ASELSAN'ın takografı, 1 milyar avroyu ülkede tutacak

ASELSAN, dünyada sadece birkaç ülkede imal edilen sayısal takograf cihazını Türkiye'de üreterek, 1 milyar avroya yakın döviz çıkısını engelleyecek

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 07 Aralık 2017 15:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
ASELSAN'ın takografı, 1 milyar avroyu ülkede tutacak

Göksel Yıldırım

ASELSAN, yürüttüğü Ar-Ge çalışmalarıyla birçok yenilikçi ürün üretiyor. Ortaya koyduğu ürün ve çözümlerle savunma sanayisinin gelişimine katkıda bulunan ASELSAN, askeri teknolojilerin sivillestirilerek ticarilestirilmesine yönelik de calısmalar yapıyor. Şirket, mevcut bilgi birikimiyle sivil alandaki çeşitli ihtiyaçların karşılanmasına yönelik çözümler sunuyor.

ASELSAN, çalışmaları kapsamında dünyada sadece birkaç ülke tarafından yapılabilen "sayısal takograf cihazı"nı üretti.

Yerli ve milli sayısal takograflar araçlarda kullanılmaya baslandı. Sayısal takograf cihazı, Avrupa Birligi (AB) ülkelerinde tüm kamyon, kamyonet ile 9 ve daha fazla yolcu tasıyan araçlarda zorunlu olarak bulunuyor. AB, Türkiye'den gelen tüm otobüs ve kamyonlarda da bu cihazı zorunlu kılıyor. Cihazın Türkiye'de benzeri araçlarda kullanımı için düzenleme yapıldı.

Türkiye, AB ülkeleri ve AB'ye yönelik karayolu tasımacılıgı yapan diger ülkeler de hesaba katıldıgında, sayısal takograf için yıllık 1 milyonun üzerinde bir pazar bulunuyor. Takograf kullanılan araç sayısı ve bu alandaki dönüşüm ihtiyacı dikkate alındığında ASELSAN'ın çözümü, Türkiye'den 1 milyar avroya yakın döviz çıkısını engelleyecek.

Dünyadaki dördüncü üretici oldu

Yolcu ve yük tasımacılığının büyük kısmının karayoluyla yapıldığı Türkiye, Avrupa'da çalısan 60 bin araçlık filosuyla uluslararası karayolu tasımacılıgında dünyada ikinci sırada yer alıyor.

Eski nesil takograflar, manipülasyonlara son derece açık oldugundan trafik kazalarına, can ve mal kayıplarına yol açabiliyor. ASELSAN'ın ürettigi sayısal takograflar ve etkili denetim metotlarının buna son vermesi bekleniyor. Araçlar sayesinde çalısma süreleri ve hız ihlalleri seffaf sekilde izlenebilecek.

ASELSAN tarafından gelistirilen cihaz, aracın hızını ve kullanan sürücülerin kullanım sürelerini kimlikleriyle beraber otomatik veya yarı otomatik kaydediyor, kriptolu yapısıyla kayıt sistemine dısarıdan müdahale edilmesine izin vermiyor.

Şirket, AB Ortak Arastırma Merkezi'ndeki "Birlikte Çalısabilirlik Testleri"ni ilk basvurusunda basarılı sekilde geçerek sertifikalandırılan STC-8250A cihazıyla dünyadaki dördüncü üretici oldu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber