Tedbir paketi, 'ucuz ilaç'la dolacak

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 15 Nisan 2007 08:22, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hazine, DPT ve Maliye ile yaptığı çalışma sonucunda 2007 tedbir paketinin alt yapısını şekillendirdi.

Hükümet, vergi artışı ve zam konularında seçim öncesinde temkinli davranırken, paketin ilk ayağını "ödeneklerde bloke ve sağlık harcamalarında kısıntı" oluşturacak.

Kamu kurumları, bilişim harcamaları gibi yüksek maliyetli projelerde zorunlu olmadıkça alım yapmayacak, malzeme alımlarında kısıntıya gidilecek. Yatırım ödeneklerinde de yüzde 2-10 arasında kısıntı yapılacak. Özel bütçeli kuruluşlara sermaye transferlerinde kısıntıya gidilecek. Akaryakıt gibi cari harcamalarda tasarruf edilecek.

Bilgisayar alımına kısıntı

Maliye uzmanları, paketin gider bölümünde de ilk hedefin sağlık harcamalarında kesinti olduğuna dikkat çekiyor.

Doktorun ilaç yazma sayısı ve referans ilaç uygulaması takip edilecek. İlaç harcamalarının kontrol altına alınması için biyo-eşdeğerlilik grubunda yer alan geri ödenebilir, en ucuz ve en pahalı ilaç fiyat aralığının yüzde 22'den yüzde 20'ye düşürülmesi, jenerik ve orijinal ilaçlar arasındaki fiyat oranının yüzde 80'den yüzde 72'ye indirilmesi planlanıyor.

Kamu kurumları, bilgisayar gibi pahalı giderler konusunda zorunlu olmadıkça alım yapmayacak. Kağıttan kaleme kadar birçok kırtasiye malzemesi ve temizlik ürünlerinin alımında da tedbirli davranılacak. Taşeron firmalardan alınan hizmetlere de sınırlama geliyor. Maliye yetkilileri, vergi artışı ya da zam konusunun en son çare olabileceğine dikkat çekiyorlar.

Paket, mayısta yapılacak IMF İcra Direktörleri Kurulu toplantısı öncesinde netleşecek. IMF'nin istediği 3.8 milyar YTL tutarındaki tedbir paketi, (başlangıçta KİT ve Merkezi Yönetim Bütçesi harcamalarında GSMH'nin yüzde 0.6'sı oranında olması öngörülen kısıntının yüzde 0.8'e çıkarılması sonucu) 5 milyar 51 milyon YTL'ye yükseldi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber