İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

'Cani insanlığa karşı suçtan yargılansın'

Reina'da 39 kişinin hayatını kaybettiği saldırıyı gerçekleştiren Abdulkadir Masharipov ile birlikte 57 IŞİD'linin yargılanmasına başlandı. İlk duruşmada, hayatını kaybedenlerden Mohamad Elhod'un annesi Ahed Achky ile saldırıda yaralanan Ömer Basut, caninin "İnsanlığa karşı işlenen suçlardan" yargılanmasını talep etti

Kaynak : Karar
Haber Giriş : 12 Aralık 2017 08:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'Cani insanlığa karşı suçtan yargılansın'

KENAN BUTAKIN

İstanbul Ortaköy'de 2017'nin yılbaşı gecesinde 39 kişinin öldürüldüğü Reina saldırısının ardından, tetikçi Abdulkadir Masharipov ile 56 şüpheli hakkındaki dava dün görülmeye başlandı. Silivri'deki ilk duruşmada, hayatını kaybeden maktüllerden Suriyeli Mohamad Elhod'un annesi Ahed Achky ile saldırıda yaralanan güvenlik görevlisi Ömer Basut, dikkat çeken taleplerde bulundu. Achky ve Basut'un avukatlarının İstanbul 27'inci Ağır Ceza Mahkemesi'ne sunduğu yazıda, sanık Masharipov'un "İnsanlığa karşı işlenen suçlardan" yargılanması istendi. Başvuru yazısında, "Yapılan saldırılar adam öldürmenin çok ötesindedir. Hiçbir insani değer gözetilmeden, sözde dini saikler güden faillerin saldırısı özellikle toplumun belli bir kesimi hedef alınarak gerçekleştirilmiştir" dendi.

Mahkemeye sunulan yazıda ayrıca iddianamenin de tekrar değerlendirilmesi istendi. Başvuruda, 6 şüphelinin adli kontrol kararı ile serbest bırakıldığı ve henüz soruşturma aşaması tamamlanmadan ve tüm ifadeler alınmadan verilen kararın hukuka aykırı olduğu iddia edildi. Mahkemeye sunulan değerlendirmede, sanıklardan Yasser Mohamed Salem Radown ile ilgili bir ayrıntı da eleştirildi. Buna göre, terör örgütü IŞİD bünyesinde 'kadı' olarak görev yapan şüphelinin yakalandığı anda anüsüne Samsung Galaxy S4 marka cep telefonu gizlediği hakkındaki detayı eleştiren müşteki avukatları, "Biyolojik olarak imkansız olan bu iddia en basit deyimiyle özensizlikle açıklanabilir" değerlendirmesinde bulundu.

'ŞOV YAPMA, OTUR YERİNE'

Tetikçi Masharipov savunmasında "Türkiye yasalarını yeterince anlayamadığım için, avukatımla görüşmeden savunma yapmayacağım" demesi üzerine buna sinirlenen mahkeme başkanı, "Burası onun şov yeri değildir. Savunma yapacaksa yapsın yoksa otursun. Otur yerine..." diye bağırdı. Bunun üzerine Masharipov'un avukatı mahkeme başkanına hitaben, "Sanığa bağırdığınız tutanaklara geçti. Bununla ilgili yasal başvuruda bulunacağız" dedi. Mahkeme başkanı, "Burası kimsenin şov yeri değil, mahkemeler Türkiye Cumhuriyeti adına, millet adına karar verir. Mağdurların haklarını savunan yerlerdir" cevabını verdi.

BOMBAYA BERAAT KILICA CEZA

Diyarbakır'da 2 yıl önce polis lojmanları yakınındaki evinde çok miktarda patlayıcı, kimya tüpleri, gaz maskesi, elektronik devre kartları, bomba yapımında kullanılan malzeme ve kılıçla yakalanan IŞİD'li B.İ. (36), savcının IŞİD'den ceza alsın talebine rağmen 'silahlı terör örgütüne üye olmak' suçundan beraat ederken, evinde ele geçirilen kılıç nedeniyle 5 ay hapis ve 400 lira adli para cezasına çarptırıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber