İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

TRT online başvuru sistemine geçiyor

Ocak ayından itibaren online başvuru sistemine geçiyoruz. Komisyona girmeden önce Ankara'ya gelmenize, kalın kalın dosyalar halinde projeler getirmenize gerek yok

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 24 Kasım 2017 19:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
TRT online başvuru sistemine geçiyor

TRT Genel Müdürü İbrahim Eren, Ocak ayından itibaren online başvuru sistemine geçeceklerini ve projesi olanların artık Ankara'ya gitmelerine gerek olmayacağını belirterek, "İnsanın kafasını netleştiren, projeye dair bütün detayların doldurulabileceği bir sistem. Programın hedef kitlesi, formatı, süresi, çekim planları, bütçe gibi konu başlıkları yer alacak. Geri bildirimler aldıkça bu sistem daha da düzenli hale gelecek." dedi.

İbrahim Eren, Anadolu Ajansı'nın Global İletişim Ortağı olduğu "5. Uluslararası Boğaziçi Film Festivali"nde sinemaseverlerle buluştu.

Festival kapsamında The Marmara Pera'da düzenlenen "TRT'de Tanıdık Var mı?" adlı söyleşi programına katılan Eren, sektördeki tecrübelerini ve TRT'nin işleyişini anlattı.

Eren, bir projenin en büyük referansının estetik ve kalite olduğunu söyledi.

Yönetmen Ahmet Uluçay'ı örnek gösteren Eren, "Ahmet Uluçay, 'Karpuz Kabuğundan Gemiler Yapmak' başta olmak üzere imkansızlıklar içinde birçok kısa ve uzun metraj iyi film yaptı. Bazen hamallık yaparak geçimini sağladığını biliyoruz. Yeteneği olan ve bunu ispatlayabilenler için sektörümüz çok cazip." diye konuştu.

Eren, sinema ve televizyon sektöründe iş yapmanın zorluklarına değinerek, şöyle devam etti:

"Atv kanalına 2010'da başlamadan önce ben de yapımcılık yapıyordum. Yapımcılık yaptığım zamanlarda elimde dosyayla TRT'ye de gittim. Şimdi masanın diğer tarafındayım. Benim muhteşem olarak düşündüğüm o projelerin her gün gittiğini fark ettim. Yeni fikir üretmek gerçekten zor. Kendi projenizle ilgili 'Harika bir proje' diyorsunuz ama projelerin hepsi birbirine benziyor. Başlığı bile aynı olanlar var."

- Senaryo yarışması yapılacak

TRT'deki proje kabul sürecinden bahseden Eren, bir projenin dramaturglar, komisyon, kanal koordinatörleri, daire başkanları, genel müdür yardımcısı, genel müdür ve en sonunda yönetim kurulu tarafından incelendiğini, beğenildiği takdirde onaylandığını dile getirdi.

İbrahim Eren, TRT'nin son dönem dramalarıyla fark oluşturduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

"TRT TV Filmleri Projesi'ni şu anda yürütmüyoruz ama ortak yapımlara devam ediyoruz. Şimdi senaryoyla ilgili bir yarışma yapmak için çalışmalar yapıyoruz. 'Kalandar Soğuğu', 'Mavi Bisiklet', 'Çırak', 'Buğday' gibi ödüllü filmler yaptık ve bunlar gibi projelere destek olmaya devam edeceğiz. Kültür ve Turizm Bakanlığı aslında çok büyük destek veriyor. Bakanlıkla, birlikte yapabileceğimiz konular için iletişim halindeyiz."

TRT'nin yayınları hakkında istatistiki veriler de aktaran Eren, TRT Belgesel kanalını çok önemsediklerini ve daha sonra yayınlanmak üzere yerli içerikler hazırladıklarını ifade etti.

Eren, Türkiye'nin çok farklı bir kültürü olduğuna ve TRT'nin bu farklılığı ön plana çıkaran yayınlar ürettiğine işaret ederek, çocuklar için de iyi yapımlara ihtiyaç olduğunu vurguladı.

TRT'nin yenilenmeye ve gelişmeye devam ettiğinin altını çizen Eren, "Hindistan, Çin, Malezya, Endonezya ve Güney Amerika pazarlarına açılmak ve bu coğrafyayla ortak işler yapmak istiyoruz. O konuda öncülük yapma arzusundayız. Çünkü pazar çok büyük. Aamir Khan'ın bir filmi sadece Hindistan'da 30 milyon izleniyor." değerlendirmesini yaptı.

- "Eurovision"da durum değişmiyor

Eren, TRT'ye proje geliştirenlere bir müjdeleri olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

"Ocak ayından itibaren online başvuru sistemine geçiyoruz. Komisyona girmeden önce Ankara'ya gelmenize, kalın kalın dosyalar halinde projeler getirmenize gerek yok. Artık yeni açacağımız sistemle başvurunuzu yapabileceksiniz. İnsanın kafasını netleştiren, projeye dair bütün detayların doldurulabileceği bir sistem. Programın hedef kitlesi, formatı, süresi, çekim planları, bütçe gibi konu başlıkları yer alacak. Geri bildirimler aldıkça bu sistem daha da düzenli hale gelecek."

TRT bünyesinde "Yayın Vizyon Merkezi" kuracaklarının bilgisini de veren TRT Genel Müdürü İbrahim Eren, "Yayın Vizyon Merkezi, editoryal vizyon verecek. Kanallarımız için özel bir strateji belirleyeceğiz. Gelen projelerin kanalı değil, kanalın gelen projeleri şekillendirmesi lazım. Bu doğrultuda hazırlattığımız projelerle 2018 sonunda tamamlamış oluruz. Kamu yayıncısıyız, milli kültür ve bilinç, kahramanlık hikayeleri, gençlik, bağımlılık gibi konularda iyi projelere imza atmak istiyoruz ve bu projeyle birçok şeyi değiştireceğimize inanıyorum.

İbrahim Eren, daha önce hakkında şaibeler oluşan reyting ölçümlerinin artık sağlıklı bir şekilde yapıldığına vurgu yaparak, "Eurovision" şarkı yarışmasıyla ilgili sorulan bir soruya da yarışmaya katılmamaya devam edecekleri cevabını verdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber