Hava savunmasının milli HİSAR'ı yükseliyor

Turkiye'nin hava savunmasında onem arz eden milli alcak ve orta irtifa hava savunma fuze sistemi HİSAR projeleri başarıyla sürüyor.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 06 Aralık 2017 21:46, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Hava savunmasının milli HİSAR'ı yükseliyor

Göksel Yıldırım

Türkiye'nin hava savunmasında alçak ve orta irtifa ihtiyaçlarının milli imkanlarla karşılanması amacıyla yürütülen HİSAR projelerinin testlerinden başarılı sonuçlar alındı.

Kara Kuvvetleri Komutanlığının alçak ve orta irtifa hava savunma ihtiyaçlarını karşılamak üzere milli imkanlar kullanılarak geliştirilen Alçak İrtifa Hava Savunma Füze Sistemi (HİSAR-A) ve Orta Irtifa Hava Savunma Fuze Sistemi (HISAR-O) projelerine yönelik çalışmalar devam ediyor.

HISAR-A ve HISAR-O, sabit ve doner kanatlı hava araclarının, seyir fuzelerinin, insansız hava araclarının ve havadan karaya atılan fuzelerin imhasını saglıyor.

Söz konusu tehditleri HISAR-A 15 kilometre, HISAR-O 25 kilometre menzile kadar etkisiz hale getirebiliyor.

Projeler kapsamında alt sistem entegrasyon test faaliyetleri tamamlanarak sistem seviyesi gelistirme ve test surecine baslandı.

HISAR sistemlerinin testleri, Savunma Sanayii Mustesarlıgı ve Turk Silahlı Kuvvetleri temsilcilerinin katılımlarıyla ASELSAN ve ROKETSAN tarafından Aksaray'da gerceklestirildi.

Bu kapsamda, HISAR projelerinde sistemlerden ilk kez dik atıs yapıldı ve 360 derece koruma ozelligi basarıyla test edildi.

HISAR projeleri kapsamında ucuslu (hedef ucak) ve atıslı testler gerceklestirildi.

Yuksek manevra yapan HISAR fuzelerinin kontrol ve gudum yeteneklerinin beklentileri karşıladığı kampanyada, ilk defa HISAR sistemlerinin radar, komuta-kontrol ve atıs kontrol, elektro-optik ve haberlesme unsurları da yer aldı.

Boylece, sistem seviyesi entegrasyon ve testlere yonelik onemli ilerlemeler kaydedildi. Hedef ucak, hedef tespit ve takip, komuta ve atıs kontrol, fuzeye yonelik ara safta gudum testleri basarıyla yapıldı.

100'ün üzerinde yerli çözüm ortağı

HISAR alcak ve orta irtifa hava savunma fuze sistemi projeleri, ASELSAN'ın sistem cozumlerinden sorumlu ana yukleniciliğinde yürütülüyor.

Bu kapsamda sistem ve alt sistem gereksinimlerinin belirlenmesi, kullanılacak haberlesme, radar, elektro-optik, atıs kontrol, komuta kontrol, fuze ara safta gudumu icin veri bagı, terminal gudum icin arayıcı baslık cozumleri ASELSAN sorumlulugunda yapılıyor.

HISAR sistemlerinin onemli unsurlardan biri olan fuze gelistirme faaliyetinin sorumluluğunu ROKETSAN üstleniyor.

HISAR'lar, basta TUBITAK SAGE, METEKSAN Savunma, FNSS, Koluman, Savronik, YALTES, SDT olmak uzere 100'ün uzerinde yerli cozum ortagıyla birlikte gelistiriliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber