İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

TÜDER: Taşıt kredisi düzenlemesi piyasayı olumlu etkileyecektir

TÜDER Genel Başkanı Küçük: Bu düzenleme, taşıt satış piyasasını ve bankacılık kredi hacmini de olumlu etkileyecektir

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 13 Aralık 2017 12:55, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
TÜDER: Taşıt kredisi düzenlemesi piyasayı olumlu etkileyecektir

Tüketiciler Derneği (TÜDER) Genel Başkanı Levent Küçük, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK), taşıt kredilerindeki düzenlemenin yerinde olduğunu belirterek, "Bu düzenleme, taşıt satış piyasasını ve bankacılık kredi hacmini de olumlu etkileyecektir." dedi.

Küçük, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ülkede ikinci el ve sıfır araç alımı konusunda her geçen gün artış görüldüğünü söyledi.

Tüketicilerin taşıt alımını artık lüks olarak değerlendirmediğine dikkati çeken Küçük, "Artık ihtiyaç olarak görülen otomobil alımı konusunda tüketicilerimiz maddi anlamda güçlük çekmekte ve ödemeyecekleri maddi külfetin altına giriyordu. BDDK, tüketicilere binek araç edinimi amacıyla kullandırılacak kredilerde taşıtın nihai fatura değerini 50 bin liradan 100 bin liraya yükseltti." diye konuştu.

Yürürlüğe giren yönetmelik ile kredi oranlarında değişikliklerin olduğuna işaret eden Küçük, şu bilgileri verdi:

"Tüketicilere, binek araç edinimi amacıyla kullandırılacak taşıt kredilerinde ve taşıt teminatlı kredilerde veya yapılacak finansal kiralama işlemlerinde, kredi tutarının taşıtın değerine oranı taşıtın nihai fatura değeri 100 bin lira ve altında olanlar için yüzde 70'i aşamaz. Bu oran, nihai fatura değeri 100 bin lirayı aşan binek araçlarda, bedelin 100 bin liraya kadar olan kısmı için yüzde 70, 100 bin liranın üstünde olan kısım için yüzde 50 olarak uygulanır. İkinci el binek araçlarda taşıtın değerinin tespitinde kasko değeri esas alınır."

Düzenlemeyi oldukça yerinde bulduklarını ve bunun tüketici açısından sevindirici bir gelişme olduğunu vurgulayan Küçük, "Yönetmelikte yapılan bu değişiklikle, tüketicilerin taşıt satın alırken kullanacakları taşıt kredilerinde, kullanabilecekleri kredi tutarı arttırılmıştır. Artan taşıt fiyatları dikkate alındığında, bu düzenlemenin, taşıt kredisi kullanacak tüketiciler açısından olumlu olduğunu söyleyebiliriz. Ayrıca bu düzenleme, taşıt satış piyasasını ve bankacılık kredi hacmini de olumlu etkileyecektir.

Tüketicilerimiz, aile bütçelerini, gelirlerini ve başka ödemelerini dikkate alarak, taşıt kredisi kullanmalıdır. Ödeyemeyecekleri, aile bütçesini zora sokacak taşıt kredisi kullanmamalıdırlar." değerlendirmesinde bulundu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber