Liseli gençler 'Kadına Şiddete Nokta Koy' diyor

15-17 yaş arasındaki yirmi Açı Liseli genç, görüp de bir şey yapamadıkları şiddet olaylarından çok rahatsız olup, bir fark yaratmak için yola çıktı. Yetişkinlerin yapamadığını yapıyorlar: Şiddete Nokta Koy projesi ile okulları dolaşıp, z-kuşağının yapabileceklerini anlatıyorlar; iki yılda 3 binden fazla öğrenciye ulaşmışlar; her geçen gün aralarına yeni gönüllüler katıp dalga dalga büyüyen bir hareketi oluşturuyorlar

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 07 Aralık 2017 09:21, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Liseli gençler 'Kadına Şiddete Nokta Koy' diyor

8 Aralık Cuma günü ise, Kolektif House'da fark yaratmaya devam edecekler: gençlere yönelik "Şiddete Nokta Koy Zirvesi''ni gerçekleştiriyorlar. Yaklaşık 300 katılımcının yer alacağı zirveye Yemenli çocuk gelin Nada Al-Ahdal, çok etkileyici bir biyografisi olan ve İngiltere'de kadın hakları konusunda sayısız yasanın çıkmasına aracı olan İngiliz savcı Nazir Afsal, 'He For She' adına UNDP sözcülüğüne seçilen Mert Fırat, sosyolog Prof. Dr. Kenan Çayır, toplumsal cinsiyet konularında çalışan iletişim uzmanı Doç. Dr. Itır Erhart, 'Benim Çocuğum' filminin yönetmenlerinden ve CİTÖK üyesi Can Candan, hukuk hocası ve İstanbul Bilgi Üniversitesi-CTÖB kurucusu Yrd. Doç. Dr. Seda Kalem, Boğaziçi Üniversitesi-CİTÖK Koordinatörü Cemre Baytok ve KAGİDER'den Sanem Oktar ile Eczacıbaşı'ndan Ata Selçuk, Borusan'dan Şule Yücebıyık, Garanti'den Tuğçe Yeşilyurt kadına yönelik projelerini anlatacaklar.

Bunun yanında zirvede atölyeler var: 'Forum Tiyatrosu'nda öğrencilerin yazdığı bir kısa oyun sahnelenecek ve seyircilerin sahneyi tekrar canlandırmaları istenecek; 'Dijital Şiddet' konusu münazara atölyesinde tartışılacak, 'Kurtarılmış Metin' atölyesinde cinsiyetçi metinler temizlenecek; ve 'Yaşayan Kitap' çalıştayında kadın polis Esem Karabuç karşılaştığı zorlukları paylaşacak.

Z-kuşağı, konuşmalardan, istatistiklerden bıkmış bir gençlik. ''Ancak bir fark yaratabilirsek dinleriz'' diyorlar, uygulaması bol konferanslarda işe yarar pratik projeleri görüp destek olabilecekleri alanları öğrenmek istiyorlar. Bu zirvenin de en önemli hedefi gençleri 'Kadına Şiddet' üzerinde çalışan etkili STK'lar ile buluşturarak işbirliği yaratmak, gençleri harekete geçirmek. Konferansın öğle arasında networking amaçlı gelen ve bir mini fuar alanı yaratacak olan STK'lar Uçan Süpürge, BFit, Biz-Bizze, KAMER; Nahıl, KİHD, ISS, ActiFit, Kızlar Sahada, Umut Vakfı, Toçev, Açev ve Şiddete Nokta Koy projeleri gençlerden destek arayacaklar.

Evet, sadece 15, 16, 17 yaşındalar; ama kadına şiddet zaten bu yaşlarda başlıyor; onlar da buna nokta koymaya aday!


Önemli bir dilekleri var:

8 Aralık Şiddete Nokta Koy Zirvesi'nin Açılış Konuşmacısı Nada Al_Ahdal:

Nada'yı 11 yaşındayken Youtube'a koyduğu bir film ile görmüşler. Açı Liseli gençler sunumlarını hazırlıyordu; o da çocuk gelin olmaktan kaçıyordu: https://www.youtube.com/watch?v=ppps6AS8ZdY

Aradan dört yıl geçti; Nada'nın filmini sunumlarında hep kullandılar; Milli Eğitim Bakanlığı'ndan izin alıp okulları dolaşmaya başladılar; bu okullardaki gönüllüler de sunumu alıp başka okullara götürdü. Hep Nada ile.

Bu yıl, bir günlük zirveyi planlarken Nada'yı buldular; Yemenli Nada artık amcasıyla Suudi Arabistan'da yaşıyordu; 15 yaşındaydı ve çocuk gelinlere yardım amaçlı bir vakıf kurmuştu. Yaşıtları olan bu kişiyle güçlerini birleştirmeye karar verdiler; Nada zirvede açılış konuşmalarını yapmayı kabul etti; onlar da Nada'nın inanılmaz hikayesini anlatıp örnek olmasına yardım etmeye söz verdiler.

Nada, hedefleri çok yüksek, ifadesi çok güçlü, kalbi çok büyük bir kız. Tanınmasını ve tanıtılmasını istiyorlar.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber