İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Zorunlu Emeklilik yaşını 61'e düşüren yasa ile CHP'nin iptal gerekçeleri

Haber Giriş : 18 Nisan 2003 13:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Zorunlu Emeklilik yaşını 61'e düşüren yasa ile CHP'nin iptal gerekçeleri

CHP adına başvuru dilekçesini Anayasa Mahkemesi'ne veren Grup Başkanvekili Prof. Dr. Oğuz Oyan, iptal istemİ gerekçelerini sıraladı:

-Anayasa'ya aykırı olan bu yasa kamu yönetimini aşındıracak.

-5 yıllık süreçte bu yasayla 6 bin üst düzey görevli emekli edilebilir.

-Boşalan kadrolara sadık, bildik, tanıdık, sadakati test edilmiş kimseler doldurulacak. Yasayla, Bakanlar Kurulu'na 61 yaşını doldurmuş görevlilerden kimlerin 65 yaşına kadar görevde tutulacağı, kimlerin emekli edileceği yetkisi de verildi. Oysa, bu tür düzenlemelerin keyfilik değil, eşitlik çerçevesinde yapılması gerekir.

-Yaşın indirilmesinin gerekçesi, daha genç yaştaki personelin yükselmesinin sağlanması ile açıklanamaz. Kamu yönetiminde yükselmeler belli kurallara bağlıdır. Bu düzenlemeyle yerleşmiş kurallar bozuluyor.

-Bakanlar Kurulu'na tanınan yetki, ??Sınırları belirsiz, takdire bağlı ve objektiflikten uzak.''

-Hükümet kamu yönetiminde kadrolaşmaya, subjektif ve keyfi uygulamalara yönelebilir. AKP, ?liyakatı değil sadakati' esas alıyor.

-Emekli keseneği oranının yüzde 15'ten yüzde 16'ya yükseltilmesi, emekliden sağlık kesintisi sosyal devlet ilkeleriyle bağdaşmaz.

-Yüzde 1 oranındaki bu kesintinin yasadan önce emekliliği dolmuş olanlara uygulanması ?Hukuk Devleti' ve ?Kazanılmış hak' kavramına aykırı.

Hurriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber