Kendi starınızı kendiniz yaratın

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 14 Nisan 2007 16:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Müzik konusundaki birikimleriniz, neyin tutup tutmayacağına dair tahminleriniz ve yatırımcı cesaretinizin bu heyetten daha umut verici olduğunu düşünüyorsanız sadece 10 dolara bir servetin kapısını aralayabilirsiniz.

Pop starların televizyon yarışmalarından çıkmadığını öğrendik. Oysa yeni bir internet trendi dünya çapında starları yaratmakla kalmayıp başarıyı sizinle paylaşıyor

İnternet çağının müzik sektörüne fayda mı zarar mı getirdiğini kestirmek güç. Rakamlar dünyanın her bölgesinde albüm satışlarının düştüğünü

gösteriyor. Bunun sebebinin internet üstünden her geçen gün biraz daha kolay erişilir hale gelen bedava korsan şarkılar olduğu ortada. Ancak diğer yandan internet üstünden yasal satış yapan sitelerin rakamları da hızla yükseliyor. Üstelik şarkı başına fiyatlandırma sistemi sayesinde

albüm başına elde edilen gelir de neredeyse iki katına ulaşıyor. Yine de müzik endüstrisi alıştığı geleneksel yapının bozulmasından endişeli.

Albüm yapmak çok kolay

İnternetin müzik sektörüne getirdiği bir diğer yenilik de bağımsız müzisyen ve şarkıcıların yapım şirketlerinin boyunduruğundan kurtulması.

Bugün sıradan bilgisayarlar ve makul fiyatlı uygulamalarla profesyonele

yakın düzenleme ve kayıt yapmak mümkün. Bu da kendi albümünü hazırlamak isteyenlerin 10 yıl öncesine kıyasla çok düşük maliyetle bu hayali gerçekleştirmesini sağlıyor. Bu tip bağımsız müzisyenler için hizmet veren özel web siteleri de tanıtım, hatta satış için gerekli altyapıyı sunuyor. Dolayısıyla ulaşabileceğiniz kitle teorik olarak dev yapım şirketlerinin elindeki imkânlara eşitleniyor. Üstelik aracılar ortadan kalktığı için müzisyenin kazancı da belirgin oranda artıyor.

Ancak geleneksel problem bu yapıda daha da büyük bir sorun haline geliyor: aradan sıyrılmak... Bilişim pek çok engeli kaldırmış olsa da popülerleşmek ve 'yırtmak' aksine artık daha da zor. Binlerce müzisyenin yüz binlerce eseri yayımladığı bir ortamda insanların dikkatini çekmenin zorluğunu tahmin edebilirsiniz.

Yapımcı da olabilirsiniz

İşte bu aşamada yeni bir internet sitesi devreye giriyor. Kısa zamanda birçok benzerinin oluşmasına sebep olan 'Sell a band' sitesi sizi pasif dinleyici (tüketici) koltuğundan alıp yapımcı (yatırımcı) koltuğuna oturtuyor. Müzisyenler siteye eserlerini yüklüyor ve üyelerin değerlendirmesine sunuyor.

Dinleyiciler ışık gördüğü şarkıcılara 10 dolarlık dilimlerden oluşan

maddi yardımda bulunuyor. 5 bin destekçi; başka bir deyişle 50 bin

dolar toplayan sanatçıyı site profesyonel bir stüdyoya sokup uzman ellerin yardımıyla albüm çıkarıyor. Bu albüm aynı sitede bedava yayımlanıyor.

Bu süreçte reklamdan kazanılan tüm gelir sanatçıyla paylaşılıyor. Ardından albümü satın alanlardan kazanılan paranın büyük bölümü yine sanatçıya kalıyor. Üstelik sanatçı istediği zaman siteden ayrılabiliyor; kaydedilen albümün de bütün hakları kendinin oluyor.

Bütün bu süreçte inandığınız ve para yatırdığınız sanatçının gelirinden siz de pay alıyorsunuz. Telefon faturanızı SMS oylarının bedeliyle şişirmekten daha mantıklı değil mi?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber