Asıl düşmanlığı bilirkişiler yapacak

İsrail'e yakınlığıyla bilinen ve Türkiye düşmanlığıyla tanınan Demokrasileri Savunma Vakfı'nın iki üst düzey yöneticisi Zarrab-Atilla davasına "İran'a yaptırımlar konusunda" bilirkişi olarak eklendi

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 25 Kasım 2017 07:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Asıl düşmanlığı bilirkişiler yapacak

New York'ta tutuklu yargılanan iş adamı Reza Zarrab ve eski Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla'nın 27 Kasım'da başlaması beklenen jürili duruşmalarına İsrail'e yakınlığı, "neocon" kimliği ve Türkiye karşıtı söylemleriyle bilinen Demokrasileri Savunma Vakfının (FDD) iki üst düzey yöneticisi FDD'nin Başkanı Mark Dubowitz ve Başkan Yardımcısı Jonathan Schanzer'in bilirkişi olarak ekledi.

Tahran rejimine karşıda sert

Yargıç Richard Berman, FDD'nin iki üst düzey yöneticisinin "İran yaptırımları konusunda" bilirkişi olarak dinlenmesinin önünü açmış oldu. İran'la nükleer anlaşmaya ve Tahran rejimine karşı sert karşıtlığıyla tanınan FDD'nin "Türkiye uzmanları", son dönem Türkiye politikalarına sert muhalefetleriyle öne çıktı. BAE Washington Büyükelçisi ile yakın ilişki içinde oldukları ortaya çıkan bu iki isim, "Türkiye ile Katar'a karşı ortak politikalar geliştirmeye çalıştıklarını" gösteren yazışmalarla kamuoyuna yansımıştı. Atilla'nın avukatlarından Cathy Fleming, mahkemeye sunduğu itiraz dilekçelerinde ABD'li yetkililerin delil olarak sunduğu tartışma yaratan bilgi, belge ve kayıtların "çalıntı ve sahte olduğunu" belirtmişti.

Tetikçi uslu Chp'li ile FETÖ panelinde

Erdemir'in, geçen yıl mart ayında Georgetown Üniversitesi'nde firari FETÖ'cü Emre Uslu'nun da yer aldığı bir panelde dile getirdiği "Türkiye'nin 15 Temmuz sonrasındaki politikalarına sert eleştirileri" de tepki çekmişti.

FDD'nin bağışları sorgulanamayacak

Hakim Berman, FDD'nin zaten kamuoyuna açık olan finansal kaynakları ve bağışçılarının dışındaki bağışlarının sorgulanmasına izin vermeyeceğini belirtti. FDD'nin bağışçıları arasında Amerikalı milyarder ve İsrail destekçisi Sheldon Adelson gibi isimlerin olduğu kamuoyunca biliniyor. Zarrab ve Atilla davasına bakan savcılığın "İran'a

yaptırımlar" konusunda bilirkişi olarak önerdiği Dubowitz, Amerikan kamuoyunda "İran'la nükleer anlaşmaya katı şekilde karşı olmasıyla" tanınan bir isim. Obama'yı söz konusu anlaşmadan dolayı eleştiren Dubowitz'in, Trump yönetiminin işbaşına gelmesiyle İran konusunda daha geniş bir alanda hareket etmeye başladığı belirtiliyor.

Tek hedef Türkiye

Schanzer'in de üyesi olduğu "FDD-Türkiye Programını", 2003-2005 arasında ABD'nin Ankara Büyükelçisi olarak görev yapan Eric Edelman yürütüyor. Programda Schanzer'in yanı sıra 2011-2015 yılları arasında CHP Bursa Milletvekili olan Aykan Erdemir, John Hannah ve Merve Tahiroğlu görev yapıyor. FDD'nin internet sitesindeki güncel makalelere bakıldığında FDD-Türkiye Programı'nda yer alan tüm isimlerin makalelerinde son dönem Türkiye politikalarının açık şekilde hedef alındığı gözüküyor. CHP heyetinin 2013 yılında ABD'ye yaptığı ziyarette FETÖ'nün ABD'deki en önemli organizasyonlarından Rumi Forum ve Amerikan-Türki Topluluğu (TAA) yöneticileriyle bir araya gelmesinde önemli rol oynadığı iddia edilen Erdemir, Rumi Forum'un yuvarlak masa toplantısına konuşmacı olarak da katılmıştı. Erdemir'in, geçen yıl mart ayında Georgetown Üniversitesi'nde firari FETÖ'cü Emre Uslu'nun da yer aldığı bir panelde dile getirdiği "Türkiye'nin 15 Temmuz sonrasındaki politikalarına sert eleştirileri" de tepki çekmişti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber