'Marmaray Projesi 2010'da bitirilecek'

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 12 Nisan 2007 19:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Marmaray Projesi'nin en önemli aşamalarından biri olan "tünel delme" çalışmalarını yerinde inceledi. Üsküdar'daki "Atatürk" isimli TBM deliciler tarafından kazılan tünele giren Yıldırım, burada tünel içine beton kalıpların yerleştirilmesi çalışmalarına katıldı.

Tüneldeki incelemelerin ardından bir açıklama yapan Bakan Yıldırım, Marmaray'ın 2010 yılı sonunda bitirileceğini söyledi. Yıldırım ayrıca proje kapsamında Gebze-Haydarpaşa ve Sirkeci-Halkalı arasında çalışan banliyö hattının ise 2008 yılında seferlerinin sona ereceğini açıkladı.

Ulaştırma Bakanı Yıldırım, beraberindeki heyetle birlikte Marmaray Projesi'nde gelinen aşamayı yerinde görmek üzere tünelleri gezdi. Yetkililerden teknik bilgiler alan Yıldırım, "Atatürk" ismili TBM delicisinin çalışmalarını sürdürdüğü tünelin içine "segment" adı verilen 4 ton ağırlığındaki beton blokların yerleştirilmesi çalışmalarına katıldı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın katıldığı törenle Ocak ayında çalışmalarına başlayan Atatürk ve Yavuz isimli iki tünel delicinin şimdiye kadar yaklaşık 200 metre mesafe aldığını açıklayan Bakan Yıldırım, günde 10-12 metre ilerleyen delicilerin toplam uzunluğu 4 bin 200 metreye ulaşan tüneldeki çalışmalarının devam ettiğini kaydetti.

9 Mayıs 2004 yılında Marmaray Projesi'nin temelini attıklarını dile getiren Bakan Yıldırım, inşaatın çeşitli aşamalarının birer birer tamamlandığını kaydetti. Bazı noktalarda arkeolojik eserlerin gün yüzüne çıktığına işaret eden Yıldırım, bu nedenle bazı noktalarda kazılara ara verdiklerini söyledi. Projenin gecikmesine neden olsa da arkeolojik eserlerin gün yüzüne çıkarılmasını sağlamaktan dolayı mutluluk duyduklarını belirten Yıldırım, daha önce açıklanan tarihten bir miktar saparak Marmaray'ın 2010 yılında tamamlanacağını kaydetti. Yine de tedbirli konuşan Yıldırım, herhangibir beklenmedik durumu gözönüne alarak konuşmak gerektiğine işaret ederek, "2010 yılı sonunda test sürüşlerine başlamayı planlıyoruz." dedi.

Marmaray'ın dünyadaki benzer projeler arasında bir ilk niteliği taşıdığını söyleyen Yıldırım, tünelin deniz yüzeyinden 70 metre derinlikte inşa edileceğini kaydetti. Toplamda13,5 kilometre uzunlukta olacak tünellerin Üsküdar ile Kazlıçeşme arasında yapılacağını belirten Yıldırım, 1 gidiş 1 geliş olmak üzere 2 hattın bulunacağını söyledi. Projenin tamamlanması ile 2 dakikada bir trenin kalkacağını, saatte 150 bin kişinin Asya-Avrupa arasında taşınacağını dile getiren Bakan Yıldırım, faaliyete geçmesinden sonra yaklaşık 50 bin aracın trafikten çekiceleceğini, bunun da ulaşımda rahatlamayı sağlayacağını kaydetti.

BANLİYÖ KALKIYOR

Projeye ayrıca Gebze-Haydarpaşa ve Sirkeci-Halkalı banliyö tren hattının da ekleneceğini söyleyen Binali Yıldırım, bu kapsamda banliyölerin seferlerinin sona ereceğini dile getirdi. 2008'den itibaren banliyölerin kaldırılacağını aktaran Yıldırım şunları söyledi: "Marmaray Gebze-Halkalı arasında toplamda 77 kilometrelik bir proje. Proje kapsamında 2008'in ikinci yarısında banliyöler kaldırılacak. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile yaptığımız ortak çalışma ile vatandaşlarımız mağdur etmemeye çalışacağız. Bunun için hem deniz ulaşımında hem de otobüslerde ek seferler konulacak. Bu uygulama ile sıkıntıyı en aza indirmeye çalışacağız. Sıkıntı çekilmeden bu güzellikler elde edilemez. İstanbullular'dan bir miktar daha fedakarlık isteyeceğiz."

İstanbul'da giderek ağırlaşan ulaşım sorununu çözmek istediklerini belirten Yıldırım, "İstanbullu bize 'nasıl çözerseniz çözün' diyor. Bu kapsamda önemli çalışmalar yürütüyoruz. Marmaray da bunlardan bir tanesi." dedi. Lastik tekerli araçlar için de Boğaz'ın altından bir tünel daha yapılmasına yönelik girişimlerin eleştirildiğini hatırlatan Yıldırım, "Biz eleştirilere açığız. Ancak bu şehirde birinci köprünün yapılmasına karşı çıkanlar avaz avaz bağrıyorlardı. Köprü bitince ilk önce onlar teşekkür etmişti." şeklinde konuştu.

Bakan Yıldırım ayrıca Marmaray benzeri bir projenin İzmir'dede uygulanacağını kaydetti. Bayraklı ile İnciraltı'nın Körfez'in altından tüp geçitle bağlanacağını açıklayan Bakan Yıldırım bu projeye de 2008 yılı içerisinde başlanacağını ifade etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber