

Şu ana kadar Maliye Bakanlığı temsilci olarak Ahmet Özbakır'ın adını bildirirken, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) de Bahattin Işık'ın adını verdi.

Danıştay'da da KİK üyeliği için gelecek hafta seçim yapılacağı ve bu seçimin ardından bildirilecek ismin belirleneceği öğrenildi. KİK Başkanı Hasan Gül, yapılmak istenen yasal değişikliğin üyelerin görev süresinin dolacağı 16 Nisan'a yetişmeyeceğini belirterek "Bu nedenle işlerin yürümesi için eski sistem üzerinden üye seçimlerini yetiştirmeye çalışıyoruz" dedi. KİK için kurumların bildirdiği isimler Bakanlar Kurulu tarafından atanıyor. KİK'de görev yapan 10 üyeden 8'inin görev süresi 16 Nisan'da bitiyor. 17 Nisan sabahı kurul çalışmalarına görev süreleri devam eden Başkan Hasan Gül ve üye Bilal Karaca katılabilecek.

Siyasi engel kalkıyor

TBMM'de ise KİK üyelik seçim sistemini değiştiren bir yasal düzenleme var. Düzenleme, başka bir üyenin yerine atanan kurul üyelerinin görev süresini 5 yıla tamamlamasının önünü açarken, kurulun üye sayısını da 10'dan 7'ye düşürüyor. Kurul üyelerinin görev süresi 5 yıldan 6 yıla çıkarılırken, bir başkasının yerine atanan üyeler için görev süresi 5 yıl olarak belirleniyor. Düzenleme kurula yapılacak atamaların şeklini de değiştiriyor. Buna göre, kurula atanacak 7 üye için TOBB ve Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) ikişer isim önerecek ve atanacak kişiler Bakanlar Kurulu'nca belirlenecek.

Kalan 5 üyede ise tek söz hakkı Bakanlar Kurulu'nun olacak. Ayrıca KİK üyeliğine atanmak için aranılan "halen bir siyasi parti ile aday gösterilme dahil, üyelik ve görev alma ilişkilerinin bulunmaması koşulu" da kaldırılacak.

Atamalar eski sistemle

Ama TBMM'deki düzenlemenin 16 Nisan'a kadar yetişmeyeceğinin ortaya çıkmasıyla, KİK'de işlerin durmaması için, mevcut kanun üzerinden atamaların yapılması benimsendi. Bu kapsamda Maliye, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, Hazine Müsteşarlığı'nın bağlı olduğu bakanlık, Danıştay, Sayıştay, TOBB ve TİSK'in önereceği birer kişi hükümet tarafından atanacak. İlgili kurumların isimleri bildirmeye başladıkları öğrenildi. Maliye halen KİK Başkan Yardımcısı Ahmet Özbakır bildirirken, TOBB'un da kurumda grup başkanı olarak çalışan Bahattin Işık'ın adını bildirdiği belirtiliyor. Danıştay'da da önümüzdeki hafta bildireceği ismi belirlemek için seçim yapılacağı öğrenildi.

KİK Başkanı Hasan Gül de TBMM'de bekleyen yasa değişikliğinin yetişmediğini, bu nedenle de eski sisteme göre üye belirlenmelerinin yapılacağını belirtti. Gül, "Şu anda da bildiğim kadarıyla 17 Nisan sabahı boşluk olmaması için, üye seçimlerinin yetiştirilmesine dönük çalışmalar sürdürülüyor" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber