İkinci Beşiktaş katliamı önlendi

Kadıköy'de yakalanan Şaban Baymaz'ın 2015'teki Sabiha Gökçen Havalimanı saldırısının faili olduğu belirlendi. Telefonunda Şükrü Saraçoğlu Stadı'nın fotoğrafları çıkan Baymaz, 38 şehit verilen Beşiktaş saldırısının ikizini planladığını itiraf etti

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 25 Kasım 2017 08:27, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
İkinci Beşiktaş katliamı önlendi

FERİT ZENGİN

Terör örgütü PKK/KCK'nın faaliyetlerine yönelik çalışmalar kapsamında yakalanan Şaban Baymaz'ın 2015'teki Sabiha Gökçen Havalimanı saldırısını gerçekleştiren kişi olduğu ortaya çıktı. Kadıköy'de sahte kimlikle yakalanan Baymaz'ın telefonundan Şükrü Saraçoğlu Stadı ve çevresinin fotoğrafları çıktı. Baymaz, sorgusunda Beşiktaş Vodafone Stadı etrafında 38 kişinin şehit olduğu Çevik Kuvvet ekibine yönelik düzenlenen saldırının ikizini Fenerbahçe Stadı için planladığını itiraf etti.

Kadıköy İlçe Emniyet Müdürlüğü ekipleri, 28 Ekim günü trafik uygulaması yaparken durdurduğu araçta kimlik kontrolünü yaptı. Bir şahsın polise ibraz ettiği 'Mehmet Şafii Karabulut' adına düzenlenmiş kimliğin sahte olduğu anlaşıldı. Gözaltına alınan şahsın gerçek kimliği parmak izi incelemesiyletespit edildi.

İfadesinde anlattı

Şahsın, PKK mensubu olduğu ve birçok terör suçundan aranması bulunan Şaban Baymaz olduğu tespit edildi. Telefonundan Fenerbahçe Stadı ile etrafının çekildiği fotoğraflar çıkan Baymaz, sorgusunda bombalı bir saldırı için eylül ayında İstanbul'a çalıntı bir araçla geldiğini, 12 Aralık 2016 tarihinde Beşiktaş Vodafone Stadı etrafında 38 kişinin şehit olduğu Çevik Kuvvet ekibine yönelik düzenlenen saldırının ikizini Fenerbahçe Stadı için planladığını itiraf etti.

İfadesinde terör örgütünün sözde özel kuvvetler birliğinde yer aldığını, örgüt kampından saldırı amaçlı olarak ayrılıp gittiği Mardin Kızıltepe'de Suriye uyruklu 'Ethem' kod isimli Muhammed Ethem'in yanında kaldığını anlatan Baymaz, Mersin'de örgüt mensubu üç kişinin ise kendisine saldırı için yardım edeceğini ifade etti.

Yardım edenler Mersin'den

İstanbul TEM ekiplerinin, Baymaz'ın ifadesi doğrultusunda yaptığı üçüncü operasyon ise üç şahsın Mersin'de bulunan adreslerine yönelik gerçekleştirdi. 10 Kasım'daki operasyonlarda üç şahıstan Mehmet Hayri Oral ile Evin Zapsu yakalanarak gözaltına alındı. Ömer Deniz ise bulunamadı. Adreslerde yapılan aramada bir ruhsatsız pompalı tüfek, bir ruhsatsız tabanca, yüklü miktarda çek ve senet ile bir hançer ve çok miktarda örgütsel kitap, dergi ve dijital malzeme ele geçiren TEM ekipleri, gözaltına aldığı şahısları İstanbul'a götürüp sorguya aldı.

İfadesinde Sabiha Gökçen Havalimanı'na havan topuyla yapılan saldırının faillerinden birisi olduğunu ifade eden Baymaz ile Fadıl Demir ve Evin Zapsu, sevk edildikleri mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderildi. Mehmet Hayri Oral ile Muhammed Ethem ise adli kontrolle serbest bırakıldı.

Bomba Batman'dan

Şaban Baymaz'ın ifadesiyle harekete geçen İstanbul TEM ekipleri, irtibata geçtikleri Batman İl Emniyet Müdürlüğü ekiplerinin desteğiyle 'Özgür' kod isimli Fadıl Demir'i 10 Kasım günü adresine yaptığı baskınla yakalayıp gözaltına aldı. Demir'in adresinde yapılan aramada 60 kilo cinsi belli olmayan patlayıcıyla, bir Kaleşnikof tüfek, bir 9 milimetre çapında tabanca ve çok sayıda mühimmat ele geçirildi. Baymaz'ın ifadesi doğrultusunda ikinci operasyonu aynı gün 'Ethem' kod isimli Suriyeli Muhammed Ethem'in Mardin'de bulunan adresine operasyon gerçekleştiren TEM ekipleri, adreste bulunan Ethem'i yakalayarak gözaltına alırken, evinde yaptığı aramalarda silah ve patlayıcıya rastlayamadı.

TAK üstlenmişti

Sabiha Gökçen Havalimanı'nın uçakların park ettiği apron bölgesinde 23 Aralık 2015 gecesi saat 02.00 sıralarında patlamalar meydana gelmiş, olay sırasında bir uçağın içinde temizlik yapan Zehra Yamaç (30) hayatını kaybetmişti. Olayda Canan Çelik Burgucu (33) ise elinden yaralanmıştı. Patlamanın havan topu saldırısı nedeni ile meydana geldiği iddia edilmişti. Beş uçağın hasar gördüğü saldırı sonrası bölgede yapılan incelemelerde Tuzla Orhanlı köyü ile havalimanı arasında kalan ormanlık alanda havalimanına yaklaşık iki kilometre uzaklıkta havan topunu sabit tutmaya yarayan çatal ayak bulunmuştu. Saldırıyı PKK bağlantılı TAK üstlenmişti

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber