Numara taşınabilirliği tartışması

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 13 Nisan 2007 15:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Cep telefonu abonelerinin numarasını değiştirmeden başka bir GSM operatörüne geçmesine imkan tanıyan numara taşınabilirliği tartışması sürüyor.

Telekomünikasyon Kurumu'nun numara taşınabilirliği yönetmeliğine karşı alan kodunun değerli olduğu iddiasıyla dava açan Türkcell'e diğer operatörlerin tepkisi artıyor. Avea Genel Müdürü Cüneyt Türktan, Avea alan kodlarının da çok değerli olduğunu ancak dava açmadıklarını belirterek numara taşınabilirliği olmadan 3G lisans uygulamasının sorun çıkartacağını söyledi. Avea Genel Müdürü Türktan, İHA'ya numara taşınabilirliği uygulamasıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Numara taşınabilirliğinin mobil iletişim sektörünü gerçek rekabet ortamına taşıyacak büyük bir adım olarak değerlendiren Türktan, tüm AB üyesi ülkelerde ve dünyanın birçok gelişmiş ülkesinde yıllardan beri tüketicilere sunulmuş bu hakkın, aslen Türk GSM sektörüne de çok önemli bir değer katacağını söyledi. AVEA Genel Müdürü Türktan, söz konusu davanın bu süreci sekteye uğratmanın orta ve uzun vadede sektörün gelişimini de engellemek anlamına geldiğini kaydetti. AVEA alan kodlarının değerli olduğunu savunarak 'Numara Taşınabilirliği Yönetmeliği'nin iptali ve yürütmesinin durdurulması için Danıştay'a dava açılmasına tepki gösterdi. Müşteri rahatlığını sağlayacak numara taşınabilirliğin serbest rekabet, piyasasının gelişmesi ve müşteri için çok önemli olduğuna işaret eden AVEA Genel Müdürü, "Bürokratik engel koyarsanız hiç yapmayın daha iyi. Serbest rekabeti görebilmek, daha sonra gelen operatörlerin en tabii hakkı. İki operatör bu çalışmaların yapılmasına tam destek veriyor bir operatör istemiyor. Buna başlanması için iki operatörün istekli olması yeterli" şeklinde konuştu. AVEA olarak 3G lisans ihalesine gireceklerini söyleyen Türktan şunları kaydetti:

"Biz 3G ihalesine ortaksız olarak girip alacağız. Numara taşınabilirliğinin olması 3G içinde sorun olur. Bir noktada numara taşıma 3G için olacak. Bu aşamada teknik bir sorun da var. Dava sorununun görüşmelerle kısa sürede atlatılmasını istiyoruz. Numara taşınabilirliği telekomünikasyon ve mobil dünyanın çok doğal ve önemli bir parçasıdır. 3Gde ayrı bir numara ve frekans verilecek. 2G imtiyaz sözleşmesi ayrı, 3G ayrı demek de doğru değil. Bence bunlar da birbirine bağlı, birbirinin bütünleyicisi. Numara taşınabilirliği olmadan 3G olduğu zaman 2G ile 3G arasındaki görüşmelerde de sorunlar yaşanacak".

Türktan, Türk GSM operatörlerinin yurt dışı faaliyetlerde geç kaldığını belirterek, Türk Telekom ile yurt dışında sinerji oluşturabilecekleri ülkelere bakacaklarını söyledi Türktan 2006 yılı başında kamuoyuna söz verdikleri 300 milyon dolarlık alt yapı yatırımlarını tamamladıklarına dikkat çekerek, AVEA'nın artık Türkiye nüfusunun yüzde 86'sını kapsadığını açıkladı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber