Vali Güler: Cumhuriyeti kuran iradenin en büyük gücü iman gücüdür

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 15 Nisan 2007 19:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İstanbul Valisi Muammer Güler, ''Cumhuriyeti kuran iradenin en büyük gücü iman gücüdür'' dedi.

Vali Güler, İstanbul Müftülüğü'nce Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda düzenlenen ''Kutlu Doğum Haftası''nın açılış programında yaptığı konuşmada, Kutlu Doğum Haftası etkinliklerinin İstanbul'da başlatılmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Hz. Muhammed'in doğum yıl dönümünün anlamını daha iyi kavrayabilmek için O'nun evrensel mesajının içeriğinin doğru idrak edilmesi gerektiğini vurgulayan Güler, ''Evrensel mesaj, bireysel ve toplumsal hayatımızda bizim yüce değerlerle donanmamızı, varlığı sevgi ve şefkatle kucaklamamızı buyurmaktadır. Gerçek anlamda Müslüman, bütün insanlara rahmetli olmalıdır. Kendi bedensel ve ruhsal varlığından başlayarak canlı cansız tabiata, çevreye kadar bütün varlıklar dünyasına rahmet, şefkat ve sevgi kaynağı olmalıdır'' diye konuştu.

Güler, Hz. Muhammed'in evrensel mesajının milli kültürümüze yeni değerler ve yeni zenginlikler kazandırdığını ifade ederek, milli tarihimizin yönünü değiştirdiğini söyledi.

''Milli tarihimizin en büyük dönüm noktasının bin yıl önce atalarımızın İslamiyeti kabul etmesiyle başladığını'' anlatan Güler, şöyle devam etti:

''Milletimizin Hz. Muhammed'in mesajından ilham alarak muhteşem bir kültür oluşturduğunu görmekteyiz. Millet olarak arkamıza dönüp baktığımızda tarihte bizi biz yapan pek çok maddi ve manevi değerimizi Peygamberimizin kutlu yolunu seçmemize borçlu olduğumuzu görüyoruz. Milli benliğimizi oluşturan en önemli değerimiz yüce dinimizden aldığımız değerlerdir.

Cumhuriyeti kuran iradenin en büyük gücü imam gücüdür. Bunu kesinlikle göz ardı edemeyiz.''

'' MAALESEF KALPLER TAŞLAŞIYOR''

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da İstanbul'da farklı kültürlerin asırlardır hoşgörü ortamında birlikte yaşamalarının temelinde Hz. Muhammed'in öğütlerinin yer aldığını söyledi.

Dünyanın ''global bir köy'' haline geldiğini ifade eden Topbaş, ''Uzaklar yakın oldu. Her şey açık, ama maalesef kalpler yeniden taşlaşıyor'' dedi.

Topbaş, Hz. Muhammed'in insanların yaşam alanlarına ışık tutan sözleri olduğunu belirterek, ''(Komşusu açken, tok yatan bizden değildir) diyerek, çağımızın en derin iktisadi problemine en köklü çözümü getirmiştir. Bugün sadece kendisini düşünen, ötekinin farkında olmayan bir dünya mantalitesinde böyle bir söylem çok daha önemli hale gelmiştir'' seklinde konuştu.

Dünyada yaşayan 6.1 milyar insanın 2 milyara yakının güvenli suya ulaşamadığını aktaran Topbaş, 2.5 milyar insanın da günde iki dolar ortalama gelire sahip olduğunu söyledi.

Topbaş, Hz. Muhammed'in 'Dinde zorlama yoktur' diye buyurduğunu belirterek, ''Bir anlayış ki, dinler ve medeniyetler arası çatışma ve onun getirdiği birtakım sıkıntılara ışık tutuyor. Böyle güzel bir söylemle dünyaya huzur ve barışı öğütlüyor'' diye konuştu.

''PEYGAMBERİN RAHMETİNE İHTİYAÇ VAR''

İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Mustafa Çağrıcı ise Kutlu doğumun, güneş takvimine göre 1436, ay takvimine göre ise 1481'inci yılını kutladıklarını belirterek, bu yıl ''Kutlu Doğum Haftası'' etkinliklerinin de 19'uncusunu gerçekleştirdiklerini söyledi.

21. yüzyılın küresel sorunların yaşandığı bir yüzyıl olarak ifade edildiğini ve bu sorunları aşmada küresel bir ahlaka ihtiyaç duyulduğunu söyleyen Çağrıcı, şunları söyledi:

''Modern imkanlar, sorunları da kendi hacmince büyütmektedir ve ne yazık ki bugün özellikle teknolojinin de inanılmaz boyutlarda ilerlemesi sonucunda insanoğlu imkanları, güzellikleri geliştirebildiği kadar sıkıntı ve acıları da o ölçüde geliştirebilmekte. İşte böylesine sıkıntıların yaşandığı bir dünyada peygamberin rahmetine ihtiyaç var. İnsanlığı bu rahmetle buluşturmak için en büyük görev Müslümanlara düşmektedir.'' Çağrıcı, hafta süresince İstanbul'da 621, Türkiye genelinde ise yaklaşık 12 bin etkinlik gerçekleştirileceğini kaydetti.

Konuşmaların ardından İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Mustafa Çağrıcı, toplantıya katılan davetlilere gül dağıttı.

Bu arada, ''Kutlu Doğum Haftası'' açılış programı kapsamında Oruçgazi İlköğretim Okulu 6. sınıf öğrencisi Rumeysa Düman'ın okuduğu ''40 yaşındasın'' şiiri protokoldekiler de dahil olmak üzere salondakileri duygulandırdı.

İstanbul Müftülüğü mensuplarından oluşan ''Hafızlar Musiki Topluluğu'' ise ilahi ve kasideler seslendirdi.

''Kutlu Doğum Haftası'' açılış programına Vatikan İstanbul Temsilcisi Georges Marovitch, Devlet Bakanı Mehmet Aydın'ın eşi Nihal Aydın bazı vakıf ve dernek temsilcileri katıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber