'Maden var, eleman yok'

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Yörükoğlu: İhtiyaç duyduğumuz teknik eleman ve mühendisi bulamıyoruz

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 16 Kasım 2017 12:31, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'Maden var, eleman yok'

Uğur Yiğit

Sivas'ta madencilik sektörünün bilgilendirilmesi, bilinçlendirilmesi, doğru yönlendirilmesi, maden ve jeotermal kaynakların geliştirilmesi ve yeni yatırımların gerçekleştirilebilmesi amacıyla 3'üncüsü düzenlenen 'Maden Kenti Sivas Zirvesi' başladı.

Birincisi 2007 yılında, ikincisi 2012'de yapılan Maden Kenti Sivas Zirvesi'nin üçüncüsü 5 yıl aradan sonra Sivas Ticaret ve Sanayi Odası konferans salonunda başladı. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan zirvede konuşan Sivas Valisi Davut Gül,"Madenciler zor şartlarda çalışan ekonomiye katkı sağlayan insanlar. Tabiri caizse kendi deyimleriyle 'Ekmeğini taştan çıkaran insanlar. Kamu olarak bize düşen bütün sektörlerde olduğu gibi madencilerin de önünün açılması, onların sorunlarının ortadan kaldırılması daha doğrusu onlara engel olunmamasıdır. Zaman zaman ziyaret ettiğimizde de görülüyor. Bir çok yatırımcımız yatırım yapmak istiyor, madencilerimiz işlerini büyütmek istiyor. Ruhsat süreçleri başta olmak üzere, ÇED süreçleri başta olmak üzere birçok konuda yaşadıkları sıkıntılar var. Gerçekten Enerji Bakanlığımızın şimdiki politikası, devletimizin yerli ve milli kaynaklara bakış açısı madencilerimizin de sorunlarının çözümüne ciddi anlamda katkı sağlıyor.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Doç. Dr. Abdulkerim Yörükoğlu ise "Bugün madencilikte 10 milyar dolar civarında ham madde ithalatımız var. Enerji kaynaklarıyla beraber 50 milyar dolar civarına geliyor. Biz bu kaynakları kendi imkanlarımızla karşılayabiliriz. Bu sac ayağı içerisinde ihtiyaç duyduğumuz ham madde kaynakları yerli bilgi ve teknolojiyle de karşılanmasını kapsıyor. Yani kendi mühendisimizi, kendi teknik elemanımızı kullanarak milli makine ve ekipmanları da teknolojiyi de kullanarak bu kaynakları ülke ekonomisine kazandırmayı kapsıyor. Sadece Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) kömür aramalarında son 10 yılda 2.2 milyon metre sondaj yaptı. Bunun karşılığında yaklaşık 10 milyar ton yeni kömür rezervi buldu. Toplam rezervimiz şuanda bizim 18 milyar tona geldi. Bu şu anlamaya geliyor. Ülke enerji ihtiyacımızın, özellikle elektrik ihtiyacının yerli kaynaklardan özellikle kömürden karşılanma durumuna geliyor. Biz kısa dönemde 5 bin megavatlık kömüre dayalı termik santrali hayata geçirmeyi planlıyoruz" dedi.

"Eleman ve mühendis ihtiyacı var"

Yerli mühendis ve teknik elemanlara ihtiyaç olduğunu ifade eden Yörüklüoğlu, "Elemanın karşılanması anlamında YÖK ile ortak bir proje yürütüyoruz. Teknik eleman ihtiyacının özellikle madencilik ve enerji alanında karşılanması için nasıl bir eylem planı ortaya koyarız onu değerlendirmeye çalışıyoruz. 2003 yılında MTA'nın 1 yılda yaptığı sondaj miktarı 25 bin metreler civarındaydı. 2016'ya kadar 300 bin metreler civarına gelmiştik. Biz 2017 hedefini 1 milyon metre koyduk. Bunun için makine ihtiyacı var, eleman ihtiyacı mühendis ihtiyacı var. Bunların karşılanması lazım. Sadece sondaj için ihtiyaç duyacağımız ara eleman miktarı oldukça fazla. Şuanda bulamıyoruz. Dolayısıyla kendi iç potansiyelimizi kullanarak bunları ekonomimize kazandırmamız lazım" şeklinde konuştu.

Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alim Yıldız da üniversitelerde yetişen mühendislerin alanı bilmeden sadece teoriyle yetiştiğini belirterek,"Meslek yüksekokullarında da yetişenler yine teoriyi öğrenip, pratiği öğrenmeden yetişiyorlar. Bu anlamda ara eleman sıkıntısı hep çekiliyor" dedi.

Konuşmaları ardından Vali Gül, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Doç. Dr. Abdulkerin Yörükoğlu'na çam fidanı hediye etti. Daha sonra zirvenin ilk oturumuna geçildi. Zirve iki gün boyunca devam edecek. Zirveye, Sivas Belediye Başkanı Sami Aydın, İl Emniyet Müdürü Kenan Aydoğan, Cumhuriyet Başsavcısı Murat İrcal, ÇEDAŞ Genel Müdürü Ahmet Sait Akboğa, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber