İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

9 saatlik nefes kesen operasyon

PKK'lı teröristlerin bomba yüklü minibüsle katliam planının nefes kesen bir operasyonla önlendiği ortaya çıktı. Park halindeki aracın lastiklerini patlatan polis önce aracı almaya gelen teröristi, sonra da hain planın içindeki 11 kişiyi yakaladı

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 16 Aralık 2017 09:46, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
9 saatlik nefes kesen operasyon

Ferit Zengin

Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT)) ve İstanbul Terörle Mücadele (TEM) Şube Müdürlüğü polisinin olağanüstü çabasıyla engellenen terör örgütü PKK'nın bombalı araçlı kanlı saldırı planında hedefin, İslam İşbirliği Teşkilatı zirvesinin yapıldığı Harbiye'deki Kongre Vadisi olduğu ortaya çıktı. MİT'ten gelen istihbaratla 9 saatlik bir çalışma sonrasında yeri belirlenip bulunan aracın hareket kabiliyetini engellemek için lastiklerini patlatan TEM polisinin, aracı almaya gelen Hamza D.'yi gözaltına almasıyla geri sayımın başladığı ve saldırı içerisinde yer alan 11 kişinin tek tek gözaltına alındığı öğrenildi.

Sabaha karşı bulundu

TEM polisinin operasyonu, MİT Bölge Başkanlığı'nın 12 Aralık Salı günü acil koduyla gönderdiği istihbarat notuyla başladı. MİT Bölge Başkanlığı'ndan İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne gönderilen istihbarat notunda, terör örgütü PKK'nın bomba yüklü bir araçla İslam İşbirliği Teşkilatı toplantısına yönelik saldırı yapacağı bildirildi.

Plakası 34 MYN 24 olan 2006 model bilgisinin yer aldığı istihbarat notuyla TEM ekipleri hemen harekete geçti. Yıldırım hızıyla başlatılan çalışmalarda aracın 6 Aralık'ta Gülsüm Başkalene isimli kadın tarafından satın alındığını tespit eden ekipler, aracın yerini belirlemek için binlerce saatlik MOBESE ve güvenlik kamera kaydını inceledi. Ekipler, aradıkları aracı Çarşamba sabahı 04.30 sıralarında Bahçelievler Siyavuşpaşa Mahmutbey Caddesi 18. Sokak üzerinde park halinde buldu. Bulunan aracın yanına jammer (sinyal kesiciyle) aracı getirilip etrafında tertibat alınıp beklenmeye başlandı.

Çevresine ekipler yerleştirilen kapalı kasa minibüsün hareket kabiliyetinin engellenmesi için de aracın lastiği patlatıldı. Olası bir patlama ihtimaline karşılık sessizce çevre binalardaki vatandaşları evlerinden boşaltan polisin beklemesi devam ederken, sekiz saat sonra saat 13.00 sıralarında aracın başına, saldırıyı gerçekleştirecek olan Hamza D. isimli PKK'lı terörist geldi. Lastiğin patlak olduğunu gören Hamza D. lastikçi bulmak için aracın yanından ayrıldı. Teröristin tamirciyi alıp aracın yanına geldiği 13.55'te operasyon startı verildi.

Gözaltındaki 11 kişi arasında 2 avukat var

İstanbul, Mardin ve Diyarbakır'da önceki gün ve dün gerçekleşen operasyonlarda saldırı planı içerisinde yer aldıkları belirlenen üçü kadın, 10 şüphelinin gözaltına alındığı soruşturmada dün sabah şehir dışında bir şüphelinin daha gözaltına alındığı öğrenildi. Gözaltı sayısının 11'e yükseldiği soruşturmada polisin çalışması devam ediyor. Gözaltında bulunanlar arasında bulunan biri kadın, iki avukatın ise saldırı planında yardım yataklık ve planlama yapmak suçlamasıyla gözaltına alındıkları öğrenildi.

Bomba eğitimi almış

Adım adım izlenen ve üzerinden Fatih Gökyokuş adına düzenlenen sahte kimlik çıkan Hamza D.'nin üzerine atlayıp etkisiz hale getiren polisler, teröristi gözaltına aldı. Daha sonra olay yerine bomba imha uzmanlarıyla 10'a yakın ambulans ve 12 itfaiye aracı yönlendirildi. Gece boyu çalışan ve jammer (sinyal kesici) eşliğinde aracın kapısını açan bomba imha ekipleri, yangın söndürme tüpleri içerisine doldurulan RDX, PETN ve HDX olduğu anlaşılan bombalarla karşılaştı.

Bombaların birbiriyle bağlantılı ve uzaktan kumandalı tek patlama düzenekli olduğunu tespit eden uzman ekipler, ele geçirilen patlayıcıların daha önce Beşiktaş'ta meydana gelen patlamadan daha yüksek etkiye sahip olduğunu belirledi.

MİT istihbaratına göre bomba yüklü aracı İslam İşbirliği Teşkilatı zirvesinin yapıldığı Lütfi Kırdar Kültür ve Kongre Merkezi'nin de içinde bulunduğu kongre vadisiydi. Görevli güvenlik güçlerinin üzerine bomba yüklü aracı sürerek eylem yapacağı ileri sürülen Hamza D.'nin örgütün kırsaldaki kamplarında bomba eğitimi alan feda eylemcilerinden olduğu ve intihar eylemi için görevlendirildiği de tespit edildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber