TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu: 2,4 milyon kişiye yeni iş sağladık

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu: İstihdamdaki başarımız dünya çapında bir olay. 2012-2016 dönemini kapsayan 5 yılda, Türkiye'de 2,4 milyon kişiye yeni iş sağladık. Avrupa'da en fazla istihdam artıran ülkeyiz. Almanya ve Fransa'nın toplamından fazla istihdam üretiyoruz

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 21 Kasım 2017 15:58, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu: 2,4 milyon kişiye yeni iş sağladık

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin istihdamdaki başarısının dünya çapında bir olay olduğunu belirterek, "2012-2016 dönemini kapsayan 5 yılda, Türkiye'de 2,4 milyon kişiye yeni iş sağladık. Avrupa'da en fazla istihdam artıran ülkeyiz. Almanya ve Fransa'nın toplamından fazla istihdam üretiyoruz." dedi.

Hisarcıklıoğlu, TOBB Sanayi Odaları Konsey Toplantısı'nın açılışında, sanayinin ve sanayicilerin durumuna değindi.

Toplantıya katılan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü'nün liderliğinde sanayiyi rahatlatan önemli reformların hayata geçirildiğine işaret eden Hisarcıklıoğlu, Konseyde ifade ettikleri önerilerin pek çoğunun dikkate alındığını söyledi.

Hisarcıklıoğlu, birçok girdi maliyetinin önceki dönemde sanayicilere sıkıntılar yaşattığını anımsatarak, şöyle devam etti:

"Elektrikteki TRT payı gibi anlamsız ve faydasız yükler altındaydık. Bunu yıllardır hep dile getirmiş, kalkmasını istemiştik ancak yüzde 3,5'ten yüzde 2'ye indirilmesini sağlamıştık. Yıllardır çözülemeyen bu konu nihayet halledildi. Üzerimizden önemli bir maliyet unsuru daha kalktı. Damga vergisi ve emlak vergisi yükleri vardı, çok büyük ölçüde hafifletildiler. Sadece TRT payı, emlak vergisi ve damga vergisi indirimleriyle sanayicimizin üstünden 2017'de 1 milyar liraya yakın mali yük kaldırılmış oldu."

- "İstihdamdaki başarımız dünya çapında bir olay"

Üretim artışıyla ekonomide yaşanan canlanmanın, hükümetin istihdamı teşvik eden adımlarıyla istihdama olumlu yansıdığını vurgulayan Hisarcıklıoğlu, "Ağustos sonu itibarıyla geçen senenin aynı dönemiyle karşılaştırdığımızda, 1,5 milyon kişiye ilave istihdam sağladık. Toplam istihdam edilen kişi sayısı 28,8 milyonu buldu ve tüm zamanların en yüksek istihdam rakamına ulaşmış olduk. İstihdamdaki başarımız, esasında dünya çapında bir olay. 2012-2016 dönemini kapsayan 5 yılda, Türkiye'de 2,4 milyon kişiye yeni iş sağladık. Avrupa'da en fazla istihdam artıran ülkeyiz. Almanya ve Fransa'nın toplamından fazla istihdam üretiyoruz." diye konuştu.

Hisarcıklıoğlu, gerek içeride gerekse dışarıda mali piyasalarda çalkantının arttığına işaret ederek, sanayicinin bu dönemi en az hasarla atlatması için gerekli desteklerin reel sektöre verileceğine inandıklarını söyledi.

Dünyadaki çalkantılara rağmen Türkiye ekonomisi ve reel sektörün sağlam olduğunu dile getiren Hisarcıklıoğlu, bu yılın yüzde 6 büyümeyle kapatılacağına dair inancını yineledi.

Türkiye sanayisinin küresel anlamda olumlu ayrışmasını sürdürdüğünün altını çizen Hisarcıklıoğlu, "Rehavete kapılmayacağız. Riskleri göz ardı etmeyeceğiz. Fırsatları da gözden kaçırmayacağız. Kamu ve özel sektör el birliğiyle çalışarak, yüksek büyüme temposunu yeniden ülkemize kazandıracağız." değerlendirmesinde bulundu.

TOBB Sanayi Odaları Konsey Başkanı Erdal Bahçıvan da konseyin üretim ekonomisini gündeme getiren başlıca platformlardan olduğunu söyledi.

Hükümet ile Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının üretim ekonomisine yönelik son dönemde attığı adımların kendileri için çok anlamlı olduğunu belirten Bahçıvan, "Yeni çağın sanayi anlayışında bilgi, inovasyon ve teknoloji anahtar konumda bulunuyor." dedi.

Yerli marka otomobil projesini de çok moral verici bulduklarının vurgulayan Bahçıvan, "Proje, ülkemizin ulaştığı bağımsız ve özgün teknoloji kapasitesini ortaya koyacaktır." diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber