İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Böbrek taşından neştersiz kurtulma devri

ÖZEL Medicana Samsun Hastanesi Üroloji Uzmanı Op.Dr.Ahmet Geçbay, gelişen teknolojinin tıpta yaratmış olduğu modernizasyonun sonucu böbrek taşlarının tedavisinde uygulanan ve hastaya büyük avantajlar sağlayan RIRC teknolojisi hakkında bilgiler verdi.

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 11 Aralık 2017 21:58, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Böbrek taşından neştersiz kurtulma devri

Türkiye'de yeni olan Retrograd Intrarenal Cerrahi (RIRS) Özel Medicanı Samsun Hastanesi'nde de uygulanmaya başlandı. Üroloji uzmanı Op.Dr. Ahmet Gençbay, bu tedavi yöntemiyle ilgili yaptığı açıklamada, "Teknolojinin ilerlemesi ile birlikte böbrek taşlarının tedavisinde birçok alternatif tedavi seçenekleri ortaya çıkmıştır. Böbrek taşlarının tedavisinde asıl amaç böbreğe en az zarar vererek maksimum taşsızlık sağlamaktır. Geçmişte açık cerrahi ile tedavi edilen böbrek taşları son yıllarda gelişen teknoloji paralel olarak Perkütan nefrolitotomi (PCNL), Retrograd Intrarenal cerrahi (RIRS) yada vücut dışından şok dalgaları ile taşkırma (ESWL) tedavisi gibi birçok alternatif metodla tedavi edilmektedir. Gerek endoskopi teknolojisindeki ilerlemeler, gerekse lazer teknolojisindeki gelişmeler sonucu yeni nesil fleksibl üreteroskopların klinik kullanıma girmesi ile böbrek taşlarının tedavisinde Retrograd İntrarenal cerrahi (RIRS) önemli bir alternatif haline gelmiştir. Günümüzde açık cerrahiye, perkütan nefrolitotomiye (PCNL) gereksinim duyulmadan Retrograd Intrarenal cerrahi (RIRS) ile başarılı bir şekilde tedavi edilmektedir" diyerek şöyle konuştu:

"Taşları kum taneciklerine dönüştürüyoruz. Kendiliğinden rahatça düşebilecek 3 milim ve altındaki büyüklüklere kadar parçalıyoruz. Bazı hastalara ameliyatın durumuna ve taşın büyüklüğüne bağlı olarak stent konulabilir. Ki bu stent sayesinde hastalar taşlarını rahatlıkla dökebiliyor. Ertesi gün hasta taburcu olup normal hayatına dönüyor. Ameliyattan sonraki dönemde ağrı oldukça az oluyor. Retrograd intrarenal cerrahinin (RIRS ) düşük komplikasyon ve yüksek başarı oranları ürolojide kullanımını hızlı bir şekilde artırmıştır . Bu tekniğin önemli bir avantajı da, böbreğinde doğuştan anomali ( rotasyon anomalisi, at nalı böbrek, kalisiel divertikül) olanlarda, obezlerde-şişmanlarda, çocuklarda, her iki böbreğinde taş olanlarda ve kanama bozukluğu olan hastalara da uygulanabilmesidir."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber