Gardiyanlık yaptırılan hemşirelerin hakları mahkemede aranacak

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 15 Nisan 2007 13:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türk Sağlık-Sen, ebe ve hemşirelerin cezaevlerinde üst aramalarının hukuka aykırı olduğunu savunarak konuyu mahkemeye taşıdı.

Türk Sağlık-Sen, cezaevlerinde üst araması yapmaları için görevlendirilen ebe ve hemşirelerin haklarını savunmuş ve Sağlık Bakanlığı'nın konuyla ilgili bir genelge yayınlamasını sağlamıştı. Genelgenin ardından bu tür görevlendirmelerin azaldığı, ancak Göynük gibi (Göynük Kaymakamlığı, ilçede ebe olarak görev yapan bir sağlık çalışanını cezaevinde üst aramakla görevlendirince) bazı yerlerde benzer görevlendirmelerin hala yapıldığı belirtilirken, bu tarz görevlendirmelerin önüne geçebilmek için konu Türk Sağlık-Sen tarafından mahkemeye taşıdındı ve Sakarya Nöbetçi İdare Mahkemesine dava açıldı.

OLUMLU KARAR ÇIKARSA İÇİŞLERİ BAKANLIĞINA BAŞVURULACAK

Türk Sağlık-Sen, davanın olumlu sonuçlanması durumunda İçişleri Bakanlığına yazılı olarak müracaat edecek. Bu yazıda mahkeme kararı da örnek gösterilerek valilikler ve kaymakamlıklara konunun bir genelgeyle duyurulması ve sağlık personelinin görevleri dışında cezaevi üst araması ve benzeri görevlerde çalıştırılmaması istenecek.

Sendikanın açtığı davada Devlet Memurları Kanunu'nda yer alan "Hiç bir memur sınıfının dışında ve sınıfının içindeki derecesinin altında bir derecenin görevinde çalıştırılamaz" hükmüne atıfta bulunuldu. Bu hükme göre, sağlık hizmetleri sınıfında çalışan bir personelin, genel idari hizmetler sınıfında çalıştırılması hukuka aykırı. Ayrıca Danıştay'ın "Genel İdari Hizmetler sınıfında çalışan bir memurun, Yardımcı hizmetler sınıfında görevlendirilmesinin hukuka aykırı olduğu"na dair bir kararının bulunduğu da ifade edilerek, Göynük Kaymakamlığı Yazı İşleri Müdürlüğünün işleminin, öncelikle yürütmesinin durdurulması ve iptali istendi.

"BU TÜR GÖREVLERİ BİLDİRDİN"

Konuyla ilgili değerlendirme yapan Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, Sağlık çalışanlarının görevleri dışında cezaevi üst araması ve benzeri görevlerde çalıştırılmaması için uzun zamandır mücadele ettiklerini söyledi. Kurum İdari Kurullarında alınan karar gereği Sağlık Bakanlığının konuyla ilgili bir genelge yayınladığını hatırlatan Kahveci, "Bu genelgenin ardından bu tür görevlendirmelerde büyük oranda azalma meydana geldi. Ancak biz sendika olarak bu görevlendirmeler tamamen sona erene kadar mücadele etmeye devam edeceğiz" dedi.

Kahveci, görevleri dışında cezaevi üst araması gibi işlerde çalıştırılan sağlık görevlilerine de seslenerek "Sahipsiz değilsiniz. Bu tür hukuksuz görevlendirmeleri vakit kaybetmeden şubelerimize iletin." dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber