11. cumhurbaşkanı için 'geri sayım' bugün başladı

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 16 Nisan 2007 10:14, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

Cumhurbaşkanının seçimine ilişkin süreç bugün başladı. 25 Nisan Çarşamba saat 24.00'e kadar cumhurbaşkanlığına aday olunabilecek

Cumhurbaşkanlığı seçimi için adaylık başvuru süresi bugün başladı. Meclis, 10 gün sürecek adaylık başvuru süresinden sonraki 20 güne yayılacak oylama takvimini belirleyecek.

Türkiye'nin 11. cumhurbaşkanının seçimine ilişkin bugün başlayan süreç 25 Nisan Çarşamba günü saat 24.00'e kadar sürecek. Bu sürede cumhurbaşkanlığına aday olunabilecek veya cumhurbaşkanı adayı gösterilebilecek. Kalan 20 gün içinde de seçimler yapılacak. 26 Nisan'da TBMM Başkanı Bülent Arınç başkanlığında toplanacak olan Danışma Kurulu, seçim turlarının hangi günlerde yapılacağını belirleyecek.

367 bulunamazsa 3. tur

En az 3'er gün arayla yapılacak oylamaların ilk iki turunda, üye tam sayısının üçte iki çoğunluğunun (367) oyu sağlanamazsa, 3. tur oylamaya geçilecek. 3. turda ise üye tam sayısının salt çoğunluğunu (276) alan aday cumhurbaşkanı seçilmiş olacak. Bu turda üye tam sayısının salt çoğunluğu sağlanamadığı takdirde, en çok oyu alan iki aday arasında 4. tur yapılacak. Bu oylamada da cumhurbaşkanının seçilebilmesi için gerekli olan 276 oy sağlanamazsa, TBMM seçimleri yenilenecek.

Dışarıdan adaya 110 imza şart

Anayasa'nın 101. maddesine göre, cumhurbaşkanlığına TBMM üyeleri dışından aday gösterilebilmesi için, Meclis üye tam sayısının en az beşte birinin (110 milletvekili) yazılı öneri getirmesi gerekecek. Seçilecek cumhurbaşkanı 16 Mayıs'ta Meclis'te yemin ederek göreve başlayacak.

AKP'nin cumhurbaşkanı adayını 18 Nisan'da toplayacak Merkez Karar Yönetim Kurulu toplantısında belirlemesi bekleniyor.

Kanadoğlu teorisi

Cumhurbaşkanı adaylarının belli olmasından sonra yapılacak ilk turda, eski Yargıtay Başsavcısı Sabih Kanadoğlu'nun gündeme getirdiği "367 formülü" tartışmasının da yeniden alevlenmesi bekleniyor.

Kanadoğlu, "Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turunda TBMM üye tam sayısının üçte ikisine denk gelen 367 milletvekili oy kullanmazsa, seçimin diğer turlarına geçilemez. 354 milletvekili olan AKP, cumhurbaşkanı seçemez" demişti.

CHP ile bazı hukukçular Kanadoğlu'na destek verirken, TBMM Başkanı Bülent Arınç ilk turda 367'yi aramayacağını açıklamıştı. CHP, oturumun açılışında 367 milletvekilinin hazır bulunmaması halinde Anayasa Mahkemesi'ne başvuracağını açıklamış, Anayasa Mahkemesi Başkanı Tülay Tuğcu da başvuruyu hızla sonuçlandıracaklarını belirtmişti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber