'Bombalar patlayınca askerler sevinc çığlıkları atıyordu'

Müştekilerden Sedat Ergün: - "Bombalar patlayınca Askeri Lise onunde bulunan komutanlar ve askerler bir anda sevinc cıglıkları atmaya basladılar ve komutan bana donerek, 'Sabah o cok sevdiginiz kisinin de basına bu isler sabah gelecek, merak etmeyin, bakın ona neler yapacagız.' dedi"

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 28 Kasım 2017 00:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'Bombalar patlayınca askerler sevinc çığlıkları atıyordu'

FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimi sırasında kapatılan Kuleli Askeri Lisesi, Vaniköy, Beykoz bölgelerinde yaşananlar ve Çengelköy Polis Merkezi'nin işgal edilmesi ile burada çıkan olaylarda 8 kişinin şehit edilmesine ilişkin yürütülen soruşturma sonunda hazırlanan iddianamenin detayları ortaya çıktı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu'nca, FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimi sırasında kapatılan Kuleli Askeri Lisesi, Vaniköy, Beykoz bölgelerinde yaşananlar ve Çengelköy Polis Merkezi'nin işgal edilmesi ile burada çıkan olaylarda 8 kişinin şehit edilmesine ilişkin yürütülen soruşturma sonunda hazırlanan, bin 318 sayfalık iddianamede, müşteki beyanlarına yer verildi.

Müştekilerden Hakan Orhan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatı üzerine sokağa çıktığını anlatarak, Anadoluhisarı eski polis karakolunun yanına geldiginde, onlerine baslarında bir yuzbası, 3-4 de rutbesini goremedigi baska rutbeli ve 10'a yakın erin bulunduğu bir grubun çıktığını söyledi.

Buradaki yuzbasının, "asker yonetime el koydu. Vur emrimiz var." diyerek hicbir ikazda bulunmadan direkt uzerilerine ateş ettiğini anlatan Orhan, bu sırada sağ kolundan yaralandığını kaydetti.

Orhan, yaralandıktan sonra kenara geçtiğini dile getirerek, "Ben kenara cekildigimde Yuzbası ve diger rutbelilerin halen kalabalıga dogru ates ettigini gordum. Ben yaralandıgım icin bu askeri personellere daha fazla mudahale edemedim. Ancak diger vatandasların halen askerlere bagırarak cekilmelerini soylediklerini duydum." ifadesini kullandı.

Müştekilerden Murat Düz, "Asker kıslaya" diye slogan attıkları esnada teşhis ettiği Mehmet Karabekmez'in, uzun namlulu silahını doldurarak direkt olarak vatandasa ates actığını belirterek, o sırada ayaklarından yaralandığını anlattı.

Müşteki Süleyman Arık da Anadolu Hisarı'ndaki akaryakıt istasyonunun önüne vardıklarında, "asker kışlaya" diye bağırdıklarını ve bu sekilde 2-3 defa konustuktan sonra askerlerin ara sokaga cekildiğini anlattı.

Fatih Sultan Mehmet Koprusu tarafında bulunan 25-30 kisilik asker grubunun ise önlerinde insan olmadıgı halde ates ederek akaryakıt istasyonunun oldugu bolgeye dogru gelmeye basladığını anlatan Arık, şunları kaydetti:

"Bu esnada askerlerin onunde bulunan Albay rutbesinde oldugunu tahmin ettigim bir asker, surekli bizim bulundugumuz yone dogru seri bir sekilde ates ediyordu. Albay rutbesindeki bu askerin ates etmeye devam etmesi sonucu ben kasık bolgemden yaralandım. Ayrıca benimle birlikte bulunan vatandaslar icerisinden yaralananların da oldugunu gordum."

- "O serefli gun bu gun. Gerekirse olun ve oldurun"

Mustekilerden Sedat Ergün de darbe girişimini öğrendikten cıkıp Beykoz Anadolu Hisarı'na indiğini anlatarak, toplanan kalabalığın, askerlerin üzerine yürümeye başlamasıyla buradaki askerlerin halka, "Tamam biz bu darbeye karsıyız" diyerek adeta teslim olduklarını aktardı.

Ergün, saat 23.00 sıralarında Kuleli Askeri Lisesi'ne dogru yuruyen bu askerlerin arkasından, tahminen 3 bin kişiyle gittiklerini dile getirerek, askerlerin burada vatandaşların üzerine bir anda gaz bombası attığını kaydetti.

Gaz bombasının ardından vatandasların uzerine silahla ates edildiğini belirten Ergün, burada vurulan vatandaşların olduğunu ifade etti.

Ergün, Kuleli Muhtarlığının olduğu yerde 20 kisiyle sıkıştığını ve yanlarına gelen askerlerin başında bulunan rütbelinin vatandaşlarla Cumhurbaşkanı Erdoğan'a küfürler ettiğini anlatarak, "Başlarındaki komutan, bize hitaben 'Sizin bu basınızdakilerin bozup parcaladıgı ülkeyi biz sabah duzeltecegiz, duzgun bir ulkede yasayacaksınız. Bize engel olanı vuracagız.' deyip ardından askerlerine donerek, 'Hani iceriye girdiginizde olmek icin san ve serefiniz icin yemin etmistiniz. O serefli gun bu gun. Gerekirse olun ve oldurun." şeklinde sozler soylediğini aktardı.

Bunun üzerine grupta yer alan bir vatandasın komutana, "Sen askerleri gazlama. Bunlar bizim kardeslerimiz. Sabah sen gununu gorursun. Sen askerleri gaza getirme. Cumhurbaskanına nasıl kufur edersin. Sen nasıl komutansın." diyerek tepki gosterdiğini aktaran Ergün, ifadesinde şunları kaydetti:

"Bunun uzerine komutan bize donerek, askerlere 'vurun bu vatan hainlerini kursunlayın' dedi. Bize dondu ve silahla ates etmeye basladı. Askerler de ates ettiler. Ozellikle ogrenci apoletleri olan askerler vatandasa silahla ates ettiler. Bir iki dakika sonra silahla ates etme kesildi. Bize 'evlerinize girin yoksa sizi vuracagız' dediler. Biz bir kac dakika kadar burada kaldık. Burada kısa boylu bir komutan, surekli Cumhurbaskanına kufur ediyordu. Sonra bizim icimizdeki arkadaslar dayanamadılar, tepki gosterdiler. Bunun uzerine direkt bize dogru gelerek silahla ates ettiler. "

Müşteki Sedat Ergün, buradan ayrıldıktan sonra askerlerin kendisini alıkoyduğunu, yere yatırıp dovmeye basladığını anlatarak, ardından kendisini askeri lisenin içine sokan askerlerin, işkence ettiğini söyledi.

- "O cok sevdiginiz kisinin basına bu isler sabah gelecek"

Burada tutulurken yaşanan diyalogları da ifadesinde anlatan Ergün, "Bombalar patlayınca Kuleli Askeri Lisesi onunde bulunan komutanlar ve askerler, bir anda sevinc cıglıkları atmaya basladılar ve komutan bana donerek, 'Sabah o cok sevdiginiz kisinin de basına bu isler sabah gelecek, merak etmeyin, bakın ona neler yapacagız.' dedi. Burada komutan ayrıca, siyah elbiseli bir polis memurunu darp etti. Polise 'sen de silahla ates edeceksin' dedi. Polis de 'ben vatandasa ates edemem' deyince, bir anda polisin sol gozune yumruk attı."

Ergün, şüphelilerin fotoğrafları gösterilerek yapılan teşhislerde içinde bulunduğu kalabalığa ilk ateş eden kişinin şüpheli eski albay Mehmet Karabekmez olduğunu vurgulayarak, "Vatandasın elinden dayak yedikleri icin aldıgımız askerlerin yanına giderek onlara da ates etmelerini soyledi. Hatta ates etmeyen bir askeri Mehmet Karabekmez, kendisi vurdu. Bizim sayımız 3 bin civarına ulasınca bizimle bas edememeye basladılar. Daha sonra Karabekmez bize dogru bagırarak, 'taskınlık yapmayın biz kıslamıza gideceğiz' dedi. Mehmet Karabekmez isimli sahsı kesin ve net olarak teshis ediyorum." ifadesini kullandı.

Yine yapılan teşhislerde Cumhurbaşkanı Erdoğan ve vatandaşlara küfür eden şüphelinin Muhbub Ulusoy olduğunu belirten Ergün, şüpheli Ulusoy'un, "Hedef gozetmeksizin ates edin" diyerek, 'vur' emri verdikten sonra açılan ateşle Murat Akdemir'in şehit olduğunu söyledi.

Suphelilerin, Kuleli Askeri Lisesi'nden cıkısları, yaya olarak Beykoz bolgesine intikalleri ve sonrasındaki eylemlerine iliskin fotoğraf karelerine de yer verilen iddianamede, alınan görüntülerle olayın gelisimine gore kronolojik olarak sıralandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber