Yüksek yargı eski üyeleri hakim karşısında

FETÖ'nün 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sonrasında görevlerinden ihraç edilen ve çıkarıldıkları mahkemelerce tutuklanan yüksek yargı üyelerinin yargılanmasına devam edildi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 11 Aralık 2017 19:27, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Yüksek yargı eski üyeleri hakim karşısında

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sonrası görevlerinden ihraç edilen ve çıkarıldıkları mahkemelerce tutuklanan Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Danıştay ve Hakimler Savcılar Kurulu (HSYK) üyelerinin yargılanmasına devam edildi.

Yargıtay 9. Ceza Dairesince, Yargıtay Genel Kurul Salonu'nda görülen davada eski Yargıtay üyesi sanık Mesut Budak hakim karşısına çıktı. Duruşmaya sanık Budak ile avukatları ve yakınları katıldı.

Duruşmada Yargıtay Savcısı, sanık hakkındaki iddianamenin özetini okudu.

İddianamede, Budak'ın örgüt toplantılarına katıldığı, bir kısmını organize ettiği, FETÖ'nün HSYK'da etkin olduğu dönemde örgütün talimatıyla Yargıtay üyeliğine seçilenler arasında yer aldığı, örgütün gizli haberleşme programı ByLock'u kullandığı tespitine yer verildi.

Hakkındaki suçlamaları reddeden Budak, üniversite yıllarında cemaat evlerinde kalmadığını, iki çocuğunu da örgütün okul, dershane ve yurtlarına göndermediğini söyledi.

Budak, 25 yıllık meslek hayatının 17 yılını Yargıtay'da tetkik hakimi ve üye olarak geçirdiğini, bu sürede hukuk dışına çıkmadığını belirterek, "Tüm kararlarımın, muhalefet şerhlerimin arkasındayım." dedi.

Darbeye, darbe yapanlara her zaman karşı olduğunu, 15 Temmuz darbe girişimini de lanetlediğini anlatan Budak, tutuklanmasını gerektirecek somut delil bulunmadığını, gözaltına alınacağını öğrendikten sonra kaçmadığını, evinde polisleri beklediğini ifade etti.

Yargıtay'da görev yapmaya başladığı günden itibaren hedefinin üye seçilmek olduğunu anlatan Budak, 160 üye seçimi yapılacağının duyurulmasının ardından destek için HSYK üyelerini ziyaret ettiğini, tetkik hakimi olarak görev yaptığı daire başkanının da desteğiyle üye seçildiğini savundu.

Sanık Budak, listelerin oluşturulmasında katkısının bulunmadığını savunarak, bu listelerin hazırlanmasına ilişkin üç kişinin ifadesinin yeterli olmadığını söyledi ve diğer HSYK üyelerinin de dinlenmesini istedi.

Örgütün isteği doğrultusunda karar çıkması için çalışmakla da suçlandığını anımsatan Budak, kendisi için en ağır suçlamanın bu olduğunu, hakkında bu yönde ifade veren kişinin tahmine dayalı konuştuğunu öne sürdü. Budak, suçlamayı kabul etmedi.

Örgütün gizli haberleşme programı ByLock'u kesinlikle kullanmadığını iddia eden Budak, iddianamede mesaj içeriği bulunmadığını, kullanıcı adı tespit edilemediğini savundu.

Budak, programı kullanmanın suç olarak görüldüğünü ve indirmenin kullanma anlamına gelmediğini öne sürerek, "Bu programı ne indirdim, ne de kullandım." savunmasını yaptı.

HSYK'nın 2014 yılı seçimlerinde örgüt için çalıştığı yönündeki ifadeleri de reddeden Budak, hakkındaki aleyhe ifadelerin hiçbirisini kabul etmediğini söyledi.

Budak, hakkında tanıklık yapan kişilerin tamamının şüpheli konumunda olduğunu ifade ederek, bu kişilerin tahmine dayalı beyanda bulunduklarını, ifadelerinin delil olarak değerlendirilemeyeceğini, hükme esas alınamayacağını iddia etti. Budak, tahliye talebinde bulundu.

Verilen aranın ardından heyet, ara kararını açıkladı.

Buna göre, sanığın tahliye talebi reddedilirken, hakkında ifade veren eski HSYK Başkanvekili Ahmet Hamsici, eski HSYK üyeleri İbrahim Okur, Kerim Tosun ve Mustafa Kemal Özçelik ile eski Yargıtay Üyesi İlhami Dal'ın tanık olarak dinlenmesine karar verildi.

Duruşma, 12 Şubat 2018'e bırakıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber