MEB'den Yönetici Atama Genelgesi

Millî Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama Yönetmeliği 13/04/2007 tarihli ve 26492 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Milli Eğitim Bakanlığı, Yönetmeliğin uygulama sürecinde bir aksaklığa meydan verilmemesi, uygulamada birliğin sağlanması bakımından bazı açıklamalar yaptı. Ayrıntılar için tıklayınız...

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 13 Nisan 2007 17:51, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

T.C
MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI
Personel Genel Müdürlüğü
Sayı : B.08.0.PGM.0.23.01.04.04-976/21663 13/04/2007
Konu : Yönetici Atama

GENELGE
2007/32
İlgi : Millî Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama Yönetmeliği.

İlgi Yönetmelik 13/04/2007 tarihli ve 26492 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Yönetmeliğin uygulama sürecinde bir aksaklığa meydan verilmemesi, uygulamada birliğin  sağlanması bakımından aşağıdaki açıklamaların yapılması gerekli görülmüştür.

1- Yönetmeliğin 7'nci maddesinde; yönetici olarak atanacaklarda aranacak genel şartlar belirlenmiş, bu maddenin (b) bendinde; ?halk eğitim merkezi ile öğretmen evi ve akşam sanat okulu yöneticiliklerine atanacaklarda herhangi bir alan öğretmeni olmak, rehberlik ve araştırma merkezi yöneticiliklerine atanacaklarda rehber öğretmen veya özel eğitim öğretmeni olmak, turizm eğitim merkezlerine atanacaklarda turizm otelcilik grubu ya da muhasebe grubu öğretmeni olmak; diğer eğitim kurumlarına atanacaklarda ise atanacağı eğitim kurumunda aylık karşılığı okutabileceği ders bulunmak? hükmüne yer verilmiştir. Buna göre, eğitim kurumu yöneticiliklerine atama yapılırken Talim ve Terbiye Kurulunun değişik 119 sayılı kararının esas alınması gerekmektedir.

Aynı maddenin (f) bendinde de; ?Zorunlu çalışma gerektiren yerler dışındaki kurum yöneticiliklerine atanacaklar için ilgili mevzuatına göre zorunlu çalışma yükümlülüğünü sağlık veya eş durumu özrüne dayalı olarak erteletmiş, tamamlamış ya da bu yükümlülükten muaf tutulmuş olmak? hükmüne yer verilmiştir. Bu hükmün uygulanmasında sağlık veya eş  durumu özrüne dayalı olarak bu yükümlülüğü erteletmiş olanların erteleme süresinin ne kadar olduğuna bakılmaksızın atamaları yapılabilecektir.

2- Yönetmeliğin yönetici olarak atanacaklarda aranacak özel şartları belirleyen 8 inci maddesinde; müdür yardımcılığına atanacaklarda aranacak özel şartlar belirlenirken (C) tipi eğitim kurumu müdür yardımcılıklarına atanacaklarda öğretmenlikte adaylığı kaldırılmış olmak, (B) tipi eğitim kurumu müdür yardımcılığına atanacaklarda adaylık dâhil öğretmenlikte en az üç yıl görev yapmış olmak, (A) tipi eğitim kurumu müdür yardımcılığına atanacaklarda adaylık dâhil öğretmenlikte en az beş yıl görev yapmış olmak özel şart olarak aranmıştır.

Burada dikkat edilmesi gereken husus, her tipteki eğim kurumu müdür yardımcılıklarına farklı hizmet sürelerinin aranmasıdır. Bir başka anlatımla her tipteki okul müdür yardımcılıkları bakımından öğretmenlikteki hizmet süreleri bakımından kademelendirilmiştir.

3-Yönetmeliğin 9'uncu maddesinde atama yetkisi düzenlenmiştir. Bakanlığa bağlı eğitim kurumları ile doğrudan Bakanlığa bağlı eğitim kurumlarının karıştırılmaması gerekmektedir. Örneğin, Anadolu Liseleri atama yetkisi Bakanlıkta olan eğitim kurumları arasında yer almakta ancak, doğrudan Bakanlığa bağlı eğitim kurumu niteliği taşımamaktadır. Ya da hizmet içi eğitim enstitüleri taşra teşkilatında bulunmakla birlikte doğrudan Bakanlığa bağlı eğitim kurumu niteliği taşımaktadır. Atama yetkisi bakımından yetki karmaşası yaşanmaması bakımından bu hususun göz önünde tutulması gerekmektedir.

4- Müdür yardımcılıklarına atama, Yönetmeliğin 7 ve 8'inci maddelerinde yer alan şartlar dâhilinde öncelikle eğitim kurumunda görev yapan öğretmenler arasından okul müdürünün aday hakkındaki görüşlerini bildirerek varsa ilçe millî eğitim müdürünün teklifi, il millî eğitim müdürünün uygun görüşü ve valinin onayı ile atama yapılacaktır. Buna göre, ilçe millî eğitim müdürü de atama sürecinde yer almasıdır. Bu nedenle, okul müdürünce önerilen aday, eğitim kurumunun bağlı bulunduğu ilçe millî eğitim müdürünün uygun bulması hâlinde teklif valiliğe gönderilmek üzere il millî eğitim müdürüne gönderilecektir. Eğitim kurumunun doğrudan il millî eğitim müdürlüğüne bağlı olması durumunda, okul müdürünün teklifi doğrudan il millî eğitim müdürüne gönderilecektir.

5- Müdür başyardımcılığına atamalar en az bir yıl yöneticilik yapmış olmak kaydıyla, atama yapılacak tarih itibariyle görevde bulunan yöneticiler arasından Yönetmeliğin 11 inci maddesindeki esaslara göre yapılacaktır. Burada dikkate alınması gereken husus müdür başyardımcılığına atama sürecinde eğitim kurumunun ilçeye bağlı olması hâlinde, ilçe millî eğitim müdürünün bu sürece dâhil olmasıdır.

6- Eğitim Kurumu müdürlüklerine atama Yönetmeliğin 7 ve 8'inci maddelerinde aranan şartları taşıyan yöneticiler arasından atama yetkisi valiliklerde olanlar bakımından, eğitim kurumunun ilçeye bağlı olması hâlinde ilçe millî eğitim müdürünün teklifi üzerine, doğrudan il millî eğitim müdürlüğüne bağlı olması durumunda il millî eğitim müdürünün teklifi ile vali tarafından, atama yetkisi Bakanlığa ait olanlar bakımından ise valiliğin teklifi ilgili öğretim dairesince uygun bulunması hâlinde Bakanlıkça atama yapılmak üzere Personel Genel Müdürlüğüne gönderilecektir.

7- Yönetmeliğin 19'uncu maddesinde kurum tiplerinin her 2 yılda bir yenileceği hükme bağlanmıştır. Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarih itibariyle kurum tipi belirleme süresi olan iki yılı dolduran eğitim kurumlarının tiplerinin tespitinin yeniden yapılması, iki yıllık süresi dolmayan eğitim kurumlarının tiplerinin tespitinin bu sürenin dolmasından sonra yapılması gerekmektedir.

8- Bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarih itibariyle 11/01/2004 tarihli ve 25343 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan ?Millî Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği? ek ve değişiklikleri ile birlikte yürürlükten kaldırıldığından, bu Yönetmeliğe dayanılarak çıkarılan genelge, genel yazı, münferit açıklama ve mütalaalar yürürlükten kaldırılmıştır.

9- Eğitim öğretimin olumsuz etkilenmemesi bakımından; gerek yürürlükten kaldırılan yönetmelikle ilgili yargılama süreci, gerekse yeni yönetmeliğin hazırlık çalışmalarında geçen süreler dikkate alınarak, yönetici atama işlemlerinin en kısa sürede başlatılarak sonuçlandırılması, bu süreci olumsuz yönde etkileyecek tutum ve davranışlardan kaçınılması  hususunda gereğini rica ederim.

DAĞITIM :
81 İl Valiliğine
Merkez Teşkilatının İlgili Birimlerine

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber